Για να ευδοκιμήσει μια σχέση, χρειάζονται δύο άνθρωποι που προσπαθούν πολύ, από κοινού. Υπάρχουν κάποια βασικά συστατικά που είναι θεμελιώδη για το γάμο ή τη σχέση σου, σύμφωνα με την Suzanne B. Phillips και το Psychology Today. Αυτά ίσως έχεις σταματήσει να τα κάνεις ή δεν τα δοκίμασες ποτέ. Προσπάθησε να τα βάλεις στο επίκεντρο της σχέσης σου, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας, οικονομικής πίεσης και αβεβαιότητας.

1. Να κοιτάς τον σύντροφό σου στα μάτια

Όταν συνάντησες για πρώτη φορά τον σύντροφό σου, τον κοιτούσες στα μάτια όση περισσότερη ώρα μπορούσες. Στις μέρες μας, όμως, που απαιτείται όλη μας η προσοχή στην οδήγηση, στο κινητό, στις δουλειές μας και στα παιδιά, το βλέμμα που μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου γίνεται όλο και πιο σπάνιο με τα χρόνια.

Όταν ο ένας κοιτάει στα μάτια τον άλλον κάθε φορά που του λέει γεια ή αντίο, όταν πίνουν ένα γρήγορο καφέ μαζί, όταν ανταλλάσσουν τα νέα της ημέρας ή πριν πάνε τα παιδιά στο σχολείο, ενισχύουν τη στενή τους σχέση. Κάθε φορά που το βλέμμα σου συναντά το βλέμμα του άλλου, του ανοίγεις το συναισθηματικό σου κόσμο.

2. Να γελάς μαζί του

Το γέλιο έχει αποδεδειγμένα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη. Το ζευγάρι που γελάει μαζί μειώνει το άγχος, αποφεύγει τους καβγάδες και αισθάνεται πιο κοντά. Η αίσθηση του χιούμορ αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό χαρακτηριστικό, σύμφωνα με έρευνες.

Οι γυναίκες λατρεύουν τους άντρες που τις κάνουν να γελούν και οι άντρες προσελκύονται από γυναίκες που “πιάνουν” τα αστεία τους. Τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες συνδέουν την αίσθηση του χιούμορ με την ανθεκτικότητα που τους βοηθάει να ξεπερνούν δύσκολες στιγμές της ζωής στις σχέσεις τους.

3. Να δίνεις τόπο στην οργή

Δεν υπάρχει ζευγάρι που να μην έρχεται σε διαμάχη, να διαφωνεί, να τσακώνεται ή ακόμα και να αναρωτιέται κατα καιρούς από ποιον πλανήτη έχει κατέβει το ταίρι του. Ωστόσο, τα καλύτερα ζευγάρια ξέρουν πότε να κάνουν πίσω. Έχουν μάθει ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγάλη ένταση, δεν συμβαίνει τίποτα καλό.

Ο ένας ή και οι δύο πρέπει να κάνουν μια παύση, να βγάλουν το σκύλο βόλτα ή να αρχίσουν να μαγειρεύουν. Έτσι, κερδίζουν χώρο και χρόνο για να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους επίπεδο, ώστε να μπορούν να διαφωνούν χωρίς να διακυβεύεται η σχέση τους.

4. Να του δείχνεις πόσο τον εκτιμάς

Ο σύντροφος που έχει μια στοργική σχέση, το δείχνει στο ταίρι του με διάφορους τρόπους. Ξεπερνά την τάση που έχουμε όλοι να θεωρούμε τον άλλο δεδομένο, επιβεβαιώνοντας θετικά τα αισθήματά του για το σύντροφό του με μικρές και μεγάλες πράξεις. Τον κάνει να νιώθει ότι είναι φίλοι, σύντροφοι, ομάδα, ώστε να αισθάνεται επιθυμητός.

Αυτό γίνεται με το να λύσεις μια παρεξήγηση, να στείλεις ένα μήνυμα στοργής, ή να βρίσκεις πάντα χρόνο, ακόμα και 10 λεπτά, για να είσαι πραγματικά μαζί του. Οι σύντροφοι που γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον, ποτέ δεν υποθέτουν ότι το ταίρι τους δεν χρειάζεται πια επιβεβαίωση, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο είναι μαζί.

Η αγάπη είναι ένας αδιάκοπος αγώνας, δεν είναι απλά κάτι που διατηρείται από μόνο του. Και χρειάζεται αυτά τα βασικά συστατικά για να οδηγεί σε μια ολοκληρωμένη και ζωντανή σχέση. Εαν δεν τα εφαρμόζεις ήδη στην καθημερινότητά σου, δοκίμασέ τα και σίγουρα θα απολαμβάνεις μαζί με το σύντροφό σου μια ώριμη συντροφικότητα, γεμάτη ικανοποίηση.

featured photo: Twenty20.com/NickBulanovv