Θα ξεκινήσω το άρθρο κάνοντας μια αναδρομή στον χρόνο, όταν περίπου πριν από μια δεκαετία όλοι μιλούσαν για το Photoshop και το πόσο επηρεάζει τη ζωή μας και την εικόνα των σωμάτων μας.

Το 2012, η Cameron Russell, διάσημο μοντέλο, σε μια καθηλωτική ομιλία της στο Ted Talk, συνέκρινε παλιές φωτογραφίες της με τις ρετουσαρισμένες λήψεις στα περιοδικά και στο εξώφυλλο της Vogue, τονίζοντας ότι «αυτές οι εικόνες δεν είναι φωτογραφίες μου, αλλά προϊόν κατασκευής». Όλοι οι άνθρωποι του χώρου, από κομμωτές, makeup artists, φωτογράφους και editors, δούλευαν για να δημιουργήσουν μια γυναίκα που δεν ήταν αληθινή, που δεν ήταν πια η Cameron Russell, αλλά μια «ιδανική» απομίμησή της.

Στην ίδια ομιλία της, η Russell τόνισε ότι «το 53 τοις εκατό των 13χρονων κοριτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν νιώθουν όμορφα με το σώμα τους, ενώ αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 78 τοις εκατό μέχρι την ηλικία των 17 ετών».

Άλλο παράδειγμα στον χώρο της μόδας, αποτελεί και η Cindy Crawford, η οποία έχει προσπαθήσει να μιλήσει ανοιχτά για τον ψεύτικο κόσμο που δημιουργεί αυτή η βιομηχανία όσον αφορά την εικόνα των γυναικών. Συγκεκριμένα, σε παλαιότερη δήλωση της, είχε τονίσει: «Θέλω να ξυπνάω μοιάζοντας με τη Cindy Crawford».

Χάρη στο κίνημα του body positivity, έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε πως όλο αυτό είναι ένα ψέμα.

Πραγματικά, έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε στην ιδέα ότι δεν υφίσταται πρόσωπο χωρίς σπυράκια, πόρους, ουλές, πανάδες, σημάδια και σώματα χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας ή ραγάδων. Έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε ότι οτιδήποτε βλέπουμε στα εξώφυλλα των περιοδικών ή στην τηλεόραση είναι ψεύτικό. Όμως, συμβαίνει το ίδιο και με social media και συγκεκριμένα με το Instagram; Έχουμε απομυθοποιήσει τα αλαβάστρινα σώματα των celebrities ή των «stars» του Instagram; Έχουμε συνειδητοποιήσει ολοκληρωτικά ότι κάνοντας scroll στην αρχική μας, είναι πολύ πιθανόν ό,τι μα ό,τι βλέπουμε να μην είναι αληθινό; Μάλλον όχι.

Πόσο sexy μπορεί να αισθάνεται μια γυναίκα αν μισεί το σώμα της; 

Πριν από μερικούς μήνες, η οικογένεια Kardashian, αλλά και οι «πράκτορες» της, προσπαθούσαν απεγνωσμένα να καλύψουν το «σκάνδαλο» μιας αρετουσάριστης φωτογραφίας με bikini της Khloe Kardashian, η οποία δημοσιεύτηκε καταλάθος στον προσωπικό της λογαριασμό. Στη συγκεκριμένη εικόνα, η οποία φυσικά διεγράφη μετά από λίγα δευτερόλεπτα, εκείνη φορούσε ένα leopard bikini, το οποίο αναδείκνυε τις καμπύλες της. Η εικόνα έδειχνε απλά ένα όμορφο ανθρώπινο σώμα, τίποτα παραπάνω.

Αυτή είναι η παθογένεια της κοινωνίας μας που σιγά-σιγά εξαφανίζει οτιδήποτε αληθινό στη ζωή μας.

Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι κάθε σώμα είναι όμορφο; Γιατί στον κόσμο των ριάλιτι και των social media, το «όμορφο» σώμα θεωρείται αυτό που έχει υποστεί πλήρη παραμόρφωση στα όρια του να έχει αποκτήσει μια δυσανάλογη μορφή; Γιατί οι Kardashians και κάθε ονομαζόμενος «influencer» πρέπει να ντρέπεται για τις αφιλτάριστες φωτογραφίες του σώματός του; Γιατί όλοι όσοι έχουν τεράστια δύναμη και επιρροή, πρέπει να καταστρέφουν τον κόσμο; Γιατί έχουμε αυτούς τους ανθρώπους ως πρότυπα; Γιατί καλλιεργείται συνεχώς αυτή η ψευδαίσθηση της τελειότητας στον «πλανήτη» των social;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν είναι ευτυχισμένο με το σώμα του.

Ο λόγος φυσικά, είναι σαφής. Καθημερινά μας τονίζουν ότι το σώμα μας δεν είναι αρκετά καλό ή «επιθυμητό». Αυτό συμβαίνει τόσο άμεσα, μέσω διαφημίσεων πλαστικής χειρουργικής και προγραμμάτων απώλειας βάρους, αλλά και έμμεσα ή σιωπηρά μέσα από το πλήθος «ιδανικών» γυναικών στο Instagram, οι οποίες είναι πάντα όμορφες, γυμνασμένες και ποθητές, και φυσικά ζουν μια ζωή χαρισάμενη.

Ενώ μπορούμε όμως να φωνάξουμε στον εαυτό μας ότι όλα αυτά είναι ψέματα, ότι κάθε φωτογραφία έχει υποστεί μια «θάλασσα» photoshop, βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την αντίληψη που στο τέλος δεν θα μπορούμε να ανασάνουμε.

Ίσως, μια λύση είναι να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο στα social media ή να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που έχουν ως «όπλο» αυτόν τον κόσμο, να μας δείχνουν την αληθινή πλευρά της ζωής.

Κάπου εδώ, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να θέλουμε οι φωτογραφίες μας να φαίνονται ωραίες. Όμως αυτό απέχει πολύ από το να προβάλλουμε μια ψεύτικη πραγματικότητα, η οποία τονίζει συνεχώς στις γυναίκες ότι ποτέ δεν θα είναι τέλειες.

Χρειαζόμαστε λίγο φως σ’ αυτήν τη δυστοπία 

Κάθε τόσο, πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε τέλειες, ότι το αφιλτράριστο πρόσωπο και σώμα μας είναι όμορφο, είναι ποθητό και ξεχωριστό. Σίγουρα, στην εποχή του Instagram όλο αυτό μπορεί να φαντάζει δύσκολο, όμως μόνο έτσι θα βγούμε από τον βούρκο της δίθεν «τελειότητας». Μονό εμείς μπορούμε να γίνουμε το φως που χρειάζεται η ζωή μας, και σήμερα είναι μια καλή μέρα για να ξεκινήσουμε.