Είσαι γύρω στα 30, αλλά πολλές φορές γυρνώντας από τη δουλειά παραπονιέσαι ότι πονάει η μέση σου. Μια εικόνα που σου θυμίζει περισσότερο την γιαγιά σου. Είναι αλήθεια: Ξοδεύεις τουλάχιστον ένα οκτάωρο καθημερινά μπροστά από έναν υπολογιστή. Οι πόνοι είναι τέτοιοι που πολλά βράδια τα περνάς στον καναπέ με ένα ζεστό ρόφημα. Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Η ξεκούραση είναι αναγκαία. Σίγουρα όμως θα προτιμούσες τα σωματικά προβλήματα της ηλικίας σου και όχι της 85 χρόνων γειτόνισσάς σου.

Η θερμοφόρα βοηθάει σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι πιο δραστικό, για να ελαφρύνεις τον πόνο;  Και αναφερόμαστε φυσικά στο stretching. Όχι απαραίτητα με τον τρόπο που το σκέφτεσαι. «Τις περισσότερες φορές ένας σφιχτός μυς ή ένας μυς που πονάει οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα αλλού», λέει στο περιοδικό Well +Good ο Brad Walker, σύμβουλος stretching στο StrechLab.

«Το κάτω μέρος της πλάτης είναι μία από τις πιο συνηθισμένες περιοχές εμφάνισης επίμονου χρόνιου πόνου. Συνήθως αυτός ο πόνος προκαλείται από τους σφιχτούς καμπτήρες του ισχίου. Όταν οι μυς στο μπροστινό μέρος του σώματός σου, γύρω από τους γοφούς και τους τετρακέφαλούς σου σφίγγουν, χάνουν την ελαστικότητά τους. Έτσι, τραβούν τα ισχία σου, γεγονός που προκαλεί πολλή πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης». Επομένως, χρειάζεται στους μυς αυτούς να κάνεις καλές διατάσεις.

«Όταν πρόκειται για την ανατομία του σώματος, βοηθά να το βλέπουμε σαν μια ολόκληρη μονάδα αντί ενός συνόλου από ξεχωριστά μέρη», λέει ο Walker. Καθότι όλα συνδέονται, αν ένας μυς είναι σφιχτός, θα επηρεάσει τη λειτουργία κάποιου άλλου σημείου του σώματός σου. Ίσως χρειαστεί, λοιπόν, να κάνεις διάταση σε μια περιοχή που δεν το περίμενες, προκειμένου να μειώσεις τον πόνο. «Οι περισσότεροι θεωρούν ότι όταν ένας μυς πονάει, πρέπει να διαταθεί. Αλλά αυτό είναι κλασικό παράδειγμα θεραπείας του συμπτώματος και όχι της αιτίας», εξηγεί.

Έτσι, αν πονάς στη μέση και χαμηλά στην πλάτη, άφησε τη θερμοφόρα και τα τεντώματα εκεί. Δοκίμασε καλύτερα τις συμβουλές που ακολουθούν:

Γονάτισε και κάνε διάταση στο ισχίο:

  1. Γονάτισε στο ένα πόδι. Μη διστάσεις να βάλεις μια πετσέτα ή ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατο για άνεση. Επίσης, κρατήσου από κάπου, για να διατηρήσεις την ισορροπία σου αν χρειαστεί. Προσπάθησε να βρίσκεται το σώμα σου σε όρθια θέση. Έπειτα, σιγά σιγά πίεσε τους γοφούς σου προς τα μπρος.
  2. Για να αποδώσει πλήρως αυτή η διάταση και να ωφεληθείς, σταδιακά μετακινήσου στην θέση stretch μέχρι να νιώσεις το τέντωμα και μείνε για 20 με 30 δευτερόλεπτα.
  3. Ξεκουράσου για 10 έως 15 δευτερόλεπτα, κούνησε λίγο τα πόδια σου και επανάλαβε τη διάταση δύο έως τέσσερις φορές σε κάθε πόδι.

Διάταση στο κάθε πόδι καθιστή:

  1. Κάθισε με το ένα πόδι ευθεία μπροστά και στρέψε τα δάχτυλα προς τα πάνω.
  2. Φέρε το άλλο πόδι προς το γόνατό σου, κρατώντας την πλάτη σου ίσια και το κεφάλι σου επάνω. Φτάσε προς τα δάχτυλα των ποδιών σου και με τα δύο χέρια.
  3. Σταδιακά προχώρησε στη θέση διάτασης μέχρι να αισθανθείς το τέντωμα. Μείνε για 20 έως 30 δευτερόλεπτα.
  4. Κάνε ένα μικρό διάλειμμα 10 έως 15 δευτερολέπτων, κούνησε τα πόδια σου και ξανακάνε τη διάταση δύο έως τέσσερις φορές σε κάθε πόδι.

featured image: Elite Daily