Πολλές φορές στριφογυρνάς άγρυπνη στο κρεβάτι, καθώς ο σύντροφός σου ροχαλίζει γαλήνια. Είναι πραγματικά δύσκολο και σε καταλαβαίνω. Είναι τόσο ενοχλητικό – ειδικά, όταν κοιμάσαι και το ροχαλητό του σε ξυπνά. Ή σε εμποδίζει να ξανακοιμηθείς. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κοιτάς το ρολόι αναλογιζόμενη τις χαμένες ώρες ύπνου σου. Και πόσο κουρασμένη θα είσαι αύριο στην δουλειά.

Φυσικά, τα παράπονά σου είναι δικαιολογημένα και έχεις την επιστήμη να σε υποστηρίζει

Μια σειρά άρθρων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, επιβεβαιώνει πόσο επιζήμιος μπορεί να αποβεί ο ύπνος δίπλα σε κάποιον που ροχαλίζει. Στην πραγματικότητα, αυτό που δείχνουν είναι πως το ροχαλητό του συντρόφου σου σου «κλέβει» πολλά χρόνια ζωής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ένα άρθρο της New York Post (όπως αναφέρεται στο Cosmopolitan), 20 εκατομμύρια Βρετανοί δεν κοιμούνται εξαιτίας των συντρόφων τους που ροχαλίζουν. Επίσης, η εφαρμογή Sleep Cycle υποστηρίζει ότι το 52% των γυναικών στην Αμερική ξυπνούν από το ροχαλητό του συντρόφου τους.

Συγκεκριμένα, το άρθρο της New York Post βασίζεται σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Queens University το 2003. Σε αυτή, τέσσερις σύντροφοι ατόμων που ροχάλιζαν έντονα, παρουσίασαν απώλεια ακοής. Μάλιστα, το αυτί τους που ήταν δίπλα στο ροχαλητό επηρεάστηκε χειρότερα.

Στο ίδιο άρθρο παρουσιάζεται και μια άλλη μελέτη που έγινε το 2015 από το Imperial College of Science στο Λονδίνο. Σε αυτήν αναλύθηκε πόσο επηρεάζουν οι δυνατοί θόρυβοι το προσδόκιμο ζωής.  Διαπιστώθηκε πως η μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο (σε ηλικιωμένους ασθενείς) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αλλά και μια προγενέστερη μελέτη του 2008, έδειξε ότι η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας του ύπνου δίπλα σε ένα σύντροφο που ροχαλίζει. Σε τέτοιο βαθμό, όπως όταν ακούς ένα αεροσκάφος να εκτελεί χαμηλή πτήση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου και άνοιας.

Τώρα αν προστεθούν και οι συναισθηματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο ύπνος δίπλα σε κάποιον που ροχαλίζει… τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο! Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς τον σύντροφό σου, είναι δύσκολο να μην αισθανθείς δυσάρεστα, όταν μένεις άγρυπνη δίπλα του.

Από την πλευρά τους όσοι ροχαλίζουν, πολλές φορές αισθάνονται άσχημα, ντρέπονται ή απογοητεύονται. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι το βαρύ ροχαλητό τους ίσως αποτελεί ένδειξη άπνοιας. Δηλαδή, μιας επικίνδυνης κατάστασης όπου η αναπνοή σταματά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παρατηρείται συχνά στους άνδρες και δη στους παχύσαρκους. Αν, λοιπόν, κι εσύ αντιληφθείς πως ο σύντροφός σου σταματά να αναπνέει, όταν κοιμάται – ή το ροχαλητό του είναι πολύ δυνατό – καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Όχι μόνο θα βοηθήσεις την υγεία του, αλλά και τη δική σου!

featured image: Canadian Running Magazine