Οι κώδικες επικοινωνίας σε κάθε σχέση είναι διαφορετικοί. Όσο διαφορετικά είναι και τα άτομα σε κάθε σχέση. Κι είναι δύσκολο καμιά φορά όταν κάτι δεν πάει καλά, αν δεν είναι προφανές κι αν δεν έχεις προειδοποιητικά σημάδια, κόκκινες σημαίες ή ορισμένα ζητήματα, να το εντοπίσεις και να το διαχειριστείς.

Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πάντα μεγάλες αιτίες και σημαντικά θέματα, που θα σε κάνουν να καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά. Κι όμως γιατί αισθάνεσαι σαν κάτι να εξακολουθεί να μην είναι σωστό;

Όταν δεν μπορείς να βάλεις μια ετικέτα και μία αιτία στον λόγο που θέλεις να φύγεις από μία σχέση, μπορεί να είναι δύσκολο να πάρεις την οριστική απόφαση. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζεις τι μπορεί να μην πάει καλά, ακόμα κι αν τίποτα δεν είναι προφανές λάθος.

Προτιμάς να περνάς περισσότερο χρόνο με άλλους ανθρώπους

Δεν εννοώ το να θέλεις να περνάς περισσότερο προσωπικό χρόνο με τους φίλους σου και τους δικούς σου ανθρώπους, το οποίο είναι και φυσιολογικό και απαραίτητο. Εννοώ όμως το να σε χαροποιεί –ή να μην σε ενοχλεί- το να μην περνάς τόσο χρόνο με τη σχέση σου και να αισθάνεσαι καλύτερα όταν δεν το κάνεις.

Σε μια υγιή σχέση, φυσικά και θα περάσεις χρόνο με άλλους ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να θέλεις να κάνεις πράγματα και με τη σχέση σου. Όχι να είναι αγγαρεία.

Συχνά φαντάζεσαι πώς θα ήταν να είσαι ξανά single

Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να σκέφτεσαι τη single ζωή σου όταν είσαι σε σχέση και  ανεξάρτητα από το πόσο υγιής και ευτυχισμένη είναι η σχέση σου, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις μια δόση νοσταλγίας όταν βλέπεις παλιές φωτογραφίες σου ως single.

Αν όμως πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να ονειρεύεται τη ζωή χωρίς τη σχέση σου, ίσως αυτό θα πρέπει να σου χτυπήσει καμπανάκι.

 Δεν σου λείπει

Η ανεξαρτησία, η αυτο-φροντίδα και η αγάπη για τον εαυτό σου είναι τρία πολύ βασικά πράγματα, τόσο για σένα όσο και για την πορεία της σχέσης σου. Όλοι χρειαζόμαστε όρια και το να περνάμε λίγο χρόνο χωριστά είναι σημαντικό, αλλά αν περάσεις πολύ χρόνο μακριά από τον σύντροφό σου και διαπιστώσεις ότι δεν σου λείπει, ίσως αυτό είναι το σημάδι πως η σχέση δεν λειτουργεί. Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που θα ήθελες.

 Δεν είναι το πρώτο άτομο με το οποίο θα μοιραστείς ένα καλό νέο

Οι άλλες σχέσεις στη ζωή σου είναι εξίσου σημαντικές με τις ρομαντικές και το να θέλετε να μοιραστείτε κάποια καλά με τη μαμά ή την κολλητή σου είναι υπέροχο και ναι δεν είναι παράξενο. Ωστόσο, αν βρεθείς στο σημείο που μοιράζεσαι συνήθως τα καλά νέα με άλλους ανθρώπους πρώτα και όχι με τη σχέση σου ίσως αυτό να είναι το προσωπικό σου red flag.

 Νιώθεις ότι η σχέση είναι εμπόδιο

Ξαφνικά σε εκνευρίζουν όλα, σε ενοχλούν όλα. Ακόμα και πράγματα που δεν είχες παρατηρήσει πριν. Ή που κι αν είχες παρατηρήσει δεν σε ενδιέφεραν καν. Μήπως η σχέση σου στο μυαλό σου είναι εμπόδιο για τη ζωή που ονειρεύεσαι;

 Αν το έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τότε μάλλον δεν χρειάζεται να σου πω το προφανές. Κάτι είναι λάθος.

Οι σχέσεις απαιτούν δουλειά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι αγγαρείες και καταναγκαστικά έργα. Πρέπει να είναι το safe zone σου, όχι να σου προκαλούν άγχος, στρες και εκνευρισμό.

Και ας το παραδεχτούμε. Δεν τελειώνουν όλες οι σχέσεις ‘’φαντασμαγορικά’’ και ‘’βαρύγδουπα’’, με απιστίες, καυγάδες και τοξικότητα. Και μπορεί να μην φταίει κανένας από τους δύο. Σημασία έχει να το παραδεχτείς στον εαυτό σου και τον άνθρωπό σου. Κάποιες σχέσεις απλώς…τελειώνουν.