Μπορεί το ανθρώπινο είδος να έκανε ανακαλύψεις στο πέρασμα των αιώνων που να άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας, μπορεί να έχει πατήσει στο φεγγάρι, αλλά κάποια προβλήματα παραμένουν και ενδεχομένως να μπορούμε να πούμε ότι η επίλυσή τους δυσκολεύει όσο περνούν τα χρόνια.

Μπορεί μόλις τα διαβάσεις παρακάτω η πρώτη σου σκέψη να είναι ότι είναι αδύνατο να λυθούν, αλλά αυτό που μπορούμε εμείς να σου πούμε με σιγουριά, είναι ότι αντιμετωπίζονται.

Άγχος

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, το άγχος της καθημερινότητας είναι από τα βασικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Οι ψυχολόγοι λένε ότι η αίσθηση του να είσαι συνέχεια διαθέσιμος και «σε λειτουργία» είναι μια βασική πηγή άγχους. Και μια λύση είναι να μπορείς να απεμπλακείς όσο περισσότερο γίνεται μέσα στην ημέρα χωρίς να νιώθεις τύψεις.

Τρόποι για να το αντιμετωπίσεις

Μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα θα σε βοηθήσουν να το μετριάσεις. Ξύπνα νωρίς και κάνε διαλογισμό. Διάβασε βιβλία ή δες ταινίες που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα, αλλά και σε εμπνέουν. Κάνε πράγματα για εσένα. Κόψε τη ζάχαρη και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Βγες έξω, κοινωνικοποιήσου, αλλά μην πάρεις μαζί το κινητό σου.

Δεν έχεις πετύχει τους στόχους σου

Περνούν τα χρόνια και νιώθεις ότι μένεις στάσιμη και ότι δεν έχεις ικανοποιήσει επιθυμίες και στόχους που είχες βάλει. Ήθελες να χάσεις βάρος, να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, να ξεκινήσεις κάτι δικό σου, να κάνεις ένα ταξίδι το χρόνο, αλλά δεν έχεις κάνει βήματα προς τις κατευθύνσεις αυτές. Πολλές φορές μένεις χωρίς αυτοπεποίθηση και χωρίς κίνητρο και ελπίδα.

Τρόποι για να το αντιμετωπίσεις

Οι στόχοι είναι σημαντικό να υπάρχουν, αλλά μόνο με πλάνο γίνονται σαφείς και πραγματοποιήσιμοι. Γράψε τους στόχους σου και δες τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τον κάθε ένα. Έχεις σκεφτεί ότι ο λόγος που δεν τους πετυχαίνεις μπορεί να είναι η έλλειψη γνώσεων, εμπειρίας ή απλά θέλησης; Είναι πολύ πιο ουσιαστικό να δουλεύεις για έναν στόχο, ακόμη και αν αποτύχεις, από το να μην κάνεις απολύτως τίποτα.

Μια σχέση που τελείωσε

Είτε πρόκειται για σχέση φιλική, συγγενική ή κάτι πιο ρομαντικό, ο πόνος που ακολουθεί δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος.

Τρόποι για να το αντιμετωπίσεις

Θυμήσου ότι οι σχέσεις είναι έτσι. Καβγάδες και διαφωνίες συμβαίνουν, οι άνθρωποι αλλάζουν επιθυμίες και προτεραιότητες και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να σταματήσεις. Για να μπορέσεις να κρατήσεις ζωντανές τις σχέσεις, θα πρέπει να μάθεις να ακούς τις ανάγκες και τα θέλω του άλλου, να κρατάς μια ποιότητα, να συνηθίσεις να μιλάς για τα δικά σου συναισθήματα και αν δεις ότι δεν υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί μια κατάσταση, απλά προχώρα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω σου για να δημιουργήσεις νέες σχέσεις. Μην μένεις κρυμμένη. Επιδίωξε να γνωρίζεις νέους ανθρώπους.

Η γνώμη των άλλων

Από μια αρνητική κριτική ή ακόμα και από ένα βλέμμα, μπορεί να χαλάσει όλη σου η μέρα. Αν είσαι πολύ ευαίσθητη, αυτό μπορεί να σε αποτρέπει από το να γνωρίζεις νέους ανθρώπους, ανησυχώντας για το τι γνώμη θα σχηματίσουν για εσένα.

Τρόποι για να το αντιμετωπίσεις

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά πρέπει απλά να σταματήσει να σε νοιάζει. Η φαιά ουσία που χαλάς σκεπτόμενη και όντας ανήσυχη για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα, θα ήταν προτιμότερο να δαπανηθεί κάπου αλλού. Αν οι άλλοι σε κριτικάρουν, το πρόβλημα είναι δικό τους και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Ακόμη και μια αρνητική κριτική, δεν πρέπει να σε επηρεάζει τόσο πολύ, μιας και πρόκειται για μια μόνο γνώμη. Κράτα οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει καλύτερη και φρόντισε να γίνεσαι πιο δυνατή.


featured image: Unsplash|Masaaki Komori