Ο Στέλιος Χαραλάμπους μπορεί να έχει σαν βάση την Αθήνα αλλά συνήθως θα τον βρεις αλλού. Αγαπάει την ασιατική κουζίνα, λατρεύει να μαθαίνει για άλλους πολιτισμούς, και του αρέσει να γελάει δυνατά. Επίσης του αρέσει να μοιράζεται σκέψεις και εικόνες στο blog που διατηρεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αν κάποιος ήθελε να τον περιγράψει θα αρκούσε να πει ότι λατρεύει να ταξιδεύει, ότι είναι ένας πολίτης του κόσμου. Αν πάλι πρέπει να μιλήσει ο ίδιος για τον εαυτό του θα πει απλά ότι αγαπάει τα ζώα, πιστεύει στα μεγάλα όνειρα, και στους θετικούς ανθρώπους. Οι σπουδές δεν είναι το δυνατό του χαρτί αφού από μικρός δεν ήξερε με τι ακριβώς ήθελε να ασχοληθεί και κάπου μπερδευόταν. Τα ταξίδια ήρθαν στη ζωή του πολύ απλά και έγιναν οι μικρές ιστορίες της ζωής του.

Όπως μας λέει: ”Πάντα με κέρδιζαν οι ιστορίες, οι δικές μου αλλά και των άλλων, και πάντα περιμένω ένα happy end από αυτές”.

Τι είναι για εσένα το ταξίδι;

Ταξίδι για εμένα είναι πάθος, έρωτας, γνώση, εμπειρία. Είναι όλα αυτά που ανακαλύπτω στη διαδρομή αλλά και όσα βιώματα φέρνω γυρνώντας. Είναι η ζωή μέσα στη λέξη ταξίδι.

Υπάρχει κάποια πόλη, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, που πια να αποκαλείς ‘’σπίτι’’ σου;

Η Αστυπάλαια, αυτό είναι το δεύτερο μου σπίτι. Είναι ένα νησί που το διάλεξα, που με αγάπησε και το αγάπησα. Σε αυτό έχω φίλους πια που περιμένω να συναντήσω κάθε χρόνο το καλοκαίρι. Φυσικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω το τι αισθάνομαι όταν είμαι εκεί, στο βλέμμα φαίνονται όλα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο να ταξιδεύεις πολύ συχνά;

Ο εαυτός μου, ο χρόνος που μου χαρίζω, οι δυσκολίες αλλά και οι χαρές. Τα ταξίδια σε φέρνουν αντιμέτωπο με τον αληθινό σου εαυτό και αυτό είναι μία αληθινή πρόκληση.

Ποιο κομμάτι απολαμβάνεις περισσότερο σε ένα ταξίδι;

Δεν υπάρχει ένα κομμάτι ταξιδιού που απολαμβάνω, ολόκληρο το ταξίδι είναι απόλαυση. Είναι τα μουσεία, είναι η ιστορία, είναι το φαγητό, είναι η μουσική αλλά και οι άνθρωποι. Είναι όλα αυτά που ζω ταξιδεύοντας, αυτά που χάνω αλλά και που κερδίζω.

Έχεις κάποια ανάμνηση από τα ταξίδια που έκανες στην παιδική σου ηλικία;

Θυμάμαι να ταξιδεύω στην Ρωσία αρκετά συχνά, να μου φοράει η μητέρα μου σακούλες μέσα από τα παπούτσια για να μην κρυώσουν τα πόδια μου. Θυμάμαι και ένα παγωτό σε χαρτί διπλωμένο με μία γεύση βανίλιας, και φυσικά το κρύο του χειμώνα την εποχή αυτή που τα μούτρα πάγωναν και τα μάγουλα κοκκίνιζαν. Η Ρωσία είναι η χώρα των παιδικών μου χρονών και κάθε ταξίδι εκεί και μία ξεχωριστή ανάμνηση.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος σε όλο τον κόσμο και γιατί;

Δεν υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο που να είναι το μόνο αγαπημένο μου. Αγαπώ το Μπαλί της Ινδονησίας γιατί εκεί είδαν τα μάτια μου την πιο όμορφη φύση, αγαπώ την Ινδία γιατί με άλλαξε ως άνθρωπο αφού άλλος άνθρωπος πήγα και άλλος γύρισα. Αγαπώ την Κίνα για την ιστορία και την κουζίνα της. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά εγώ σε κάθε προορισμό βρίσκω και κάτι για να γίνει ο αγαπημένος μου.

Τι σου έχουν διδάξει τα ταξίδια σου;

Τα ταξίδια με έμαθαν να έχω υπομονή, πίστη, εμπιστοσύνη στο ένστικτο μου, μου “είπαν” ότι θα υπάρξουν δύσκολες ημέρες συννεφιασμένες αλλά μετά από αυτές θα βγει ο ήλιος και όλα θα είναι όμορφα. Μου έμαθαν να μην κρίνω τους ανθρώπους. Να δίνω χρόνο εκεί που χρειάζεται, και να παίρνω αποφάσεις. Μα πάνω από όλα μου μου έμαθαν την αξία της στιγμής!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ: ”ΤΟ ΝΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ”