Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όταν έρχεται το τέλος της βγαίνουν εκτός προγράμματος, ξεχνώντας ότι αυτή η τακτική μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλη την προσπάθεια τους.

Υπάρχουν 3 βασικά διατροφικά λάθη που κάνεις το Σαββατοκύριακο τα οποία μπορούν να σαμποτάρουν τους στόχους στην υγεία και το βάρος σου.

1. Μικρή διακοπή από τη ρουτίνα

Ξυπνάς αργά, το πρωινό μετατρέπεται σε brunch και κάπως έτσι, όλο το Σαββατοκύριακο αποκτά ένα εντελώς διαφορετικό ωράριο, με αποτέλεσμα να παραλείπεις πολλά γεύματα ή να προσθέτεις και άλλα. Ωστόσο, το σώμα διαχειρίζεται την παράλειψη γευμάτων ή την υπερκατανάλωση τους όπως κάθε άλλη μέρα της εβδομάδας, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο αύξησης βάρους. Tip: Προσπάθησε να καταναλώνεις 5 γεύματα τη μέρα και τα Σαββατοκύριακα. Αν ξυπνήσεις πιο αργά, σημαίνει ότι θα κοιμηθείς και πιο αργά, άρα οι διατροφικές σου απαιτήσεις δεν αλλάζουν. Αν πάλι τρέχεις με δραστηριότητες ακόμα και το Σαββατοκύριακο, έχε πάντα μαζί σου μικρά και γεμάτα ενέργεια σνακ που μπορείς να καταναλώνεις ανά 3 – 4 ώρες. Εννοείται πως δεν παραμελείς το να πίνεις νερό.

2. Σαββατοκύριακο διαρκείας

Για πολλούς το τέλος της εβδομάδας ξεκινάει από την Πέμπτη ή αλλιώς το «μικρό Σάββατο», με έξοδο για φαγητό ή early drinks με συναδέλφους και φίλους. Αυτό σημαίνει παραπάνω από ένα γεύμα εκτός προγράμματος, άρα και πολλές παραπανίσιες θερμίδες με δυσκολία να επανέλθεις στο πρόγραμμα. Tip: Προσπάθησε να τηρείς στο 90% της εβδομάδας τις καλές διατροφικές σου συνήθειες. Αν απολαύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο κάποιο «απαγορευμένο» γεύμα, μην περιμένεις μέχρι τη Δευτέρα για να ξαναμπείς στο διατροφικό σου πρόγραμμα. Ξεκίνησε από το επόμενο κιόλας γεύμα σου.

Δες ακόμη: Η aquafaba θα αντικαταστήσει το αβγό στη διατροφή σου

3. Aλκοόλ

Για να αποφύγεις τις έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου αλλά και τις άμεσες στο βάρος σου, προσπάθησε να περιοριστείς στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή 2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες.

Τι ορίζουμε ως 1 ποτήρι αλκοόλ;

– 1 ποτήρι (340 ml) μπύρα, περιεκτικότητα σε αλκοόλη 5% – 1 ποτήρι (120 ml) κρασί, περιεκτικότητα σε αλκοόλη 12% – 1 ποτήρι (40 ml) αποσταγμένης αλκοόλης, περιεκτικότητα σε αλκοόλη 40% Tip: Μείνε στα 1 με 2 ποτήρια αν είσαι γυναίκα και τα 2-3 αν είσαι άντρας, ενώ για να περιορίσεις την θερμιδική πρόσληψη άλλαξε το επιπλέον ποτό με ανθρακούχο νερό και χυμό λεμόνι.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

Διάβασε: Υγιεινοί υδατάνθρακες που μπορείς να τρως στη δίαιτα

featured image: society19.com