Είτε θεωρείς ότι ανήκεις στην κατηγορία ενός εσωστρεφή είτε ενός εξωστρεφή ανθρώπου, υπάρχει ένα δεδομένο: Το να αναζητάς και να περνάς κάποιο χρόνο με τον εαυτό σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι κάτι αναγκαίο.

Ο προσωπικός μας χρόνος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής μας. Είναι κάτι που μας βοηθάει να ηρεμούμε και να συγκεντρωνόμαστε στις ανάγκες μας. Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Έτσι υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι που τους είναι πιο ευχάριστο το να επιλέγουν να έχουν περισσότερες ιδιωτικές στιγμές.

Aν έχεις στη ζωή σου κάποιον που δεν θεωρεί τον εαυτό του και τον πιο κοινωνικό, παρακάτω είναι μερικά από τα πράγματα που καλό θα ήταν να ξέρεις.

Το να είσαι εσωστρεφής δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγαίνεις μόνο με εξωστρεφείς ανθρώπους

Στην πραγματικότητα, η ιδέα δύο εσωστρεφών μαζί δεν είναι απαραίτητα κακή. Το να υπάρχουν κοινές αντιλήψεις και ενδιαφέροντα είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει. Έτσι θα δημιουργηθεί μια πολύ ωραία σχέση με κατανόηση και οικειότητα.

Η στοργή που θέλει να νιώσει ο καθένας μας είναι η ίδια, σε όποια κατηγορία και αν ανήκει

Εσωστρέφεια δεν σημαίνει αντικοινωνικότητα. Η στοργή και η τρυφερότητα είναι πράγματα που όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να αισθάνονται και είναι βασικά συστατικά σε μια σχέση. Ενδεχομένως, αν έχεις στη ζωή σου έναν άνθρωπο λίγο πιο “κλειστό”, είναι πιο πιθανό να υπάρξει κάποια στιγμή που μπορεί να νιώσεις ότι η εσωστρέφεια του σε απομακρύνει. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για το πώς αισθάνεσαι.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις αν έχεις σχέση με έναν εσωστρεφή άνθρωπο
cosmopolitan.com

Ο κάθε άνθρωπος θέλει τον χρόνο του

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάς ότι δε λειτουργούμε όλοι με τις ίδιες ταχύτητες. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αφεθούν και να μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Το να μπορεί κάποιος να αισθάνεται ο εαυτός του είναι το πρώτο βήμα στο να ξεκινήσει να ανοίγεται περισσότερο. και Ταυτόχρονα θα πρέπει να νιώθει ότι είναι αποδεκτός από τον άλλο.

Ο προσωπικός χώρος είναι εξίσου σημαντικός

Προσπάθησε να δίνεις στον άλλον τον χώρο που ζητάει, χωρίς να το παίρνεις προσωπικά. Εκείνο που βοηθάει έναν εσωστρεφή να αισθάνεται καλύτερα, είναι οι στιγμές που περνάει μόνος του. Αν καταλάβεις την ανάγκη αυτή, θα δεις ότι είναι κάτι που αφορά περισσότερο τον ίδιο και τον εαυτό του παρά την σχέση του με εσένα.

Μπορεί ένας εξωστρεφής να ταιριάξει με έναν εσωστρεφή;

Η απάντηση είναι ότι εννοείται πως μπορεί, αρκεί ο ένας να μπορεί να κατανοήσει και να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια αμοιβαία και λειτουργική σχέση.

Είναι σημαντικό να δέχεσαι τον άλλο όπως είναι

Όταν δίνεις στον άλλον το περιθώριο να εκφράζεται με τον τρόπο που εκείνος θέλει, είναι πιο πιθανό η σχέση σας να λειτουργήσει καλύτερα. Σου αρέσει να περνάς τον περισσότερο χρόνο σου με παρέα; Προτιμάς την ησυχία του σπιτιού σου; Όπως και να έχει, καλό είναι να εκφράζεις την ανάγκη σου και να λες αυτό που αισθάνεσαι. Η επικοινωνία είναι το πιο βασικό συστατικό στις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι αυτό που όχι μόνο θα σε βοηθήσει να εκφραστείς, αλλά και να καταλάβεις και εσύ περισσότερο τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου.

featured image: Thought Catalog