Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για πολλούς λόγους κι ένας από αυτούς είναι ότι έχει τα καλύτερα χυμώδη φρούτα και λαχανικά, που λόγω των θρεπτικών συστατικών τους παίρνουν επάξια τον τίτλο superfoods.

1. Ροδάκινα

Πλούσια σε βιταμίνη C και εξαιρετική πηγή βιταμίνης B6, νιασίνης και φολικού. Τα ροδάκινα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα επίσης σε κάλιο, το οποίο βοηθάει στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικές τιμές, καθώς επίσης προλαμβάνει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά και της οστικής απώλειας. Είναι ακόμα, πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην υγεία τόσο του πεπτικού συστήματος όσο και του παχέος εντέρου.

Εποχή: Ιούλιος – Σεπτέμβριος

2. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή (αντιοξειδωτικά όπως το β – καροτένιο, η λουτεΐνη), τα οποία προλαμβάνουν την οστεοαρθρίτιδα και την ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά βελτιώνουν και την καρδιαγγειακή λειτουργία, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα, το δέρμα και τον προστάτη.

Εποχή: Αύγουστος – Οκτώβριος

3. Ανανάς

Το συγκεκριμένο τροπικό και γλυκό φρούτο περιέχει βρομελαΐνη, ένα ένζυμο που βελτιώνει την πέψη, καθώς επίσης βοηθάει στην καταπολέμηση του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Ο ανανάς βοηθάει επίσης στην πρόληψη του πρηξίματος, μία κοινή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Εποχή: Μάρτιος – Ιούλιος

4. Παντζάρια

Το λαχανικό αυτό με τη βαθιά ρίζα περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η χρωστική βητακυανίνη, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και β – καροτένιο. Τα παντζάρια θεωρούνται καλή πηγή φολικού, το οποίο βοηθάει στην προστασία από γενετικές ανωμαλίες, του καρκίνου του παχέος εντέρου και της οστεοπόρωσης

Εποχή: Ιούνιος – Νοέμβριος

5. Μελιτζάνα

Αποτελεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που βοηθάει στην ρύθμιση της όρεξης, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεση. Οι μελιτζάνες είναι επίσης καλές για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Το δέρμα της μελιτζάνας είναι πηγή νασουνίνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει φανεί ότι προστατεύει τη μεμβράνη των κυττάρων από βλάβες καθώς επίσης αναστέλλει την εξάπλωση του καρκίνου.

Εποχή: Αύγουστος – Οκτώβριος

6. Καρπούζι

Το 92% του καρπουζιού αποτελείται από νερό και 6% σάκχαρα, κάνοντάς το το ιδανικότερο ενυδατικό τρόφιμο του καλοκαιριού. Τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στο καρπούζι βοηθούν στην διατήρηση των ηλεκτρολυτών που χάνονται από τον ιδρώτα. Ακόμα, είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως A και C, οι οποίες βοηθούν αντίστοιχα στην υγεία των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εποχή: Μάιος – Αύγουστος

7. Ντομάτα

Όσο πιο κόκκινη είναι μία ντομάτα τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο, ένα συστατικό με πολλά οφέλη συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του δέρματος από τη βλαβερή UV ακτινοβολία, της επιβράδυνσης της διαδικασίας της αρτηριακής γήρανσης καθώς επίσης της καταπολέμησης των καρδιακών παθήσεων, της απώλειας μνήμης, αλλά και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

Εποχή: Ιούλιος – Οκτώβριος

8. Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι κι αυτά πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά όπως φλαβονοειδή, φενολικά οξέα και καροετονοειδή, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και το μαγγάνιο. Η συχνή κατανάλωση τους προσφέρει προστασία ενάντια κάποιων τύπων καρκίνου, ενώ βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και την εγκεφαλική λειτουργία.

Εποχή: Αύγουστος – Οκτώβριος


www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photo: unsplash.com | leonie wise