Πολλές φορές βρισκόμαστε σε μια σχέση, που μας ρουφά και μας πνίγει. Είναι η λεγόμενη σχέση “κυκλώνας” και καλά θα κάνεις να αποφασίσεις γρήγορα να σωθείς.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, κι από το όνομα αυτής της σχέσης, πρόκειται για μια τοξική κατάσταση, στην οποία εσύ έχεις θέσει τον εαυτό σου. Σκέψου ότι πρόκειται για ένα κυκλώνα, μια δίνη στη θάλασσα, που αν και σε προειδοποίησε ο ναυαγοσώστης, εσύ επέλεξες να κολυμπήσεις.

Το αν θα καταφέρεις να επιζήσεις και να βγεις σώ@ στη στεριά, αυτό εξαρτάται από σένα και το πόσο γρήγορα θα αποφασίσεις να κινητοποιηθείς.

Τι είναι η σχέση “κυκλώνας”

“Ο έρωτας είναι τυφλός”, λέει το γνωστό γνωμικό και σε αυτή την περίπτωση ισχύει περισσότερο από ποτέ.

Ερωτεύεσαι λοιπόν και όλα φαίνονται τέλεια και όμορφα και φανταστικά. Είναι όμως; Ή εσύ έχεις επιλέξει να τα βλέπεις έτσι;

Σύμφωνα λοιπόν, με τους ειδικούς σε μια τέτοια περίπτωση, ο έρωτας σε έχει τυφλώσει για τα καλά κι εσύ αδυνατείς να δεις τα σημάδια. Οι κόκκινες σημαίες, ανεμίζουν απεγνωσμένα μπροστά σου, για να σε αποτρέψουν από το να συνεχίσεις, αλλά μάταια. Εσύ συνεχίζεις ακάθεκτ@ και μέχρι να το καταλάβεις, έχεις μπλέξει σε μια σχέση τοξική και προβληματική.

Η σχέση “κυκλώνας” λοιπόν, είναι μια φαινομενικά τέλεια σχέση, που αρχικά θεωρείς ότι όλα θα πάνε καλά, παρά τα τα όποια προειδοποιητικά σημάδια. Μπλέκεις λοιπόν, σε μια κατάσταση, που @ σύντροφός σου, φαίνεται καλός και συμπαθητικός, πληροί όλα τα κριτήριά σου και γενικά, φαίνεται ότι θα τα πάτε καλά.

Και αρχικά έτσι είναι ή μάλλον έτσι νομίζεις ότι είναι. Θέλεις τόσο πολύ να το πιστέψεις, που συνειδητά επιλέγεις να αγνοήσεις κάποια πράγματα, για να μην το χαλάσεις.

Έμπλεξες

Η λογική λοιπόν, είναι ότι “Οκ, ας προχωρήσω και βλέπουμε. Τι μπορεί άλλωστε να πάει στραβά?” Ναι, η απάντηση σε αυτό είναι “όλα” κι εσύ τώρα το ζεις πραγματικά.

Μια τέτοια σχέση λοιπόν, μπορεί να είναι καταστροφική για εσένα. Το μυστικό της δύναμής της είναι το γεγονός ότι, είναι απρόβλεπτη. Έχοντας εφησυχάσει σε μια φαινομενικά ασφαλή και σταθερή σχέση, η αλήθεια αυτής θα σε ταρακουνήσει για τα καλά.

Το πιο σημαντικό όμως, δεν είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασης, αλλά το πώς θα βγεις από αυτήν. Σε τέτοιες σχέσεις η απεμπλοκή, το να καταφέρεις δηλαδή να δραπετεύσεις, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.

Γιατί αυτή η σχέση σε έχει ήδη εξαντλήσει. Σε κρατάει κάτω από την ορμή της και όπως ο κυκλώνας, σε ελέγχει. Κάθε προσπάθεια για να ξεφύγεις, απαιτεί τεράστια αποθέματα δύναμης, τα οποία εσύ τα έχεις ήδη ξοδέψει.

Και κάτι άλλο. Σε αυτή την προσπάθεια είσαι μόν@ σου, γιατί @ σύντροφός σου σε έχει ήδη αποκόψει από το περιβάλλον σου και τους ανθρώπους σου. Σε έχει απομακρύνει από την ακτή.

Αυτό συμβαίνει γιατί, στις σχέσεις αυτές ο άλλος αποκτά πλήρως τον έλεγχο σου. Μπορεί να σε χειραγωγεί και να σε χειρίζεται όπως αυτ@ θέλει. Έχει κλείσει κάθε πόρτα εξόδου, παρεμβαίνοντας και διακόπτοντας τη σύνδεσή σου με τους φίλους σου και τους συγγενείς σου. Κι εσύ είσαι τόσο αδύναμ@ για να αντιδράσεις, που τελικά αφήνεσαι και παραδίνεσαι σε αυτή τη δίνη.

Πώς να ξεφύγεις

Αν ήσουν μπλεγμέν@ λοιπόν, σε ένα πραγματικό κυκλώνα, αυτό που θα έκανες. θα ήταν να κολυμπήσεις με όλες σου τις δυνάμεις προς την ακτή.

Και σε αυτή λοιπόν, την περίπτωση, αυτή είναι η λύση. Στρέψου στο περιβάλλον σου και ζήτα βοήθεια. Δεν είναι ντροπή και δεν είναι αδυναμία. Αντιθέτως μάλιστα, είναι απόδειξη της δύναμης και του θάρρους σου. Είναι ένδειξη, ότι, έχεις συνειδητοποιήσει την κατάσταση και σηκώνεις το ανάστημά σου.

Ζητάς βοήθεια για να σωθείς, γιατί σίγουρα αξίζεις κάτι καλύτερο από αυτό που ζεις. Οι άνθρωποι, που σε αγαπούν είναι οι ναυαγοσώστες σου. Είναι η δουλειά του να σε σώσουν ακόμα κι αν εσύ αγνόησες τα κόκκινα σημαιάκια, ακόμα κι αν εσύ κολύμπησες μακριά σου.

Αυτοί είναι εκεί.