Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μεγάλη προκατάληψη μεταξύ των γυναικών για τις ασκήσεις με βάρη. Οι περισσότερες αγχωμένες δήλωναν στον γυμναστή τους πως θα «φουσκώσουν». Τις απέφευγαν ή έπαιρναν μικρότερα βάρη, για να μην αλλάξει η σωματοδομή τους, θυμίζοντας αντρική.

Τελευταία η έρευνα έχει βοηθήσει να αλλάξει αυτό. Η άρση βαρών είναι απίστευτα ευεργετική – ανεξαρτήτως φύλου, τύπου σώματος ή στόχου.

Παρά τα διαθέσιμα όμως συντριπτικά στοιχεία, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί μύθοι. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους:

1. Η άρση των βαρών κάνει τις γυναίκες «ογκώδεις»

Ακριβώς επειδή “εκείνος ο τύπος” στο γυμναστήριο ζυγίζει πάνω από 200 κιλά δεν σημαίνει ότι θα είσαι το ίδιο, αν σηκώνεις βάρη. Ο τρόπος άσκησης είναι το ένα μόνο μέρος της εξίσωσης. Υπάρχει πλήθος παραγόντων που συμβάλλουν στη σύνθεση του σώματός του. Με βασικότερο τις ορμόνες.

Οι άνδρες είναι εγγενώς εξοπλισμένοι με μια σημαντικά υψηλότερη ποσότητα τεστοστερόνης και ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH ή σωματοτροπίνη) -των δύο ορμονών που είναι κυρίως υπεύθυνες για το χτίσιμο των μυών. Οι γυναίκες παράγουν περίπου το 5 έως 10% της τεστοστερόνης των ανδρών. Είναι επομένως γενετικά ανίκανες να χτίσουν τους μύες τόσο εύκολα, όσο μπορούν οι άντρες. Αυτό δε σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να κερδίσουν μυικά. Απλά χρειάζεται πολλή προσπάθεια και διαιτητικές αλλαγές.

Ειδικά η διατροφή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. Απαιτούνται υπερβολικές θερμίδες για να φτιάξεις όγκο. Περίπου 3.500 θερμίδες χρειάζονται για 1 κιλό σωματικού βάρους. Δύσκολο λοιπόν να μοιάσεις με παίκτη του ράγκμπι.

2. Δεν βοηθάει τόσο στην απώλεια βάρους

Κι όμως! Αν στόχος σου είναι να χάσεις βάρος, το cardio δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να το πετύχεις, γιατί απλά καις ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων σε μια μόνο προπόνηση. Αντιθέτως, η άρση βαρών θα μεταμορφώσει το σώμα σου σε μια μηχανή καύσης θερμίδων όλη μέρα-είτε βρίσκεσαι στο γυμναστήριο, είτε κάθεσαι στον καναπέ. Αναπτύσσοντας παράλληλα άπαχη μυϊκή μάζα.

Να θυμάσαι πως ίσως παρατηρήσεις μια μικρή κατακράτηση, ελαφρύ πρήξιμο στους μυς και προσωρινή αύξηση τους βάρους. Αυτό συμβαίνει 24 με 48 ώρες μετά από κάθε προπόνηση και συνοδεύεται και από πιάσιμο. Η εισαγωγή νέων ασκήσεων προκαλεί μετακίνηση εξωκυτταρικού υγρού από το αίμα στο μεσοκυττάριο και ενδοκυττάριο διάστημα του μυϊκού ιστού. Με λίγα λόγια το σώμα προσπαθεί να προστατέψει  τους χρησιμοποιούμενους κατά την άσκηση μύες. Μην πανικοβληθείς, απλά φρόντισε να κάνεις αρκετές διατάσεις.

3. Οι πολλές επαναλήψεις με λίγα βάρη τονίζουν τους μυες

Ξέχνα τη λέξη «τονίζω». Τα σώματά μας καίνε λίπος, αλλά το κάνουν ομοιόμορφα. Επομένως, δεν θα χάσεις λίπος από τα χέρια σου μόνο και μόνο επειδή κάνεις πολλές ασκήσεις δικέφαλου. Προσέχοντας τη διατροφή σου και με προπόνηση ενδυνάμωσης, μειώνεται από παντού το λίπος και αποκτά φόρμα το σώμα. Μην μπερδεύεσαι όμως. Δεν αλλάζει το σχήμα των μυών σου,απλώς το μέγεθός τους.

Δεν είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αερόβιας άσκησης

Η καρδιαγγειακή  άσκηση ανεβάζει το ρυθμό της καρδιάς σου. Συμβάλλει στην ενίσχυση της πνευμονικής ικανότητας, τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στην ανακούφιση από το άγχος.

Η γυμναστική με αντιστάσεις μπορεί επίσης να ανεβάσει τον καρδιακό σου ρυθμό. Μάλιστα, όταν συνδυάζεται με cardio, μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες σε μικρότερο χρόνο. Την ίδια στιγμή χτίζεις και μυς.

Η ομορφιά αυτών των τύπων workouts είναι ότι δεν περιορίζεσαι σε ένα μηχάνημα ή μια επαναλαμβανόμενη κίνηση. Είτε προτιμάς circuit training, HIIT ή tabata πετυχαίνεις να κερδίζεις όλα τα οφέλη της άσκησης χωρίς να βαρεθείς.

Featured image: Philadelphia Magazine