Μπορεί να μη το έχεις σκεφτεί ποτέ, αλλά αν κάποια συστατικά λείπουν από το face mist που χρησιμοποιείς, τότε αυτό μπορεί να σου ξηραίνει την επιδερμίδα.

Ποια είναι αυτά; Το υαλουρονικό οξύ ή κάποια παρεμφερή ενυδατικά συστατικά. Επίσης αν το προϊόν περιέχει αλκοόλ η κατάσταση της ξηρότητας, μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη.

Γιατί τα face mists χρειάζονται υαλουρονικό οξύ;

Τα απλά mists προσώπου θα προκαλούσαν όσμωση που θα αφυδατώσει το δέρμα. Τα face mists που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, έναν ισχυρό ενυδατικό παράγοντα που είναι απαραίτητο όπλο κατά της διαδερμικής απώλειας νερού, καθώς βοηθά στη σύνδεση του υπάρχοντος νερού στα κύτταρα του δέρματος, ώστε να μην μπορεί να εξατμιστεί, είναι η καλύτερη λύση.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα ευεργετικό προϊόν ενυδάτωσης, ώστε να αποφέρει καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα συστατικά που θα κάνουν την ίδια δουλειά.  Μπορείς να ελέγξεις τη λίστα συστατικών, για το αν το υαλουρονικό οξύ είναι στο προϊόν ή όχι. Εάν όχι, έλεγξε τα ακόλουθα: νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3), γλυκογόνο, σακχαρόζη, τρεαλόζη και νάτριο PCA. Όλα αυτά είναι ευεργετικά για την παροχή ενυδάτωσης στο δέρμα, επίσης.

Ποια συστατικά των face mists, πρέπει να αποφεύγουμε;

Κάποια συστατικά, όπως ερεθιστικά αρώματα, έλαια, τα περισσότερα αλκοόλ και το νερό από μόνα τους μπορεί να είναι αντιπαραγωγικά ως συστατικά των face mists.

Οι συγκεκριμένες αλκοόλες που πρέπει να αποφεύγεις είναι οι “διαλύτες αλκοόλες”, οι οποίες μπορούν να στεγνώσουν στο δέρμα. Αυτά περιλαμβάνουν SD αλκοόλη 40, μετουσιωμένη αλκοόλη, αιθανόλη και ισοπροπυλική αλκοόλη. Αλλά δεν είναι όλες οι αλκοόλες κακές για το δέρμα. Οι κοινές λιπαρές αλκοόλες που είναι ευεργετικές για χρήση στο δέρμα περιλαμβάνουν κετυλική αλκοόλη, τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε) και ελαϊκή αλκοόλη. Η προπυλενογλυκόλη είναι επίσης λιπαρή αλκοόλη και μπορεί να είναι ερεθιστική.

Επιπλέον, μείνε μακριά από τα συνθετικά αρώματα και τις χημικές ουσίες, που είναι αρκετά κοινά στα face mists. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικές αντιδράσεις, όπως είναι η δερματίτιδα εξ επαφής (όχι μόνο σε ευαίσθητο δέρμα).

Τι γίνεται με τα ενεργά συστατικά που «χάνονται» σε ένα face mist;

Τα προϊόντα με βάση το νερό μπορούν να διεισδύσουν γρήγορα στην επιδερμίδα,  οπότε τυχόν ενεργά συστατικά στο αγαπημένο σου face mist θα εισχωρήσουν πιο άμεσα στο δέρμα.

Μια άλλη λύση είναι τα facial mists. Σε καθημερινή βάση, τα mists με το υαλουρονικό οξύ και τα σωστά αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία από ρύπους που μπορούν να προκαλέσουν το δέρμα να σπάσει και να αρχίσει να γερνά. Είναι επίσης ευεργετικά για όλους τους τύπους δέρματος, από ευαίσθητους έως λιπαρούς.

Τα mists μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην skincare ρουτίνα σου, όταν πρόκειται για την παροχή ενεργών συστατικών στο δέρμα. Όταν το δέρμα είναι υγρό από τη χρήση mist ή toner, το mist μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας για να βοηθήσει τον ορό που εφαρμόζεται, να απορροφηθεί περαιτέρω από το δέρμα.

Η σκέψη είναι ότι το δέρμα είναι πιο διαπερατό όταν είναι υγρό, οπότε ιδανικά όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα mist ή toner μετά τον καθαρισμό και στη συνέχεια να βάζουν με ορό. Ωστόσο, εάν τα δραστικά συστατικά βρίσκονται σε mist και παραλείψεις τον ορό , ναι, μπορούν να μεταδοθούν στο δέρμα γρήγορα, ώστε να συνεχίσεις να έχεις όφελος.

Υπάρχει λάθος ή σωστός τρόπος στη χρήση τους;

Μετά το face mist, καλό θα ήταν να εφαρμόσεις την ενυδατική σου προκειμένου να «κλειδώσεις» τα χρήσιμα συστατικά του και την υγρασία. Ο λόγος για αυτό είναι ότι πολλά mists δεν έχουν αποφρακτικά συστατικά για να συγκρατούν τα απαραίτητα συστατικά, οπότε αν έχει υγρασία στο δέρμα και δεν είναι σφραγισμένο με τίποτα, μπορεί να εξατμιστεί γρήγορα. Δεδομένου ότι το νερό προσελκύει νερό, όταν ψεκάζεις το δέρμα σου, αντλεί νερό από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και εξατμίζεται στον ξηρό αέρα, με αποτέλεσμα ακόμη πιο ξηρό δέρμα.

Έτσι, εκτός από την περιστασιακή ανανέωση του μακιγιάζ ή το pick-me-up, ίσως πρέπει να αποφύγεις την υπερβολική χρήση των mists όλη την ημέρα.

Υπάρχουν άλλες χρήσεις για τα face mists;

Ενώ ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις ένα face mist είναι κάτω από τον ορό και την ενυδατική κρέμα σου, υπάρχουν μερικές έξυπνες χρήσεις που ίσως δεν έχεις σκεφτεί.

Για παράδειγμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι ή μετά από μια προπόνηση στα μαλλιά, ειδικά γύρω από τις ρίζες για απαλή γυαλάδα και επαναφορά. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις για να διορθώσεις μικρό ατέλειες στο make up, χωρίς να χρειαστεί να ξεβάψεις ένα ολόκληρο look ή να μετατρέψεις οποιαδήποτε σκιά σε eyeliner, ψεκάζοντας απλά ένα ειδικό πινέλο για την εφαρμογή του.

featured photo: Byrdie