Θα είχες ακούσει πως γενικότερα το stretching ή οι διατάσεις είναι και το Α και το Ω πριν και μετά από κάθε άσκηση. Μπορεί να το εφάρμοσες κιόλας κάποια στιγμή στη ζωή σου. Παρόλα αυτά, ίσως να έχει τύχει να μην κάνεις τη διαδικασία του stretching ή απλά να την αμέλησες. Ξέρω, αφοσιώνεσαι σε ένα είδος άσκησης και πιθανόν να μην θεωρείς τόσο σημαντική τη γνωστή «αποθεραπεία». Είναι μεγάλης σημασίας όμως και όχι μόνο στα πλαίσια μιας προπόνησης.

Το stretching, τέντωμα, διατάσεις έχει πολλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα, τόσο σωματικά όσο ψυχικά. Μπορείς μάλιστα, να το εντάξεις πολύ εύκολα στην έντονη καθημερινότητα σου. Στο lunch break σου ή τις ώρες που είσαι στο Netflix αφιέρωσε λίγα λεπτά για να ενεργοποιήσεις τον οργανισμό σου. Πιο συγκεκριμένα:

1. Το stretching σε αναζωογονεί

Κι όμως υπάρχει κι άλλος τρόπος να «ξυπνήσουμε» και να ενεργοποιήσουμε τον οργανισμό μας εκτός από το freddo espresso. Λίγα λεπτά stretching μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος σε όλο σου το σώμα –συμπεριλαμβανόμενου και του μυαλού. Θέτεις τον εαυτό σου σε δράση και έτσι, μπορείς να ανταποκριθείς με μεγαλύτερη ετοιμότητα και όρεξη στα καθήκοντά σου.

2. Καλύτερη ισορροπία, λιγότεροι τραυματισμοί

Με βάση κάποια πειράματα, το stretching βελτιώνει την ισορροπία σου μέσω του καλύτερου συγχρονισμού των μυών σου. Εντυπωσιάστηκες;. Κι όμως, αν εξασκείς καθημερινά από λίγο το σώμα σου, έχεις λιγότερες πιθανότητες να χάσεις την ισορροπία σου και ενδεχομένως να τραυματιστείς. Αυτό γιατί, το μυαλό σου είναι πιο συγκεντρωμένο εάν είσαι συνεχώς σε ένα work-out mood.

3. Τέρμα οι πόνοι

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι θα κινείσαι με μεγαλύτερη ευκολία, χωρίς αδικαιολόγητους πόνους. Με λίγες ανασηκώσεις ώμων και γονάτων, λύγισμα καρπού και λίγα squats το σώμα σου θα μπει σε μία σειρά και δεν θα έχεις τη δικαιολογία «είμαι πιασμένη».

4. Ευλυγισία

Σε μία προπόνηση, το πιο δυναμικό stretching συνιστάται στην αρχή ενώ το πιο στατικό, στο τέλος. Αν γυμνάζεσαι, φρόντισε να μην παραλείπεις κανένα από τα δύο. Οι μυς και οι αρθρώσεις σου ενεργοποιούνται με αποτέλεσμα να ανταποκριθείς πιο αποτελεσματικά στην προπόνηση, ενώ η τελική αποθεραπεία ξεκουράζει το σώμα σου και αποβάλλει όλη την προηγούμενη πίεση. Don’t skip it!

5. Λιγότερη γλυκόζη στον οργανισμό σου

Έχει αποδειχθεί ότι μέσω της γυμναστικής και αντίστοιχα του stretching, τα επίπεδα γλυκόζης ελέγχονται ή και μειώνονται. Ίσον λιγότερα σάκχαρα στο σώμα σου, ίσον προσέχεις και την υγεία σου ταυτόχρονα. Ίσον τι περιμένεις;

6. Λιγότερο άγχος

Το stretching σε βοηθά τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Δεν είναι έντονο όπως μία σκληρή προπόνηση, αλλά τόσο όσο. Τόσο για να ενεργοποιήσει τους μύες σου και όσο για να σε χαλαρώσει. Με λίγες μόνο κινήσεις θα νιώσεις αυτή την ξεκούραση στο σώμα σου. Μην το παρακάνεις ωστόσο – αν οι κινήσεις σου σε πονάνε τότε χαλάρωσε τες! Είναι πολύ εύκολο να εντάξεις τις μικρές –αλλά θαυματουργές- αυτές κινήσεις στην καθημερινότητά σου. Άλλωστε γιατί να μην εκμεταλλευτούμε λίγο από το διάλειμμα μας ή το 15ο επεισόδιο της σειράς μας για να βελτιώσουμε την κίνηση και το σώμα μας;


featured image: Getty Images