Οι μικρές χαρές της καθημερινότητας μέχρι πρόσφατα δεν μετρούσαν όπως σήμερα. Η στιγμή που ανοίγεις την πόρτα για να πας στη δουλειά, η καλημέρα στον άνθρωπο που σου φτιάχνει τον καφέ για να πάρεις στο γραφείο, η ώρα που μπαίνεις σπίτι κουρασμένη και βγάζεις τα παπούτσια σου. Αυτές οι κλισέ στιγμές για τους περισσότερους από εμάς ήταν συνηθισμένες και ανάξιες για παραπάνω ανάλυση. Αυτό το διάστημα, με λίγο παραπάνω χρόνο στη διάθεσή μας και λίγες λιγότερες ”ελευθερίες”  όλα μοιάζουν πιο πολύ πολύτιμα και πιο σπάνια.

Υπάρχουν τέσσερα πράγματα που σήμερα αξίζουν να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να τα παρατηρήσεις. Να προσέξεις πόσο απλά αλλά σημαντικά είναι. Κλισέ στιγμές που έχουν τη δική τους αξία και τώρα είναι ευκαιρία να τις προσέξουμε περισσότερο.

Τα αρώματα

Το άρωμα από τα φρεσκοπλυμένα ρούχα. Τα λουλούδια που μυρίζουν στους κήπους και στις βεράντες. Το σαμπουάν και το αφρόλουτρο. Η κρέμα σώματος. Το άρωμά σου που τώρα το βάζεις για  σένα και όσους είναι μαζί σου στο σπίτι. Αλλά κυρίως για σένα. Και τώρα μυρίζει πιο ουσιαστικά. Τώρα θα αποφασίσεις αν θα το κρατήσεις για πάντα ή μόλις όλα περάσουν θα το αλλάξεις. Τα φαγητά. Πλέον δεν μαγειρεύεις βιαστικά. Οι μυρωδιές είναι πιο έντονες γιατί δεν βιάζεσαι. Σε νοιάζουν περισσότερο τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

H φύση

Μετά από μερικούς μήνες χειμώνα τώρα μία σύντομη βόλτα στο κοντινό πάρκο έχει άλλη αξία. Στο μπαλκόνι -αν ζεις μόνη σου και έχεις ήδη φροντίσει για έναν μίνι κήπο- τώρα θα αρχίσεις να βρίσκεις τριαντάφυλλα και γιασεμιά. Αν δεν ζεις μόνη σου ίσως να έχει φροντίσει κάποιος άλλος για αυτό. Δεν έχει σημασία. Αυτό το διάστημα μπορείς να επανεξετάσεις τη σχέση σου με τη φύση και να την αγαπήσεις λίγο περισσότερο.

Η επαφή

Το χέρι ενός παιδιού που κρατάει το δικό σου. Η αγκαλιά του τα βράδια. Η επαφή με το σώμα σου. Έχεις χρόνο να παρατηρήσεις τα δάχτυλά σου, τα χέρια σου. Τώρα έχεις χρόνο να ασχοληθείς με όλα εκείνα που πριν έβλεπες βιαστικά. Σε σένα αλλά και σε εκείνους που ζεις μαζί τους. Και μετά η επαφή που μπαίνει σε εισαγωγικά αλλά έχει εξίσου δυνατή αξία. Οι φίλοι που νοιάζεσαι και αναζητάς. Οι άνθρωποι που θες να έχεις καθημερινή επαφή μαζί τους για να δεις πως είναι.

Το φως της ημέρας και οι ήχοι της πόλης

Ο χρόνος και η ρουτίνα σήμερα για τους περισσότερους απο εμάς έχει αλλάξει. Κοιμόμαστε αργά, ξυπνάμε αργά. Ένα από αυτά τα πρωινά μείνει ξύπνια μέχρι την ανατολή του ηλίου και απόλαυσε το πρώτο φως. Κάνε διαλογισμό, γιόγκα ή και τίποτα. Η διάρκεια της ημέρας έχει μεγαλώσει και μπορείς να κάνεις μικρά διαλείμματα από ό,τι κάνεις για να χαζεύεις το φως της ημέρας. Βγες στο μπαλκόνι και παρατήρησε πόσο ήσυχη είναι η πόλη. Πόσο πιο καθαρά ακούγονται τα πουλιά και ο θόρυβος από τα διπλανά σπίτια. Σύντομα θα αναπολείς αυτή την ησυχία και θα σου λείπει η απόλυτη ησυχία που παρατηρούσες αυτό το διάστημα μέσα στη νύχτα.