Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι πάντα τέλειες. Είναι φυσιολογικό λοιπόν κατά διαστήματα να προκύπτουν διαφωνίες και συγκρούσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τι συμβαίνει όμως στη περίπτωση εκείνη όπου τα επιχειρήματα και η όποια μορφή διαφωνίας ξεπερνάει τα όρια ενός απλού καυγά; Πρόκειται για τη λεγόμενη «συναισθηματική χειραγώγηση» και εδώ θα βρεις όλα εκείνα τα σημάδια για να την αναγνωρίσεις!

Η βάση μιας υγιούς σχέσης θα λέγαμε πως αποτελείται από αμοιβαίο σεβασμό, ασφάλεια, εμπιστοσύνη και φυσικά κατανόηση. Κατά καιρούς ωστόσο τα όρια τείνουν να ξεπερνιούνται και η χρήση σημάδια σημάδια passive aggressive τακτικών για να εκφραστούν κάποιες από τις δυσαρέσκειες μας, σίγουρα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μιας «ρόδινης» σχέσης.

Έλεγχος. Η νούμερο ένα λέξη που χαρακτηρίζει ένα συστηματικά χειριστικό άτομο θα λέγαμε πως είναι αυτή! Ανασφάλεια. Ίσως να έχεις παρατηρήσει πως ένα χειριστικό άτομο συνήθως διακατέχεται από ιδιαίτερα μεγάλη αυτοπεποίθηση (ή τουλάχιστον έτσι δείχνει) και όμως τα φαινόμενα σε αυτή τη περίπτωση απατούν. Εάν «σκαλίσεις» και ψάξεις σε βάθος έναν τέτοιο χαρακτήρα, θα παρατηρήσεις πως μέσα του τελικά κρύβεται μια τεράστια ανασφάλεια. Μάλιστα κατά βάση συναισθηματική.

Σκοπός ενός χειριστικού ατόμου;

Nα νιώθει πως βρίσκεται σε ανώτερη θέση με οποιοδήποτε τρόπο. Η αναζήτηση του επικεντρώνεται συνήθως σε πρόσωπα υπομονετικά, που φαινομενικά δείχνουν να δέχονται την οποιαδήποτε μορφή χειριστικότητας, έως ότου να κοντραριστεί κάποιος μαζί του. Και τα πράγματα τελικά να γίνουν πολύ χειρότερα. Η επιθετική συμπεριφορά του και ο θυμός που το διακατέχει είναι έτοιμος πάντα να υποδείξει ποια είναι τα όρια του και ποια θα ΠΡΕΠΕΙ να είναι τελικά και των ατόμων που βρίσκονται κοντά του.

Πώς θα καταλάβω ότι χειραγωγούμαι συναισθηματικά;

H αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές η συναισθηματική χειραγώγηση εντοπίζεται δύσκολα. Στα πλαίσια μιας σχέσης, συνήθως προσπαθούμε να σκεφτούμε θετικά και καλοπροαίρετα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, είτε πρόκειται για τον σύντροφό μας, είτε για τον γονιό μας, είτε ακόμα και για έναν φίλο. Όταν όμως ένα πρόσωπο μονίμως μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα με μόνο στόχο να ευεργετείται εκείνο, τότε σίγουρα πρόκειται για συναισθηματική χειραγώγηση που στόχο έχει να πληγώσει- όσο πληγώθηκε και εκείνο στο παρελθόν!

Τα χειριστικά άτομα συνήθως:

01. Χρησιμοποιούν τα λόγια ή τις πράξεις σου προς όφελός τους

02. Αρνούνται να παραδεχτούν το λάθος τους

03. Σε ελέγχουν δημιουργώντας σου ενοχές

04. Τα δικά σου προβλήματα σπάνια είναι για εκείνους σημαντικά

05. Σε αδειάζουν συναισθηματικά

06. Σε εκφοβίζουν με επιθετικότητα, θυμό και απειλές

07. Επιλέγουν για «θύματα» τους άτομα που μοιάζουν στα μάτια τους ανασφαλή και ευαίσθητα

5 σημάδια ότι έχεις ξεπεράσει το όριο του υγιούς συμβιβασμού στη σχέση σου
unsplash.com

Εάν σκέφτηκες ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, τότε μάλλον θα έχεις παρατηρήσει και τα ακόλουθα:

Είτε έχεις υπάρξει εσύ ένα από τα πρόσωπα που χειραγωγήθηκε ή χειραγωγείτε στο τώρα, είτε ένα πρόσωπο που γνωρίζεις, είναι σύνηθες να αντιμετωπίζεις χαμηλή αυτοεκτίμηση ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του ατόμου που χειραγωγεί, απαξιώνοντας φυσικά με τον χειρότερο τρόπο την αξία σου. Η αξία σου ασφαλώς και υπάρχει συνήθως όμως επιλέγεις να την αγνοήσεις! Εάν δεν ισχύει στη περίπτωσή σου, τότε να ξέρεις πως συμβαίνει σε εκείνο το πρόσωπο που αγαπάς και αντιλαμβάνεσαι να βιώνει μια τέτοια κατάσταση!

Είναι καιρός να ευαισθητοποιηθείς και αν σε αφορά άμεσα είναι σίγουρα καιρός να ΔΡΑΣΕΙΣ!

Η παραμονή σε μια κατάσταση όπου εφαρμόζεται ο συναισθηματικός έλεγχος, αυτομάτως σηματοδοτεί την έλλειψη ικανότητας του ατόμου να σκεφτεί ορθά για τον εαυτό του. Αυτό το «παιχνίδι» συναισθηματικής ανάπτυξης μεταξύ δύο ατόμων, έχει τη δύναμη να μειώσει την αίσθηση της επιτυχίας και με τη σειρά του να δημιουργήσει έναν εσωτερικό διάλογο του τύπου: «Δεν είμαι σημαντικός, δεν αξίζω… Δεν είμαι αγαπητός».

Ποια είναι η λύση στο ζήτημα της συναισθηματικής χειραγώγησης;

Σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η οποιαδήποτε μορφή χειραγώγησης είναι άκρως τοξική και φυσικά τραυματική για την ψυχολογία ενός ατόμου. Σε δεύτερη φάση, αν αυτό το είδος συμπεριφοράς προέρχεται από ένα πρόσωπο το οποίο διατηρεί μια δυσλειτουργική σχέση με τον εαυτό του και κατ’επέκτασή με την έννοια της αγάπης, τότε σίγουρα χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση (και η αλήθεια είναι πως μάλλον δεν το γνωρίζει).

Τα άτομα αυτά σπάνια εγκαταλείπουν αυτή τους την «εθιστική» συμπεριφορά

Είναι καιρός για εσένα ή για εκείνους που γνωρίζεις να βιώνουν μια τέτοια κατάσταση, να μπει ένα τέλος στην οποιαδήποτε μορφή χειραγώγησης. Η ασφάλεια και η ευημερία είναι και πάντα θα είναι ύψιστης σημασίας, συνεπώς εάν η συζήτηση δεν καταφέρει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε είναι καιρός να υπάρξει απομάκρυνση από έναν τέτοιο άνθρωπο. Σε αρκετές περιπτώσεις άκρως χρήσιμη έχει επίσης φανεί η ψυχοθεραπεία, μιας και έχει τη δύναμη να ενημερώνει εκτενέστερα το άτομο και φυσικά να αποτρέπει την οποιαδήποτε χειραγώγηση εμφανιστεί ξανά στο μέλλον.

Να θυμάσαι πως τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει μακριά από το να σε αγαπήσεις. Όσο και αν κάποιος προσπαθήσει. Ακόμα και αν οι συνθήκες πολλές φορές δεν είναι με το μέρος σου. Και αν κάπου στη διαδρομή έχεις ξεχάσει την αξία σου, σου υπενθυμίζω πως είσαι ένα ΥΠΕΡΟΧΟΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ άνθρωπος γι’αυτό και σου αξίζουν μόνο τα καλύτερα.

Τake care buddy!

featured image: Thought Catalog