Το στρες και το άγχος μας καταβάλλουν όλους καθημερινά. Αυτοί οι παράγοντες, μεταξύ άλλων επηρεάζουν και το δέρμα μας. Κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική ωστόσο, και έτσι μπορούν να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο, Deanne Mraz Robinson και όσα είπε στο Well+Good, σε μια περίοδο στρες αυξάνονται τα επίπεδα αδρεναλίνης και κορτιζόλης, ορμόνες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στο δέρμα μας. Επίσης πρόσθεσε ότι η έλλειψη ύπνου, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και η έλλειψη κάποιων τροφών, επηρεάζουν την επιδερμίδα.

Όπως αναφέραμε παραπάνω κάθε δέρμα αντιδρά διαφορετικά στο στρες και το άγχος. Οι δερματολόγοι σύμφωνα με τους τέσσερις τύπους δέρματος εξηγούν τι μπορεί να συμβεί και πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Μη σε αγχώνει λοιπόν αν το δέρμα σου δεν είναι στα καλύτερά του, γιατί δεν είσαι η μόνη.

Ακνεϊκό δέρμα

Το στρες και το άγχος επηρεάζουν τα ακνεϊκά δέρματα, κάνοντας την ακμή πιο έντονη αρκετές φορές. Σύμφωνα με τον δερματολόγο Joshua Zeichner ο οργανισμός μας ως απάντηση στο στρες αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης γνωστή ως CRH. Αυτή αυξάνει την κορτιζόλη ώστε να προετοιμαστεί το σώμα μας για το στρεσογόνο περιβάλλον. Την ίδια ώρα η CRH αυξάνει τα επίπεδα λιπαρότητας κυρίως στην T-zone (μύτη και μέτωπο) όπου συναντάται πιο συχνά. Για να το αντιμετωπίσεις, δοκίμασε ένα καθαριστικό προσώπου που θα κάνει ταυτόχρονα απολέπιση. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη η οποία λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες και βοηθά στην ομοιομορφία του δέρματος, στην αποκατάσταση των ουλών της ακμής, καθώς και στα σημάδια γήρανσης. Ταυτόχρονα ενυδατώνει.

Προσοχή! Η ρετινόλη είναι αρκετά ισχυρή ως συστατικό και η λάθος χρήση μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και εγκαύματα στο δέρμα. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται σε κάθε προϊόν που την περιέχει.

Byrdie

Μεικτή επιδερμίδα

Αν το δέρμα σου είναι μεικτό, είναι δηλαδή λιπαρό σε κάποια σημεία και ξηρό σε κάποια άλλα, όταν στρεσάρεσαι είναι πιθανόν να αυξηθεί η λιπαρότητά σου. Μπορεί να μη δεις μεγάλα ξεσπάσματα, αλλά να παρατηρήσεις περισσότερη λάμψη στο μέτωπο και τη μύτη, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ξηρότητα που υπάρχει στο υπόλοιπο πρόσωπο. Όταν έχεις μεικτό δέρμα, οι ειδικοί προτείνουν να αντιμετωπίζεις με διαφορετικό τρόπο τις περιοχές που είναι ξηρές ή λιπαρές. Η δερματολόγος Mona Gohara, εξηγεί ότι όπως χρησιμοποιούμε διαφορετικά προϊόντα μακιγιάζ σε μάτια και χείλη, έτσι πρέπει να χρησιμοποιούμε και διαφορετικές κρέμες στα λιπαρά και ξηρά σημεία του προσώπου μας. Αν θέλουμε οπωσδήποτε ένα προϊόν, να επιλέξουμε κάτι ελαφρύ για όλο το πρόσωπο.

Ξηρή επιδερμίδα

Το ξηρό δέρμα μπορεί να εμφανίσει αρκετά διαφορετικά προβλήματα. Το πιο συνηθισμένο σύμφωνα με τον δερματολόγο Kenneth Howe είναι οι κοκκινίλες και οι ερεθισμοί. Σύμφωνα με έρευνες, τα υψηλά επίπεδα άγχους προκαλούν αναστάτωση στο δέρμα σου λόγω ορμονών και μπορεί να εμφανιστούν ατοπικές δερματίτιδες (κηλίδες, οι οποίες μπορεί να ξεφλουδίζουν). Για να τα αντιμετωπίσεις χρησιμοποίησε προϊόντα που προσφέρουν πλούσια ενυδάτωση, ώστε να επαναφέρουν το δέρμα σου και να το διατηρήσουν ενυδατωμένο.

Ευαίσθητη επιδερμίδα

Στο ευαίσθητο δέρμα το στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία θα οδηγήσει σε άλλες αντιδράσεις στο δέρμα όπως εξανθήματα, ερεθισμό ή έκζεμα. Αν έχεις ροδόχρου ακμή ή ψωρίαση, μπορεί να αυξηθούν επίσης. Για να μειώσεις τις επιπτώσεις του στρες, είναι σημαντικό σύμφωνα με τον δερματολόγο Joshua Zeichner να χρησιμοποιείς ήπια καθαριστικά και ενυδατικά προϊόντα, τα οποία δε θα θέσουν σε κίνδυνο την επιδερμίδα σου, αλλά θα την κρατήσουν ενυδατωμένη.

featured image: theblast.com