Εσυ ποσο καλα ξερεις τι κανει το Stray.gr; Savoir Ville

To Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, με σκοπό την προσφορά βοήθειας στα αδέσποτα ζώα της Ελλάδας. Η ομάδα αποτελείται από 20 ενεργά μέλη και περίπου 20 περιστασιακούς εθελοντές. Τα μέλη και οι εθελοντές του Stray.gr, ηλικίας 25 έως 50 ετών, φοιτητές, άνεργοι και εργαζόμενοι, έχουν κοινό παρονομαστή την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα αδέσποτα ζώα. Σκοπός του σωματείου μας είναι η ευζωία των αδέσποτων ζώων, η στείρωσή τους, η υιοθεσία τους και η εφαρμογή και βελτίωση των σχετικών νόμων προς όφελος των ζώων.

Το Stray ξεκίνησε το 2002 και από τότε έχει αναλάβει και βοηθήσει πάνω από 2,000 αδέσποτα ζώα, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, και ενίοτε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Το Stray.gr δε λαμβάνει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση ή άλλη βοήθεια από την Πολιτεία και συντηρείται αποκλειστικά από τις συνδρομές και τις δωρεές από μέλη, φίλους και τις λίγες επιχειρήσεις που περιστασιακά προσφέρουν είδη (τροφές κλπ.) ή κάποια χρήματα.

Η επίπτωση της κρίσης στα αδέσποτα

Καθότι εκλείπει η οποιαδήποτε επίσημη καταγραφή του προβλήματος των αδέσποτων, μπορούμε να καταθέσουμε μόνο εμπειρικές ενδείξεις. Υπάρχουν τέσσερις σημαντικές επιπτώσεις που συνθέτουν ένα πρόβλημα που, πλέον, γιγαντώνεται με επικίνδυνους ρυθμούς.

  • Αύξηση των περιστατικών παρατημένων σκυλιών

Βλέπουμε ξεκάθαρα περισσότερα περιστατικά παρατημένων σκυλιών στους δρόμους λόγω της κρίσης. Πολύ περισσότερα παρατημένα καθαρόαιμα επίσης. Όσον αφορά το Stray.gr, μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση περιστατικών της τάξης του 40% τουλάχιστον σε σχέση με πέρσι. Σημειώνουμε πως ένα ζώο που ζούσε σε σπίτι και βρίσκεται στο δρόμο, εκτός από το τραγικό ψυχολογικό σοκ που του δημιουργείται, έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει.

  • Μείωση των Δήμων που έχουν πρόγραμμα για αδέσποτα

Παρότι και ο νέος Νόμος προβλέπει ξεκάθαρη ευθύνη των αδέσποτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, και παρόλο που ήδη οι Δήμοι με ενεργά προγράμματα ήταν απαράδεκτα λίγοι, ολοένα και περισσότεροι Δήμοι σταματούν τα προγράμματα περίθαλψης και στείρωσης αδέσποτων. Τρανταχτά παραδείγματα είναι ο Δήμος Άνω Λιοσίων-Φυλής πλέον- που απέχει, παρόλο το μεγάλο πρόβλημα με αδέσποτα σε τραγική κατάσταση στην περιοχή, ο (μεγάλος) Δήμος Αθηναίων (ο οποίος διέκοψε και το πρόγραμμα σίτισης), ο Δήμος Παιανίας (ο οποίος επιβάρυνε και νοσοκομείο ζώων με μεγάλο οικονομικό χρέος), η Νέα Ιωνία και ο Μαραθώνας.  Αυτά είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα Δήμων χωρίς πρόγραμμα.

  • Μείωση των υιοθεσιών

Oι υιοθεσίες έχουν μειωθεί πολύ, καθώς οι άνθρωποι δε μπορούν να αναλάβουν πλέον τη μακροχρόνια δέσμευση ενός ζώου λόγω της οικονομικής και προσωπικής τους αβεβαιότητας. Κατά μέσο όρο το Stray.gr πραγματοποιεί 250-300 υιοθεσίες το χρόνο (280 το 2011) τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Με βάση την εμπειρία ως τώρα, μπορούμε να προβλέψουμε μείωση της τάξης του 20% περίπου συνολικά.

  • Μείωση εσόδων των σωματείων από δωρεές

Το Stray.gr, όπως και τα περισσότερα σωματεία για αδέσποτα, βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές ιδιωτών για να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους. Οι δωρεές αυτές  με την κρίση έχουν μειωθεί δραματικά – στο χριστουγεννιάτικο bazaar, η κορύφωση της συγκέντρωσης πόρων για μας, είχαμε μείωση της τάξης του 40% – ενώ μεγάλο ποσοστό του κόσμου ήρθε για να αγοράσει φτηνά και όχι απαραίτητα για να στηρίξει το σωματείο – αυτό το παραθέτουμε όχι φυσικά επειδή είναι μεμπτό αλλά επειδή είναι σημάδι των καιρών, και βεβαίως έχει και απευθείας επίπτωση στα συνολικά έσοδα.

Ηλέκτρα Λαμπίρη