Τι θα ήταν το φαγητό μας χωρίς το αλάτι και το πιπέρι; Απλώς φανταστείτε τον πίνακα της Τζοκόντα χωρίς τη Μόνα Λίζα.  

cover

Για χάρη τους έγιναν ακόμη και πόλεμοι, οι περίφημοι “πόλεμοι των μπαχαρικών”, ενώ στην αρχαία Ρώμη πλήρωναν τους υπαλλήλους με αλάτι, από όπου προέρχεται και η λέξη μισθός= salary >salarium(= πληρωμή σε αλάτι). Το πιπέρι, λόγω της σπανιότητας του, έγινε το μήλο της έριδος για τους πολιτισμούς που ήθελαν το μονοπώλιο του. Υπήρξε μάλιστα εποχή που μια ανθρώπινη ζωή ισοδυναμούσε με έναν κόκκο πιπεριού! 

Το αλάτι στη φύση βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της θάλασσας ή σε μορφή ορυκτού. Το μεγαλύτερο ορυκτό κοίτασμα αλατιού στον κόσμο βρίσκεται στο Salar de Uyuni της Βολιβίας, όπου υπάρχει ολόκληρο ξενοδοχείο φτιαγμένο από αλάτι. Το μαύρο πιπέρι υπάρχει μόνο στην Ινδία και συγκεκριμένα  στη Μάλαμπαρ, μια νοτιοδυτική επαρχία και πρόκειται ουσιαστικά για ένα αναρριχητικό φυτό.

alatia1

Ευτυχώς για εμάς οι κουζίνες της Ευρώπης και οι γκουρμέ σεφ αργότερα, πάντρεψαν το αλάτι με το πιπέρι, τα έκαναν αχώριστο ζευγάρι για τη μαγειρική, και πλέον μπορείς να βρεις ακόμα και τα πιο σπάνια είδη τους παντού.

Τι θα συναντήσεις λοιπόν αν πας σήμερα σε ένα μπαχαροπωλείο;

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

rozimalaiakapnisto

Το απόλυτο trend στο αλάτι έχει κατακλύσει την Ελλάδα και όχι άδικα αφού το ορυκτό αυτό αλάτι δεν είναι ραφιναρισμένο και δεν είναι τοξικό. Χρησιμοποιείται σε περιόδους δίαιτας μιας και καταπολεμά την κυτταρίτιδα και την κατακράτηση υγρών. Στην πραγματικότητα, αυθαίρετα ονομάζεται “Ιμαλαΐων”, αφού προέρχεται από το Πακιστάν. Ταιριάζει εξαιρετικά με το κόκκινο κρέας.

Γκρί Αλάτι Ατλαντικού

griatlantikou

Πρόκειται για θαλασσινό αλάτι, το οποίο παράγεται σε αλυκές του Ατλαντικού και συλλέγεται με το χέρι με τις παραδοσιακές κέλτικες μεθόδους. Χωρίς επεξεργασία και πρόσθετα, διατηρεί ανέπαφες τις πολύτιμες ιδιότητες του. Το γκρί χρώμα του οφείλεται στον πηλό της περιοχής και στα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχει. Ταιριάζει με σαλάτες, μανιτάρια και σούπες λαχανικών.

Ανθός αλατιού (Fleur de Sel) Μάνης

Ο άσπρος “χρυσός” της Μάνης συγκεντρώνεται εδώ και  100 χρόνια στους βράχους της περιοχής των Θαλαμών. Θεωρείται το καλύτερο όλων των αλατιών στην Μεσόγειο σε ποιότητα. Συλλέγεται παραδοσιακά με το χέρι τέσσερις μήνες το χρόνο, ενώ για να πάρει την τελική μορφή του χρειάζεται αρκετός χρόνος. Ιδανικό για εκλεκτούς ουρανίσκους, δίνει ξεχωριστή γεύση πάνω σε ψάρια, κρέατα και σαλάτες.

Μαύρες πέρλες άλατος Χαβάης

mauresperler

Το Μαύρο αλάτι Χαβάης είναι ένα μείγμα από θαλασσινό αλάτι και ηφαιστειακή λάβα. Είναι τόσο ευεργετικό που πολλοί το χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα διατροφής ενώ έχει και αντικαρκινική δράση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα λόγω του ενεργού άνθρακα που περιέχει, δίνει όμως καταπληκτικό φινίρισμα σε κάθε πιάτο. Ταιριάζει με λαχανικά, σαλάτες και κοτόπουλο ή ακόμα και σε μια ξεχωριστή μαργαρίτα λεμόνι.

 Μπλέ αλάτι Περσίας

Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια ορυκτά αλάτια στον. Είναι ακατέργαστο, πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ έχει την ιδιότητα να αλλάζει η έντασή του καθώς παραμένει στο στόμα. Aρχικά η γεύση του είναι έντονη, γίνεται πιο ήπια και ευχάριστη όμως όταν παραμένει στη γλώσσα. Ταιριάζει σε όλα τα φαγητά, καθώς ενισχύει όλες τις γεύσεις, ενώ είναι ιδανικό για πασπάλισμα δίνοντας εξαιρετικό ντεκόρ στο πιάτο.

Μαύρο πιπέρι

mauroaplo

Προέρχεται από τους καρπούς των φυτών της οικογένειας Piperaceae και η καυτερή του γεύση οφείλεται στο αλκαλοειδές πιπερίνη. Το χρώμα των καρπών γίνεται μαύρο όταν ξεραθούν. Λίγες από τις αμέτρητες ιδιότητες του μαύρου πιπεριού είναι ότι βοηθάει στην πέψη, δρα ως αποτοξινωτικό, σταματάει τις αιμορραγίες ενώ έχει και αντιμικροβιακή δράση. Ταιριάζει με τα πάντα, από ψάρι και κρέας μέχρι φράουλες και σοκολάτα.

Λευκό πιπέρι Βιετνάμ

leykobietnam

Το λευκό πιπέρι προέρχεται από το ίδιο φυτό που προέρχεται και το μαύρο πιπέρι. Ενώ αρχικά είναι ίδια, το λευκό πιπέρι αφήνεται να ωριμάσει πιο πολύ. Στη συνέχεια, οι καρποί μουσκεύονται σε νερό και το εξωτερικό περίβλημα πέφτει δίνοντας μας το λευκό πιπέρι. Έχει πιο ήπια γεύση από το μαύρο πιπέρι. Δοκιμάστε το σε μαγιονέζες, σε όλες τις λευκές σάλτσες, στο ψάρι και στις σούπες.

Πράσινο πιπέρι Ινδιών

prasinoindia

Το πράσινο πιπέρι προέρχεται και αυτό από το ίδιο φυτό που προέρχεται και το μαύρο πιπέρι. Πρόκειται για τους άγουρους καρπούς  του φυτού, που υφίστανται επεξεργασία για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Χρησιμοποιείται συχνά στην Ταιλανδέζικη κουζίνα.  Ταιριάζει με σάλτσες, ρύζι και ομελέτες.

Ροζ πιπέρι Βραζιλίας

rozvrazilias

Πρόκειται ουσιαστικά για αποξηραμένο φρούτο και γι αυτό διαφέρει από τα υπόλοιπα πιπέρια. Προέρχεται από θάμνο που συγγενεύει με την οικογένεια των πιπεριών γι’αυτό και το έντονο πιπεράτο άρωμα του. Η χρήση του στη μαγειρική είναι να διεγείρει την όρεξη αρωματίζοντας το φαγητό. Συνδυάζεται τέλεια με θαλασσινά, αλλά και για να διακοσμήσουμε ένα πιάτο, δίνοντας του εξαιρετικό άρωμα.

Πιπέρι Σετσουάν

Ή αλλιώς ο “βασιλιάς των πιπεριών”. Το πιπέρι Σετσουάν κατάγεται από την ομώνυμη επαρχία της Κίνας. Έχει πιο ήπια γεύση από το μαύρο πιπέρι και προσθέτει μια μοναδική λεμονάτη επίγευση.  Φημίζεται για την ιδιότητα του να μουδιάζει τα χείλη και την γλώσσα, ενώ βοηθά στην πέψη. Ταιριάζει εξαιρετικά σε φρουτοσαλάτες και τουρσιά.

Tips:

– Είναι προτιμότερο να αγοράζετε το πιπέρι με τη μορφή κόκκων οι οποίοι θα αλέθονται όταν χρειάζεται. Το αλεσμένο πιπέρι δεν διατηρείται για περισσότερο από 3 μήνες.

– Μια πρέζα αλάτι σε γλυκά όπως πίτες, κέικ και κρέμες βελτιώνει τη γεύση τους. Το ίδιο κι αν προσθέσουμε λίγο αλάτι σε μίγμα για σοκολατάκια.

 alatia2

*Ευχαριστούμε το μπαχαροπωλείο “Τι…μπαχάρια;;;” – Λυκόφρονος 6, Χαλκίδα