Ζώντας σε μια χώρα που ο μέσος όρος θερμοκρασίας επιτρέπει σε όλους τους κατοίκους της, να φορούν κοντό μανίκι και γενικότερα ελαφριά υφάσματα σχεδόν 8 μήνες το χρόνο, προκύπτει ένας εύλογος προβληματισμός σχετικά με την ποιότητα του υφάσματος που θα παρέχει το επιθυμητό αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα σε εκείνον/εκείνη που θα το φορέσει. Σαφέστατα οι προτιμήσεις και οι απαιτήσεις του/της καθενός/μιας μας, μέσα από τις επιλογές υφασμάτων είναι καθαρά προσωπικές και συνήθως συμβαδίζουν με την επαγρύπνηση τους για τις νέες εξελίξεις και προϊόντα που κάνουν την είσοδο τους στην παγκόσμια αγορά σχεδόν καθημερινά.

nanoyarn

Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση που προκύπτει εντοπίζεται στο κατά πόσο το βαμβάκι που μέχρι τώρα είναι η θεμελιώδης και πιο αγαπημένη ίνα παγκοσμίως, εξακολουθεί να αποτελεί την ιδανικότερη λύση τόσο για εμάς, όσο και για το περιβάλλον γύρω μας. Η απάντηση φαντάζει εύκολη, σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο απλή όσο ήταν παλαιότερα. Καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας περιλαμβάνει και τον τομέα της μόδας, η παραγωγή νέας γενιάς συνθετικών υφασμάτων δείχνει να αποτελεί την επικρατέστερη απάντηση ακόμη και για τους απαιτητικότερο κοινό.

Ας εμβαθύνουμε όμως λίγο περισσότερο. Σε μια περίοδο που τα υδάτινα και ενεργειακά παγκόσμια αποθέματα, προϋποθέτουν επιπλέον σκέψη για τη χρήση αλλά και την παραγωγή υφασμάτων, η καλλιέργεια του βαμβακιού ίσως να μην αποτελεί την οικολογικότερη αλλά και δερματολογικά άρτια λύση. Πιο απλά, η ποσότητα του νερού που απαιτείται για την καλλιέργεια ενός στρέμματος βαμβακιού και οι μετέπειτα χρωματικές επεξεργασίες των ρούχων, τείνουν να ενοχοποιούν ολοένα και περισσότερο το “αγνό και αθώο” βαμβάκι, που σε περιόδους έντονης θερμοκρασίας “ποτίζει” από τον ιδρώτα

Εναλλακτικά οι νέες συνθετικές ίνες, παράγονται κυρίως από ανακυκλωμένα υλικά , παρουσιάζουν μια νέα πιο ενδιαφέρουσα χρωματική παλέτα ενώ δεν επιτρέπουν καμία αλλοίωση ακόμη και μετά από πολλά πλυσίματα. Επιπλέον η αίσθηση που έχουν είναι περισσότερο ελαφριά συγκριτικά με το βαμβάκι, παρουσιάζοντας και το φαινόμενο “fast dry” όπου ο ιδρώτας κυριολεκτικά αποβάλλεται σχεδόν αμέσως από το σώμα μας! Το πιο ενδιαφέρον από όλα, εντοπίζεται στο αντιβακτηριδιακό διάλυμα που η πλειοψηφία των υφασμάτων είναι βουτηγμένα, μην επιτρέποντας τις κακοσμίες του ιδρώτα να γίνουν αντιληπτοί!

Καθώς λοιπόν όλοι μας έχουμε την ανάγκη να ζούμε τις μικρές ή τις μεγάλες μας στιγμές όσο πιο έντονα γίνεται, μην επιτρέποντας σε κανένα παράγοντα να αποσπάσει το ενδιαφέρον και την προσοχή μας, τα υφάσματα και κατά τη συνέπεια τα ρούχα μας καλούνται να παίξουν το ρόλο μιας σύγχρονης πανοπλίας. Ανεξάρτητα λοιπόν από τα υλικά που θα επιλέξει ο καθένας μας ενάντια στους δικούς του προσωπικούς εχθρούς, το ουσιαστικότερο ίσως σημείο να εντοπίζεται απλά στη σκέψη ότι ενώ όλα τα προβλήματα γύρω μας δείχνουν να πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας μας ένα είδος προβληματισμού, με τον ίδιο ρυθμό πολλαπλασιάζονται και οι λύσεις, αρκεί φυσικά να έχουμε την διάθεση αλλά και την επαγρύπνηση να τα δούμε.