Όσο περνούν τα χρόνια από τότε που περίμενες να τελειώσει η εξεταστική του Ιουνίου για να ξεχυθείς στις παραλίες, οι αυξημένες υποχρεώσεις περιορίζουν το χρόνο των καλοκαιρινών διακοπών σου. Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να συνειδητοποιήσεις όσο γίνεται πιο σύντομα (εγώ ακόμη δυσκολεύομαι), ώστε από εδώ και πέρα να εκμεταλλεύεσαι την κάθε στιγμή και να ζεις το καλοκαίρι σου πριν ακόμα φτάσει η άδειά σου.

φλαμίκγο

Γιατί αν αγαπάς το καλοκαίρι, ανεξάρτητα από το πότε θα κλείσεις το laptop και θα φύγεις από το γραφείο, η καρδιά σου χτυπάει στον ίδιο ρυθμό κάθε φορά που βουτάς στη θάλασσα, που τρως παγωτό χωνάκι, που περπατάς με flip flops ή και χωρίς, που πίνεις μπύρες και κοκτέιλ, που κλείνει η φωνή σου στις συναυλίες.

Νιώθεις χαρά, αισιοδοξία, πάθος στο φουλ και όρεξη να κάνεις τόσα πράγματα, όσα η καθημερινότητά σου δεν σου επιτρέπει. Να αποβάλλεις το στρες και τις σκοτούρες και να ξεγνοιάσεις για λίγο, μακριά απ’ όλα αυτά που σε βαραίνουν. Νιώθεις ελευθερία! Ναι, όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο καταλήγω ότι αυτό είναι το απόλυτο συναίσθημα του καλοκαιριού. Θες τα πιο ανάλαφρα ρούχα, οι περισσότερες ώρες που περνάμε εκτός σπιτιού και γενικώς εκτός κτιρίων, τα ταξίδια που κανονίζουμε? Σίγουρα πάντως, όλοι νιώθουμε πιο ανέμελοι και κάνουμε περισσότερα όνειρα!

icecreamΩστόσο, έρευνες από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ έχουν δείξει πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η αύξηση της θερμοκρασίας μας κάνει πιο επιρρεπείς στο θυμό και την επιθετικότητα. Η δυσφορία που νιώθουμε λόγω της υπερβολικής ζέστης οδηγεί στο να χάνουμε πιο εύκολα την υπομονή μας και να αντιδρούμε νευρικά σε καταστάσεις, οι οποίες υπό άλλες, πιο ψυχρές, καιρικές συνθήκες δεν θα μας ενοχλούσαν καν. Από την άλλη, όταν πλησιάζουν οι ημέρες της επιστροφής, αισθανόμαστε μια χαρμολύπη, μετράμε αντίστροφα κι αρχίζουμε να μελαγχολούμε.

Τώρα όμως είναι η περίοδος των ξέγνοιαστων ημερών, γι’ αυτό μην σκέφτεσαι τίποτα άλλο πέρα από τις όμορφες στιγμές που ζεις με την καλοκαιρινή αλμύρα να τις νοστιμίζει.

Και αφού έμαθες, πως η αυξημένη θερμοκρασία τσιτώνει τα νεύρα σου, σκέψου δεύτερη φορά πριν αντιδράσεις απότομα, για να μπορέσεις να διαχειριστείς τη δυσφορία σου και να μην αφήσεις τίποτα να χαλάσει την καλοκαιρινή στιγμή σου!