Το Sunday night anxiety αναφέρεται στο άγχος που πολλοί νιώθουν το βράδυ της Κυριακής για το πως θα πάει η εβδομάδα τους. Όλοι έχουμε βιώσει αυτό το στρεσογόνο συναίσθημα πριν κάνουμε κάτι που θεωρούμε σημαντικό. Αν λοιπόν η εβδομάδα που ακολουθεί περιέχει κάτι τέτοιο, όπως ένα σημαντικό meeting ή μία συνέντευξη για δουλειά, το άγχος της Κυριακής είναι σύνηθες φαινόμενο. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν όλες αυτές οι σκέψεις φεύγουν από το όριο μίας απλής ανησυχίας, γίνονται εμμονές και μας κάνουν δυσλειτουργικούς.

Πως προκαλείται και ποιες είναι οι επιπτώσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή είναι μία κατάσταση την οποία πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων τη βιώνει σε εβδομαδιαία βάση. Είναι ένα είδος ανησυχίας που προκαλείται από τον φόβο του τι μπορεί να πάει στραβά και κατά κύριο λόγο σχετίζεται με σημαντικά θέματα δουλειάς. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο εμποδίζει τα άτομα αυτά να απολαύσουν το Σαββατοκύριακό τους αλλά δημιουργεί και διαταραχές ύπνου. Σαν συνέπεια η κούραση τους κάνει ακόμα λιγότερο αποδοτικούς και περισσότερο αγχώδεις.

Αν κάποιος το βιώνει αυτό για καιρό μπορεί να γίνει χρόνιο και να “κουβαλάει” αυτό το άγχος μέρες ολόκληρες. Αναπόφευκτα μία τέτοια κατάσταση θα είχε πολλές επιπτώσεις και στην ψυχική αλλά και στην σωματική του υγεία. Άνθρωποι οι οποίοι είναι αγχώδεις γενικότερα στη ζωή τους είναι πιο ευάλωτοι σε τέτοιες καταστάσεις. Επιπλέον, δηλώνουν πως από την στιγμή που θα πάνε στη δουλειά τους την Δευτέρα μετράνε τις ώρες για να έρθει ή Παρασκευή αφού θέλουν να βρίσκονται εκτός δουλειάς διότι αυτή είναι η πηγή άγχους τους.

Πως να το αντιμετωπίσεις

Ο πιο βοηθητικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων είναι ο διαλογισμός. Κάθισε αναπαυτικά σε έναν ήσυχο χώρο και συγκέντρωσε την σκέψη σου σε πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη. Βρες πέντε πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων και πες ευχαριστώ, θα νιώσεις αυτόματα καλύτερα. Επίσης βρες πέντε πράγματα που έχεις καταφέρει στη ζωή σου και είσαι περήφανη για αυτά, αυτή η σκέψη θα σε κάνει να αισθανθείς πιο δυνατή και ικανή.

Αφού ηρεμήσεις και αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου σκέψου τι είναι αυτό που σε αγχώνει πιο πολύ. Μπορεί να είναι ένα project, ένα meeting ή μία συζήτηση με τον διευθυντή σου. Αφού το προσδιορίσεις κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: “Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;”. Όταν απαντήσεις σε αυτό συνέχισε με την ερώτηση: “Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;”. Μόλις απαντήσεις σε αυτές τις δύο ερωτήσεις θα δεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο σου φαίνονται. Θα καταλάβεις πως ότι και να συμβεί μπορείς να το διαχειριστείς και αυτόματα το άγχος σου θα μειωθεί. Χρησιμοποίησε αυτές τις ερωτήσεις για οτιδήποτε σε δυσκολεύει και θα δεις ότι σιγά σιγά θα γίνουν μία συνήθεια που θα σε χαλαρώνει.

Featured photo: www.unsplash.com