Μπορεί να είσαι νέα, υγιής και πολυάσχολη. Όσο όμως και αν η δουλειά σου δε σου αφήνει χρονικά περιθώρια, είναι σημαντικό να προγραμματίσεις τις πέντε παρακάτω ιατρικές εξετάσεις. Είναι ένας τρόπος, για να πάρεις την υγεία σου στα χέρια σου και να είσαι ενημερωμένη για το τι συμβαίνει στο σώμα σου, δίνοντας στον εαυτό σου την φροντίδα που χρειάζεται.

Ένα κόλπο για να μην τα ξεχνάς είναι να τα κανονίζεις σε κοντινές στα γενέθλιά σου ημερομηνίες. Έτσι κάνεις και ένα σημαντικό δώρο στον εαυτό σου.

1. Γενικό check up

Αρχικά, είσαι κερδισμένη αν έχεις οικογενειακό γιατρό. Κι αυτό, γιατί γνωρίζει εσένα και το ιατρικό σου ιστορικό. Μπορεί να ακούσει τις γενικές ανησυχίες για την υγεία σου. Αλλά και να σου δώσει οδηγίες για οποιονδήποτε ειδικό χρειαστείς ανάλογα με τις ανάγκες σου. Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Επομένως δεν υπάρχουν κανόνες ως προς το πόσο συχνά θα πρέπει να τον συμβουλεύεσαι. Γενικά, γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 34 ετών συνίσταται να απευθύνονται στον οικογενειακό γιατρό τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Συνήθως, αυτές οι συναντήσεις περιλαμβάνουν έλεγχο του καρδιακού σου ρυθμού, της χοληστερόλης, της αρτηριακής σου πίεσης και του βάρους, για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι φυσιολογικά. Αυτές οι εξετάσεις είναι συνήθως γρήγορες και ανώδυνες και σχεδόν πάντα καλύπτονται από ασφάλιση.

2. Οδοντιατρικός έλεγχος

Όχι, το βούρτσισμα των δοντιών σου δύο φορές την ημέρα δεν αρκεί. Χρειάζεσαι τακτικούς καθαρισμούς από τον οδοντίατρό σου, ώστε να κρατήσεις τα δόντια και τα ούλα σου υγιή. Αυτό πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Ωστόσο, εάν είσαι επιρρεπής σε ουλίτιδα ή άλλα προβλήματα, θα πρέπει να πηγαίνεις κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Υπάρχει ένα feature στο Facebook που ενδέχεται να βλάπτει την ψυχική σου υγεία
Elite Daily

3. Δερματολογικός έλεγχος

Οι δερματολόγοι δεν είναι μόνο για άτομα με ακμή ή άλλα αισθητά προβλήματα του δέρματος. Ακόμα κι αν έχεις κρυστάλλινη επιδερμίδα, είναι καλή ιδέα να πας για έλεγχο. Ειδικά, σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια (ή αν υπάρχει κάποια κληρονομικότητα) για καρκίνο είναι απαραίτητο να κάνεις προληπτικό έλεγχο μία φορά το χρόνο.

4. Γυναικολογικός έλεγχος

Ανεξάρτητα από την ηλικία σου, καλό είναι να βλέπεις τον γυναικολόγο σου κάθε χρόνο. Σε αυτή την επίσκεψη, πέρα από την πυελική εξέταση, να αναμένεις και εξέταση των μαστών σου. Ο γιατρός σου θα ελέγξει για τυχόν θρόμβους ή ανωμαλίες στο στήθος και θα εξετάσει τα αναπαραγωγικά σου όργανα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

5. Test Pap

Το τεστ Παπανικολάου είναι ένα άλλο αναγκαίο ραντεβού, αφού ανιχνεύει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κατά τη διάρκεια αυτού του ραντεβού, ο γυναικολόγος σου θα συλλέξει από το εσωτερικό του τραχήλου σου ένα δείγμα μικρών κυττάρων, το οποίο θα εξετάσει για ανωμαλίες. Είναι σημαντικό, διότι μπορεί να βρει τις κυτταρικές αλλαγές που προκαλούνται από τον HPV, πέρα από τα πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

featured image: MyDomaine