Όσο καλά κι αν αισθανόμαστε, όσο υπέροχη και αν είναι η ημέρα, όσο κι αν όλα βαίνουν όπως έχουμε σχεδιάσει, το stress ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Θα μας υπενθυμίζει καθημερινά την ύπαρξή του κυρίως μέσω σωματικών εκδηλώσεων (μούδιασμα άκρων, σφίξιμο στο στήθος, κόμπος στο στομάχι, ταχύπνοια, ιδρώτας κλπ). Αυτό γιατί οι αφορμές για να αγχωθούμε έστω και λίγο βρίσκονται σχεδόν παντού στην καθημερινότητα. Όμως το στρες δεν είναι ανίκητο και ανυπέρβλητο, δεν είναι ο κακός ακατάβλητος σούπερ ήρωας. Το να το διαχειριστούμε ή ακόμα και να το ξεπεράσουμε δεν είναι κάτι πάνω από τις δυνατότητές μας.

Επειδή πολύ συχνά οι καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε είναι και οι πιο απλοί, πάμε να τους δούμε μαζί με πιο αναλυτικό τρόπο:

Παρακίνηση σε σωματική άσκηση και σε διαλογισμό

Όταν ασκούμαστε η προσοχή μας απομακρύνεται από τα δυσάρεστα ερεθίσματα και από τις αγχογόνες σκέψεις. Επίσης μέσω της σωματικής άσκησης βλέπουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε προκλήσεις κι έτσι βελτιώνεται η διάθεσή μας. Τέλος, η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και η αίσθηση της συμμετοχής σε ένα προσωπικό ή κοινό σκοπό μέσω της άσκησης-άθλησης δρουν προστατευτικά στην ψυχική μας υγεία. Ειδικότερα, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος όταν αθλούμαστε και διαλογιζόμαστε οδηγεί σε μείωση της μυϊκής έντασης και σε αλλαγές στην περιφερική και εγκεφαλική δραστηριότητα. Επίσης, η έκκριση ενδορφινών καθώς και οι μεταβολές σε νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, σεροτονίνη και νοραδρεναλίνη προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα και ψυχική ευφορία. Τα άτομα που ασκούνται συστηματικά, όταν βρίσκονται σε καταστάσεις στρες εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης(η ορμόνη του στρες). Επίσης, χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς και χαμηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες. Παράλληλα, κατά τις ημέρες της άσκησης τα γεγονότα που αντιλαμβάνονται ως στρεσογόνα είναι λιγότερα.

Αποφυγή ανθυγιεινών συνηθειών

Όπως κάπνισμα, αλκοόλ, υπερφαγίες. Μπορεί προσωρινά να μας δίνουν την αίσθηση ότι ανακουφίζουν από το στρες, στην πραγματικότητα όμως αποτελούν εξαρτητικές συνήθειες. Η μόνο ανακούφιση που προσφέρουν είναι η μείωση των συμπτωμάτων της στέρησής τους.

Διαφραγματικές αναπνοές

Σε καθιστή ή ύπτια θέση αναπνέουμε βαθιά από τη μύτη, κρατάμε για λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή και εκπνέουμε ακόμα πιο βαθιά από μισάνοιχτο στόμα.

40 τρόποι να νικήσεις το stress σε πέντε λεπτά το πολύ

Διατύπωση θετικών δηλώσεων

“Είμαι δυνατή”, “Θα τα καταφέρω”. Τα θετικά μηνύματα στον εαυτό μας μειώνουν τα επίπεδα του στρες ενώ προσφέρουν ανακούφιση και αισιοδοξία.

Επικεντρωνόμαστε στο “εδώ και τώρα”

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε η σκέψη μας να επικεντρώνεται στο παρελθόν και στο τι πήγε λάθος αλλά ούτε και σε πιθανά καταστροφικά σενάρια που αφορούν το μέλλον. Επικεντρωνόμαστε στο τώρα και προσπαθούμε να βρούμε ρεαλιστικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων μας.

Συνειδητή επικέντρωση στο θετικό

Με το να εστιάζουμε στα αρνητικά τα προβλήματα μας φαίνονται αξεπέραστα και άλυτα με συνέπεια να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ένταση και περισσότερο στρες. Στροφή 180 μοιρών λοιπόν με διαφορετικές εναλλακτικές αλλά και προοπτικές

Χρόνος για τον εαυτό και τις αγαπημένες δραστηριότητές μας

Διάβασμα; Ταινίες-σειρές; Μαγειρική; Χορός; Βόλτες; Τι είναι αυτό που σου αρέσει πιο πολύ και σε ανεβάζει; Μην το ξεχνάς, μην το παραμελείς, μην το υποβιβάζεις. Η ενασχόληση με τα αγαπημένα μας χόμπι θεωρείται stress antidote και ανακουφίζει αποδεδειγμένα.

Οριοθέτηση και ρεαλιστικές προσδοκίες

Τόσο ως προς τους άλλους (καθώς πολλές φορές αυτοί αποτελούν την κύρια πηγή άγχους), όσο και για τον εαυτό μας μέσω των ρεαλιστικών στόχων που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με το που οι άλλοι “μπουν στη θέση τους”, με το που μειωθεί ο αριθμός των περιοριστικών “πρέπει” και με το που οι προσδοκίες μας από διαστημικές ή επουράνιες γίνουν επίγειες όλα θα γίνουν πιο εύκολα και πιο απλά.

Υγιεινή διατροφή και προγραμματισμένα γεύματα

Μιλήσαμε και πριν για την αποφυγή ανθυγιεινών συνηθειών αλλά εδώ θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Μία υγιεινού τύπου διατροφή όπου τα γεύματα δεν παραμελούνται και οι ποσότητες φαγητού είναι οι πρέπουσες σίγουρα θα βοηθήσει. Με τον τρόπο αυτό αφενός δεν επιβαρύνεται έξτρα ο οργανισμός, αφετέρου ελαττώνονται οι ορμόνες του στρες στο αίμα αλλά και η αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο ήρεμοι.

featured image: popsugar.com