Η περίληψη που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο κλείνει με το: “Μία ιστορία που υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς θάνατο, αγάπη δίχως απώλεια και ότι είναι δυνατόν να αλλάξει αναπάντεχα όλος ο κόσμος μας.

Πόσο επίκαιρος ο Adam Silvera, θα σκεφτεί κανείς, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, συρράξεις σε χώρες όχι πολύ μακριά από εμάς, κλιματικές αλλαγές και καθημερινότητα που κάθε μέρα απαιτεί ξανά και ξανά μεγάλες αναθεωρήσεις. Σ’ αυτό το βιβλίο ο Silvera αντιμετωπίζει με θάρρος και σεβασμό τις μεγάλες ερωτήσεις σχετικά με τον θάνατο και το νόημα της ζωής.

Ο νεουορκέζος συγγραφέας του νέου βιβλίου των εκδόσεων Διόπτρα, πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή υπήρξε βιβλιοπώλης, ενώ σήμερα είναι ενεργός αρθρογράφος σε μεγάλες αμερικάνικες εφημερίδες και sites.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη που κάθε ένα ξεκινά με μία μαύρη διαχωριστή σελίδα κι ένα χαρακτηριστικό quote, και κλείνει με bonus περιεχόμενο από τις σημειώσεις του συγγραφέα. Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο του σε δύο γυναίκες της ζωής του και σε εκείνους ”που χρειάζονται μία υπενθύμιση για να κάνουν την κάθε μέρα να μετράει“. Μία αφιέρωση – υπόσχεση, αρκετά δυνατή για να ξεκινήσεις αυτό το βιβλίο.

Η ιστορία

Σε ένα διαφορετικό κόσμο από αυτόν που γνωρίζουμε, το Δελτίο Θανάτου ενημερώνει καθημερινά εκείνους που θα πεθάνουν μέσα στην επόμενη μέρα – όχι όμως και για το πώς αυτό θα συμβεί. Απλώς οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι το τέλος θα έρθει μέσα στις επόμενες 24 ώρες χωρίς να γνωρίζουν πόσο χρόνο έχουν μέχρι να πουν αντίο και να βάλουν μια τάξη στις υποθέσεις τους.

5η Σεπτεμβρίου 2017, κοντά στα ξημερώματα. Η ιστορία ξεκινά με την κλήση της Άντρια, αγγελιαφόρου του Δελτίου Θανάτου, στον Ματέο Τόρεζ . Μία κλήση τυπική, μάλλον τυποποιημένη αν όχι βαριεστημένη, καθόλου συμπονετική. Ενημερώνει τον Ματέο για όλα εκείνα που πιθανόν έχει ήδη ενημερώσει και εκατοντάδες ή χιλιάδες μέσα στην ίδια μέρα. Μερικά λόγια για τη ζωή, εκδηλώσεις που γίνονται εκείνη την ημέρα, την πλατφόρμα στην οποία μπορείς να συνδεθείς για να καταχωρήσεις τις πληροφορίες που θες για τις τελευταίες σου επιθυμίες. Στις επόμενες σελίδες ανακαλύπτουμε περισσότερα για τη ζωή του πορτορικανού Ματέο.

Το ίδιο “‘άνοστο” τηλεφώνημα γίνεται λίγη ώρα αργότερα στον Ρούφους Εμετέριο, από τον Βίκτορ αυτή τη φορά. Ο αμφιφυλόφιλος Κουβανοαμερικανός, ανάδοχος, Ρούφους, μαζί με την αναγγελία του θανάτου του ακούει την πρόγνωση του καιρού, πληροφορίες για κάποια φεστιβάλ και εκπτώσεις με ειδικά κουπόνια για Μελλοθάνατους.

Κι οι δύο πολύ διαφορετικοί τύποι, που ζουν στη Νέα Υόρκη, χρειάζονται κάποιον. Ο Ματέο, ο ντροπαλός και συγκρατημένος τύπος, όταν δέχεται την κλήση, πανικοβάλλεται και αποφασίζει ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρο την τελευταία του μέρα, αλλά δεν μπορεί να βγει από το διαμέρισμά του. Τότε είναι που αποφασίζει ότι είναι καλή ιδέα να κατεβάσει την εφαρμογή Τελευταίος φίλος, η οποία συνδέει εκείνους που έχουν λάβει την κλήση και τους επιτρέπει να συναντηθούν την ημέρα του τέλους τους. Εκεί βρίσκει τον Ρούφους. Οι δυο τους συναντιούνται μέσω του Τελευταίου Φίλου και ξεκινούν να αδράξουν την -τελευταία- μέρα τους μαζί, κατά τη διάρκεια της οποίας μία βαθιά και συγκινητική φιλία θα ανθίσει.

Η ιστορία δεν αφορά μία λίστα με ανθρώπους που πρόκειται να πεθάνουν αλλά την ιστορία δύο ανθρώπων που όσο περιμένουν τον θάνατο ζουν τις καλύτερες στιγμές της ζωής τους. Μαθαίνουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και προσπαθούν να φτιάξουν τα πράγματα για τους ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους και που πάνω απ’ όλα τολμούν να αγαπήσουν μέχρι το τέλος.

«Ίσως είναι καλύτερα να το κάνεις σωστά και να είσαι ευτυχισμένος για μια μέρα αντί να ζεις μια ζωή με λάθη».

Μία συναρπαστική, στοχαστική ιστορία όσο υπόσχεται κι ο τίτλος της. Η χρήση του ενεστώτα είναι απαραίτητη σε μία τέτοια ιστορία και οι αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο των πρωταγωνιστών καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος, κάνοντας τους ακόμα πιο οικείους στον αναγνώστη. Σ’ αυτή την ιστορία δεν είναι όλα σκοτεινά και καταθλιπτικά, αλλά δεν είναι επίσης όλα φωτεινά και γεμάτα ελπίδα. Είναι μία μελαγχολική και γλυκόπικρη ιστορία γεμάτη σκοτάδι και φως. Σε κάθε σελίδα θα συναντήσεις την αξία της αγάπης, της φιλίας και της οικογένειας. Θα θυμηθείς το αναπόφευκτο, το αναπάντεχο, κι αυτό το μείγμα από δυσάρεστα και ευχάριστα πράγματα που συμβαίνουν κάθε μέρα και σε βάζουν σε ένα υπέροχο roller coaster συναισθημάτων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή δηλαδή.

Ο Adam Silvera μας θυμίζει πόσο ισχυροί μπορούν να γίνουν οι δεσμοί που δημιουργούνται κάτω από έντονες καταστάσεις και πως όσο ζούμε, όλα, εκτός από τον θάνατο, είναι επιλογή: να εμπιστευτούμε, να ταξιδέψουμε, να γίνουμε φίλοι, να συγχωρήσουμε, να νοιαστούμε για τον άλλον και να αγαπήσουμε.

Μέχρι το τέλος του βιβλίου το ξέρεις καλά: Όσο ζεις όλα είναι επιλογή, η μοίρα δεν ανακατεύεται σ΄ αυτά τα πράγματα.

Update: Το Deadline στις 8 Μαρτίου 2022 δημοσίευσε ότι το Νο1 μυθιστόρημα των New York Times, National Indie και USA Today θα μεταφερθεί στην τηλεόραση σε συνεργασία του Chris Van Dusen (Bridgerton) και του Adam Silvera. Ημερομηνίες κυκλοφορίας και cast δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.