Τα συμπληρώματα διατροφής είναι παντού. Θα τα βρεις στο φαρμακείο, στο διαδίκτυο ακόμα και τα super market. Επίσης υπάρχει πληθώρα ειδών. Πολυβιταμίνες, μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, εκχυλίσματα. Άλλα που στοχεύουν στην απώλεια βάρους ή στην αντιμετώπιση κάποιων διαταραχών όπως δυσκοιλιότητα, αϋπνία, κλπ.

Τι πρέπει λοιπόν να ξέρεις πριν αγοράσεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

1. Μάθε αν το χρειάζεσαι και γιατί

Αν πιστεύεις ότι για λόγους υγείας πρέπει να πάρεις κάποιο συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής, χρειάζεται απαραίτητα να απευθυνθείς σε κάποιον γιατρό. Μην βγάζεις μόνη σου διάγνωση, σύμφωνα με αυτά που διάβασες στο ίντερνετ ή με συμβουλές άλλων.

Ακόμα, αν ο λόγος που χρειάζεται να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής είναι η πρόληψη εμφάνισης κάποιας νόσου, οι έρευνες δείχνουν ότι δεν θα σε βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, οι τροφές που τρως ή που δεν τρως έχουν μεγαλύτερη επίδραση στους κινδύνους της υγείας σου.

2. Διάβασε την ετικέτα

Οι ετικέτες σε όλες τις συσκευασίες σχεδιάζονται έτσι ώστε να προσελκύσουν το μάτι του καταναλωτή και να αγοράσει το προϊόν. Και παρόλο που οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με τους ισχυρισμούς υγείας, μπορεί να βρεθείς με ένα προϊόν που λέει ότι μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα μπορεί στην πραγματικότητα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα σπαταλήσεις τα χρήματά σου και στη χειρότερη περίπτωση, θα καταλήξεις με κάτι επικίνδυνο. Κοίταξε πέρα από την ετικέτα στο μπροστινό μέρος και ανάτρεξε στα συστατικά. Αυτά θα σου δώσουν μια ιδέα για το τι υπάρχει στο μπουκάλι και πόσο πρέπει να λαμβάνεις. Θα πρέπει επίσης, να βρεις το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή.

3. Μην αγοράζεις παραπάνω από αυτό που χρειάζεσαι

Στο εμπόριο θα βρεις συμπληρώματα διατροφής μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών (π.χ. βιταμίνη C) εμπλουτισμένα με άλλα στοιχεία ( π.χ. βότανα).

Πόσο καλό είναι κάτι τέτοιο;

Αυτά τα έξτρα συστατικά μπορεί να δίνουν μία πιο υγιεινή επιλογή, αλλά όσα περισσότερα συστατικά έχει, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας παρενέργειας. Προτίμησε μία απλή βιταμίνη ή άλλο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεσαι.

4. Επίλεξε μία εταιρεία που να εμπιστεύεσαι

Αρκετές εταιρείες με συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν στον χώρο για πολλά χρόνια. Επομένως φαίνονται και αρκετά αξιόπιστες. Στρέψου σε εγκεκριμένα προϊόντα από μεγάλους οργανισμούς υγείας. Επίσης, ακολούθησε τις οδηγίες δοσοληψίας που αναγράφονται στην ετικέτα. Αν και τα συμπληρώματα διατροφής είναι γενικά ασφαλή, η υπερβολική πρόσληψη τους μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.

5. Προσοχή με το ίντερνετ

Αναζητώντας συμπληρώματα διατροφής στο διαδίκτυο μπορεί να βρεθείς σε ιστότοπους που πωλούν προϊόντα που είναι άχρηστα ή επικίνδυνα. Μην πιστέψεις σε σκευάσματα που υπόσχονται θεραπεία για ασθένειες, μεγάλη απώλεια βάρους ή άλλους βαρύγδουπους ισχυρισμούς.


featured image: TheVisualizED