Ας είμαστε ειλικρινείς. Τις περισσότερες φορές δεν έφταιγε η κίνηση, ο καιρός, το meeting που κράτησε περισσότερο απο ότι περίμενες ή ένα επείγον τηλεφώνημα. Το πιθανότερο είναι οτι έφταιγες εσύ.

Ξέρεις τι εννοώ! Εσυ είσαι υπεύθυνη για τη ζωή και τις επιλογές σου. Πάντα έχεις τη δυνατότητα της επιλογής. Σίγουρα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να τύχουν καταστάσεις που δεν παιρνούν απο το χέρι σου, δεν τις περίμενες ή δεν είχες την πρόθεση να γίνουν – ορίστε όμως, πάλι έχεις αργήσει στο επόμενο επαγγελματικό meeting, στη συνάντηση με τις φίλες σου ή στο μάθημα.

Σε καταλαβαίνω. Έχω αργήσει τόσες πολλές φορές στη ζωή μου και πιθανότατα έχω απογοητεύσει ή εκνευρίσει πολλούς. Δεν υπάρχει όμως λόγος να κατηγορίσω τον εαυτό μου. Αυτό δεν βοηθά ποτέ. Αλλά μπορείς να μάθεις απο αυτό – όπως έκανα και εγώ.

Για ποιό λόγο καθυστερείς;

Όταν κάποιος καθυστερεί τακτικά στα ραντεβού του, αυτό ίσως οφείλεται σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις για τον εαυτό τους – που είτε τους έχουν επιβληθεί είτε τις έχουν σχηματίσει οι ίδιοι. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύουν οτι ο κόσμος ‘συμβαίνει’ σε αυτούς, οτι είναι πάντοτε το θύμα, οτι κανείς δεν τους καταλαβαίνει αυτούς ή τη ζωή ή την καριέρα τους, τις ανάγκες τους κτλ.

Στα πλαίσια της δουλειάς μου (wellness coach) έχω μελετήσει τόσο τις δικές μου συμπεριφορές- πχ την αργοπορία μου- όσο και των πελατών μου και έχω συνειδητοποιήσει πως όλες βασίζονται στο αίσθημα αυτοεκτίμησης που έχουμε. Το αίσθημα πως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χάος, η πίστη πως αξίζουμε να τα έχουμε όλα, πως η ζωή μας μπορεί να γίνει λιγότερο περίπλοκή και περισσότερο ευχάριστη.

Πώς να σταματήσεις να καθυστερείς

Αν είσαι πρόθυμη να αναγνωρίσεις τις επιλογές για τις οποίες εσύ είσαι υπεύθυνη καθημερινά, τότε θα διαπιστώσεις πώς εσύ θα αρχίσεις να είσαι στην ώρα σου (για όλα). Είσαι πρόθυμη να αλλάξεις; Να δείς τα μοτίβα συμπεριφοράς σου και να τα αλλάξεις; θέλεις να σταματήσεις να καθυστερείς; Μπορείς να σταματήσεις τις δικαιολογίες και να γίνεις κυρία του εαυτού και των επιλογών σου;

Όταν επενδύεις στον εαυτό σου και αποδέχεσαι τις επιλογές σου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να καθυστερείς μερικές φορές, έρχεσαι σε επαφή με τις συναισθηματικές σου ανάγκες και την αξία σου. Και εδώ βρίσκεται το σημείο όπου μπορούν να αλλάξουν όλα.

Ορίστε μερικές συμβουλές για να ξεκινήσεις:

  1. Κάθε πρωί, σημείωσε τί θέλεις να καταφέρεις μέσα στη μέρα σου.Το να οργανώνεις τη μέρα σου- προτού αυτή ξεκινήσει- μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.
  2. Μη διστάσεις να πεις οχι όταν χρειάζεται. Αν είχες μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και ανυπομονείς να πας σπίτι, μη διστάσεις να πεις οχι σε κάποιον που ζητά λίγο απο το χρόνο σου. Φυσικά θα υπάρξουν στιγμές που θα πεις ναι, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ξέρεις να πεις οχι.
  3. Προσπάθησε να ξεκινήσεις 15 λεπτά νωρίτερα και δες πώς είναι να φτάνεις στην ώρα σου -χωρίς πανικό.
  4. Δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείς προσπαθώντας να τα κάνεις όλα μαζί. Ξεκίνα κάνοντας 1 νεο πράγμα τη φορά.

Δοκίμασε αυτό:

Γράψε όλα εκείνα στα οποία συνήθως καθυστερείς. Μπορεί να είναι μια συνάντηση με τις φίλες σου, ένα meeting ή μάθημα γιογκα.

Τώρα γράψε ενα (*) ή (Χ) δίπλα σε κάθε ένα. Ο αστερίσκος (*) θα πηγαίνει σε ο,τι σου αρέσει και αργείς ενώ το (Χ) σε ο,τι δεν σου αρέσει – ίσως και να το μισείς – και είσαι επίσης αργοπορημένη.

Καθώς κοιτάζεις τη λίστα σου, αναλογίσου για ποιό λόγο ψάχνεις δικαιολογίες. Παρατήρησε εαν κάτι σου προκαλεί αισθήματα εκνευρισμού ή χάους. Σε τί θα ήθελες να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο αλλά διστάζεις για διάφορους λόγους;  Κοίταξε σε ποιά πράγματα καθυστερείς και σκέψου τί νέες επιλογές θα ήθελες να κάνεις.

Υπάρχει παντού η δυνατότητα της επιλογής. Εσύ είσαι η αρχηγός, αυτή που παίρνει αποφάσεις, αυτή που επιτυγχάνει τους στόχους της και εν τέλει, εσύ οδηγείς τη ζωή σου. Κανείς άλλος δεν φταίει για τη δική σου αργοπορία. Ήρθε η ώρα να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου!