Τα προηγούμενα χρόνια ίσως να μην αναρωτιόσουν καν πώς φτιάχνονται τα μαγιό που αγοράζεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως χρησιμοποιούνται υλικά όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας. Τα υλικά αυτά δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμα για τον πλανήτη, καθώς δεν είναι βιοδιασπώμενα και για την παραγωγή τους χρειάζεται μεγάλη σπατάλη φυσικών πόρων.

Πλέον μπορείς κάθε φορά που σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα νέο μαγιό, να κοιτάξεις τι συμβαίνει από πίσω -και δεν εννοούμε μόνο το καρτελάκι. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους, αλλά και πόσο ηθικό και sustainable είναι το brand. Εμείς θα σε βοηθήσουμε λίγο σε αυτή τη διαδικασία. Παρακάτω θα βρεις μερικές ελληνικές επιχειρήσεις που δημιουργούν μαγιό φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και κάποιες του εξωτερικού που αποστέλλουν τα προϊόντα τους παγκοσμίως.

Zebras & Libras

To Zebras & Libras είναι ένα brand που ξεκίνησε από την Ελένη Τσούτη το 2015 στην Αθήνα. Πέρα από τα όμορφα patterns που θα σε κερδίσουν αμέσως, αξίζει να μάθεις και την περιβαλλοντική υπόσχεση του brand. Όλα τα μαγιό δημιουργούνται σε εργαστήρια στην Ελλάδα με πολύ σωστές συνθήκες εργασίας. Το ύφασμα που χρησιμοποιείται είναι το ανακυκλωμένο πολυαμίδιο, έχοντας έτσι μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Θα δεις μάλιστα ότι ακόμη και στις συσκευασίες χρησιμοποιείται ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά και σχεδόν καθόλου πλαστικό.

AKUA Handmade

 
View this post on Instagram
 

A post shared by AKUA Handmade (@akuahandmade_)

To AKUA είναι ένα μικρό brand που δημιουργήθηκε στην Αθήνα πριν μερικά χρόνια. Ακολουθεί μικρή παραγωγή, που σημαίνει ότι ράβονται ελάχιστα κομμάτια σε κάθε κολεξιόν με σκοπό να αγοραστούν. Σε περίπτωση που μείνει κάτι θα χρησιμοποιηθεί με ένα διαφορετικό τρόπο και πάλι. Έχει ιδιαίτερη, επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία, ενώ όλα τα υφάσματα προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.

AV Seawear

To brand της Αμαλίας Βρανά επίσης δημιουργεί μαγιό φιλικά προς το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα brand “αργής μόδας” που σημαίνει ότι πάει κόντρα στους γρήγορους ρυθμούς και τη μαζική παραγωγή. Ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει μελετηθεί ώστε να είναι βιώσιμη, από τη συσκευασία μέχρι το ταμπελάκι των μαγιό. Συγκεκριμένα, τα μονόχρωμα υφάσματα είναι από αναγεννημένο νάιλον προερχόμενο από δίχτυα ψαρέματος κ.α., ενώ τα τυπωμένα κατασκευάζονται στην Ελλάδα και στηρίζουν την ελληνική παραγωγή. Από εκεί και πέρα, τα υφάσματα είναι όλα πιστοποιημένα με το STANDARD 100 της OEKO-TEX, ενώ με κάθε αγορά σου το 5% των εσοδών πηγαίνει στον καθαρισμό των ωκεανών.

VV Conscious Swimwear

 
View this post on Instagram
 

A post shared by VV (@vv.consciousswimwear)

To brand της Βαλεντίνας Βασιλάτου σέβεται το περιβάλλον με τον καλύτερο τρόπο. Για την παραγωγή των μαγιό χρησιμοποιούνται υφάσματα από ανακυκλωμένο νάιλον, το οποίο δημιουργείται από δίχτυα που μαζεύονται από τις ελληνικές θάλασσες. Τα δίχτυα αυτά καθαρίζονται και μετατρέπονται στο γνωστό ύφασμα Econyl. Επίσης, και αυτό το brand στηρίζεται σε μικρές ποσότητες και περιορισμένη παραγωγή, ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο.

HARA the label

 
View this post on Instagram
 

A post shared by H A R A (@hara_thelabel)

To Hara είναι ένα brand με καταγωγή από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τις φυσικές βαφές που χρησιμοποιεί από υλικά όπως ο κουρκουμάς ενώ σχεδόν σε όλα του τα προϊόντα χρησιμοποιεί ύφασμα από μπαμπού. Το Hara έχει δεσμευτεί να παρέχει σωστές συνθήκες εργασίας σε όλους τους εργαζομένους, είναι ενάντια στην κακοποίηση των ζώων και πλέον είναι ένα από τα μεγαλύτερα brands με μαγιό και εσώρουχα παγκοσμίως.