Τα λεφτά μπορούν να προκαλέσουν πολλά συναισθήματα: άγχος, ενοχή, ζήλια ή ακόμα και ελπίδα. Το σωστό ωστόσο είναι να υπάρχει μία ισορροπία και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η υγιής σχέση με τα χρήματα και τις αγορές που κάνεις καθημερινά. Για να σε βοηθήσουμε όμως να το καταφέρεις αυτό, μαζέψαμε τις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να φέρεις σε απόλυτη ισορροπία τα συναισθήματα με τα οικονομικά σου. 

Το ερώτημα είναι: Πώς γίνεται να πηγαίνεις για ψώνια χωρίς να πάρεις πολλά παραπάνω από αυτά που έχεις στο μυαλό σου;

Πώς να κρατηθείς από τις παρορμητικές αγορές, ακόμα κι όταν μοιάζουν απόλυτα λογικές εκείνη τη στιγμή;

Όλοι μας το έχουμε περάσει. Μπαίνουμε σε ένα μαγαζί και ενώ έχουμε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο στο μυαλό, καταλήγουμε με περισσότερα πράγματα από όσα πρέπει και χρειαζόμαστε. Και ακούγεται μία φωνή μέσα σου που λέει: “Μα ήταν μεγάλη προσφορά! Θα μου φανεί πολύ χρήσιμο στο μέλλον!” 

Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να υπολογίζεις το budget σου. Σαν κάτι οικονομικό ημερολόγιο. Αυτό θα σε βοηθήσει αρκετά μακροπρόθεσμα. Είναι αρκετά ωφέλιμο να παίρνεις χαρτί και μολύβι και να γράφεις ακριβώς τα έξοδα και τα έσοδά σου. Έτσι καταλαβαίνεις τι γίνεται τη δεδομένη στιγμή. Πολλοί είναι εκείνοι που το παρομοιάζουν με τον διαλογισμό. Όταν διαλογίζεσαι, μαθαίνεις να βιώνεις τη στιγμή. Έτσι και με τα ψώνια, ό,τι κι αν γίνει, απλά πήγαινε παρακάτω. 

Στο σύνολο όμως των αγορών σου πρέπει να κάνεις κάποιες βασικές ερωτήσεις στον εαυτό σου

Όπως ακριβώς κάνεις τη λίστα για τα ψώνια πριν πας στο super market, αυτό το βήμα πρέπει να ακολουθήσεις και σε κάθε τύπο αγορών. Πολλοί από εμάς το κάνουν για να βεβαιωθούν ότι δεν θα ξεχάσουν κάτι, όχι απαραίτητα για να μην ξεφεύγουν από τα όρια. Με αυτόν τον τρόπο όταν είσαι σε ένα μαγαζί και βλέπεις κάτι που να σου αρέσει, μπορείς να ανατρέξεις σε κάτι σταθερό -μία φυσική υπενθύμιση- που θα σου υπενθυμίζει τι είναι αναγκαίο και τι όχι. 

Και τέλος, όταν επιτέλους πας για ψώνια μείνε προσγειωμένη. Όταν καταλαβαίνεις ότι ενθουσιάζεσαι, γείωσε τον εαυτό σου όσο μπορείς περισσότερο και φύγε. Αρχικά, ξεκίνα κάνοντας έλεγχο στον εαυτό σου. Προσγειώσου πριν καν μπεις μέσα, ώστε να έχεις καθαρό μυαλό από την αρχή. Αν βρεις κάτι που δεν είναι στη λίστα σου, αλλά είσαι αποφασισμένη να το πάρεις τότε πρέπει να κάνεις τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου:

“Γιατί το θέλω;”

“Το χρειάζομαι πραγματικά;”

“Πόσα συχνά θα το χρησιμοποιήσω;”

Είναι κάτι που θα απολαύσω στην καθημερινότητά μου;”

Και φυσικά, όταν φτάσεις σπίτι μην ξεχάσεις να τσεκάρεις τη λίστα για να μάθεις αν τελικά έχεις πάρει όλα όσα χρειάζεσαι. Έμεινες πιστή στην λίστα; Είσαι ευχαριστημένη με αυτό; Είναι κάτι που θα ήθελες να επιστρέψεις στη συνέχεια;

Πηγή: mindbodygreen.com Μετάφραση: Εύα Τόλιο Featured image: Illinois Chronicle