Ο Στέφανος Αντιμάντο είναι φωτογράφος και ταξιδιώτης. Αυτό που μας τράβηξε την προσοχή είναι ότι έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο όμορφα -και ίσως πιο μπλε- προφίλ στο Instagram, δείχνοντας βέβαια μία ιδιαίτερη αγάπη στη Σέριφο!

Τι είναι για εσένα το ταξίδι;

Όσο ταξιδεύω, τόσο περισσότερο ριζώνεται η ιδέα στο μυαλό μου ότι όσο υποκειμενικό κι αν είναι ένα ταξίδι και η σημασία του, άλλο τόσο αποτελεί γενική παραδοχή το ότι το ταξίδι είναι ένας τρόπος να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Ξέρω, ακούγεται πολύ κλισέ, ωστόσο όπως έχει πει κι ο συγγραφέας και περιηγητής Ibn Battuta: “ένα ταξίδι πρώτα σε αφήνει άφωνο και μετά σε μετατρέπει σε αφηγητή (συναρπαστικών) ιστοριών”. Οι εμπειρίες αυτές που μετατρέπονται σε διδάγματα και ιστορίες είναι η ανακάλυψη ενός εαυτού μας που ίσως να μην γνωρίζαμε καν ότι υπήρχε.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos | Greece (@stef_greece)

Υπάρχει κάποια πόλη, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, που να αποκαλείς πια “σπίτι” σου;

Θα έλεγα ότι έχω διάφορα “σπίτια”. Ένα από αυτά είναι το μέρος στο οποίο μεγάλωσα, το Λουξεμβούργο. Σε αυτό το μέρος βρίσκεται το σύνολο των παιδικών μου αναμνήσεων. Έπειτα, σπίτι μου ξεκάθαρα θεωρώ και την Αθήνα, το μέρος στο οποίο ζω εδώ και 10 χρόνια τώρα. Και τέλος, σπίτι μου θεωρώ και το νησί μου, τη Σέριφο. Και με τα τρία παραπάνω μέρη υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο που οφείλεται και πηγάζει από διαφορετικές αναμνήσεις, άτομα, καταστάσεις και παράγοντες. Και τα τρία, ωστόσο, είναι το ίδιο έντονα χαραγμένα στο μυαλό και την καρδιά μου, όσο διαφορετικά κι αν είναι μεταξύ τους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο να ταξιδεύεις πολύ συχνά;

Το να ταξιδεύεις πολύ συχνά έχει αρκετές προκλήσεις. Ορισμένες από αυτές είναι πρακτικές, όπως για παράδειγμα τα πλυντήρια που οριακά θα προλάβεις να βάλεις, τα πλοία, τραίνα και αεροπλάνα που θα τρέξεις να πιάσεις, ωστόσο σίγουρα η κυριότερη και σπουδαιότερη αυτών είναι η επαφή με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Εάν δεν καταφέρεις να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση σου με τους φίλους σου, τη σχέση σου, την οικογένειά σου, εύκολα μπορείς να γίνεις ο “μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε” τύπος, ο “τουρίστας” της παρέας, ο συνεχώς “απών” από κοινωνικές εκδηλώσεις και σημαντικές στιγμές.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos | Greece (@stef_greece)

Ποιο κομμάτι απολαμβάνεις περισσότερο σε ένα ταξίδι;

Υπάρχουν πάρα πολλά κομμάτια σε ένα ταξίδι που είναι συναρπαστικά, από το πριν, κατά τη διάρκεια και το μετά. Δυστυχώς, πολλά από τα κομμάτια που θα έπρεπε να απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια δεν τα εκτιμούμε κι απολαμβάνουμε όσο θα ‘πρεπε και κυρίως όταν θα ‘πρεπε, αλλά μετά, εκ των υστέρων, όταν πια έχουμε περάσει στη φάση αναπόλησης.

Οπότε, κάτι που ισχύει γενικά για τη ζωή μας, προφανώς πρέπει να βρίσκει εφαρμογή και στα ταξίδια κι αυτό είναι να συνειδητοποιούμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε το παρόν, πόσο ευλογημένοι είμαστε που έχουμε την υγεία μας και είμαστε σε ταξίδι, ειδικά εάν πρόκειται για ταξίδι αναψυχής.

Προσωπικά απολαμβάνω ιδιαίτερα το στάδιο της οργάνωσης, όσο χτίζω σιγά σιγά το ταξίδι, διαβάζω για το μέρος, οργανώνω τα logistics. Δημιουργείται ένα hype στο μυαλό μου, νιώθω την αδρεναλίνη να με κατακλύζει. Δεν έχει σημασία το μέρος, ούτε τίθενται προσδοκίες: μου αρκεί που θα δω ένα νέο μέρος, θα μυρίσω τον αέρα του, θα πατήσω νέο χώμα, θα γνωρίσω νέους ανθρώπους, θα σωπάσω και θα ανοίξω το μυαλό μου και τα μάτια μου σε ό,τι έχει να μου προσφέρει.

Έχεις κάποια ανάμνηση από τα ταξίδια που έκανες στην παιδική σου ηλικία;

Η παιδική μου ηλικία είναι γεμάτη από ταξίδια και συνεχείς μετακινήσεις με αεροπλάνα, καθώς μεγαλώσαμε στο Λουξεμβούργο και ερχόμασταν συχνά στην Ελλάδα (σίγουρα για το καλοκαίρι!). Από μικρός, λοιπόν, μου ήταν οικεία η ιδέα της μετακίνησης, η αλλαγή περιβάλλοντος και κουλτούρας – είναι χαώδης η διαφορά στην κουλτούρα μεταξύ των δυο αυτών χωρών! Το αγαπημένο μου, ωστόσο, ήταν όταν το ταξίδι αυτό γινόταν οδικώς και περιλάμβανε την οδήγηση σε διάφορες χώρες, όπως τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία. Απολάμβανα να έχω μονίμως το βλέμμα μου έξω από το παράθυρο και να παρατηρώ τις αλλαγές. Αλλαγές στο φυσικό τοπίο, από τις μαθηματικά τέλεια επίπεδες εκτάσεις του Λουξεμβούργου, στα επιβλητικά βουνά των Ελβετικών Άλπεων. Αλλαγές στη συμπεριφορά των οδηγών, από τους παντελώς νομοταγείς και φιλειρηνικούς Γερμανούς οδηγούς, στους ευέξαπτους και απρόβλεπτους οδηγούς της Νότιας Ιταλίας.

Φυσικά, ωστόσο, πάντα ανυπομονούσα να βρεθώ στην Ελλάδα μου.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos | Greece (@stef_greece)

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος σε όλο τον κόσμο και γιατί;

Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να απαντηθεί δίχως να έχουν τεθεί ορισμένες παράμετροι. Από τα μέρη που θεωρώ “σπίτι” μου, θα έλεγα ότι η Σέριφος είναι το αγαπημένο μου μέρος σε όλο τον κόσμο. Το αγαπώ τόσο πολύ που είμαι πεπεισμένος ότι και καταγωγή να μην είχα, πάλι με κάποιον τρόπο εδώ θα κατέληγα να περνώ τα καλοκαίρια μου. Παράλληλα, νιώθω ότι είναι “γραμμένο” στο πεπρωμένο μου να καταλήξω να ζω εδώ μόνιμα σε κάποια επόμενη φάση της ζωής μου. Ωστόσο, υπάρχουν και μέρη με τα οποία έχω αποκτήσει έναν πολύ έντονο και ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο μέσα από τα ταξίδια μου, όπως η Κρήτη, η Λακωνία, τα Μετέωρα, ο Όλυμπος, ο Παρνασσός. Τόσο πολύ που θέλω να πηγαίνω τουλάχιστον 1-2 φορές το χρόνο. Σε όλα!

Τι σου έχουν διδάξει τα ταξίδια σου;

Όσο περισσότερο ταξιδεύω, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι πόσο λίγο έχω δει από την Ελλάδα και τον κόσμο μας και τη ζωή γενικότερα. Όταν ταξιδεύεις, κλείνεις το στόμα κι ανοίγεις το μυαλό σου. Έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν καινούριο, σπαρταριστό κόσμο από νέες παραστάσεις, μέρη, ανθρώπους, ιστορίες, τα οποία όλα σε ωθούν να προβληματιστείς, να συνειδητοποιήσεις πράγματα, να ονειρευτείς. Σε φέρνουν αντιμέτωπο με το απρόβλεπτο, το μαγικό, το εκ διαμέτρου αντίθετο και διαφορετικό από αυτά που ήξερες. Σε καθιστούν πιο ταπεινό και ψυχικά πλήρη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η αποστολή του Χάρη Κιαγιαδάκη είναι να μας αποδείξει ότι η ζωή μας είναι μια παραλία