Πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να κριτικάρουμε τον εαυτό μας για πράγματα που έκανε ή για πράγματα που δεν έκανε, ακόμα και για τον τρόπο που τα έκανε.

Βρίσκουμε αφορμές για να κριτικάρουμε τον εαυτό μας. Σίγουρα έχεις ακούσει πολλές φορές μέσα σου μια φωνούλα να λέει : “δεν είσαι αρκετή”, “δεν σου αξίζει αυτό”, “άστο δεν θα τα καταφέρεις” και άλλα τέτοια παρόμοια. Όλες αυτές οι σκέψεις έχουν ως αποτέλεσμα να σε κρατάνε από το να κάνεις πράγματα, άλλες φορές από φόβο να μην αποτύχεις, άλλες φορές γιατί τελικά πίστεψες ότι δεν είναι αυτό για εσένα και όντως δεν σου αξίζει κ.τ.λ.

Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο τις περισσότερες φορές να σταματήσεις αυτή τη φωνή. Για αυτό το καλύτερο δώρο που έχεις να κάνεις στον εαυτό σου, είναι να κάνεις ό,τι μπορείς για να το περιορίσεις και να μην το αφήσεις να σε καθορίσει.

Είμαι σίγουρη πως έχεις πολλά στοιχεία που σε κάνουν ξεχωριστή και στα οποία είσαι πολύ καλή.

Αναγνώρισε και επιβράβευσε τον εαυτό σου για όλα τα καλά και ξεχωριστά που έχεις. Νιώσε περήφανη και ευγνώμων για όσα έχεις καταφέρει (από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο). Σημείωσε όσα περισσότερα δικά σου θετικά μπορείς σε ένα χαρτί και φρόντισε να τα κοιτάς κάθε φορά που νιώθεις ότι αυτή η φωνή ξεκινάει να σου πει κάτι. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι καλό (συμβαίνει και αυτό καμιά φορά, όταν έχεις γεμίσει το μέσα σου με αρνητικά) ζήτησε από κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι σε αγαπάει να σου πει μερικά.

Δείξε ενσυναίσθηση, κατανόηση και η αποδοχή στον εαυτό σου για τα “λάθη” που κάνει. Δεν χρειάζεται να είναι επικριτικός. Για παράδειγμα αντί για : “Ποτέ δεν κάνω κάτι σωστά”, πες “Κάνω το καλύτερο που μπορώ και αυτό είναι αρκετό”. Και μην ξεχνάς πως κάθε ένα από τα λάθη σου σε βοηθούν να μάθεις κάτι που δεν ήξερες και να γίνεσαι καλύτερη. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να διαχωρίσεις τα πράγματα για τα οποία έχεις εσύ τον έλεγχο και για ποια όχι. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον εαυτό σου για λάθη που έκανες σε καταστάσεις που ήταν εκτός του δικού σου ελέγχου.

Αποδέξου πως σε κάποια πράγματα είσαι καλή σε κάποια άλλα όχι τόσο (όπως όλοι μας άλλωστε).

Το “τέλειο” δεν υπάρχει. Και εκεί είναι η πρόκληση

Να βελτιώνεις και να διευρύνεις τον εαυτό σου. Μην κάνεις το λάθος να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλο. Όλοι μας φέρουμε μια μοναδικότητα. Μια φράση που με αγγίζει πολύ είναι η εξής: “Το μόνο άτομο με το οποίο πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου, είναι το άτομο που ήσουν εχθές”.

Μπορείς λοιπόν να επιλέγεις και να θέτεις -κάθε φορά που νιώθεις έτοιμη- και από έναν καινούριο προσωπικό στόχο. Πρόσεξε όμως να μην πιέσεις τον εαυτό σου για την επίτευξή του ή να μην τον γεμίσεις με πολλούς ταυτόχρονα. Η όλη διαδικασία διεύρυνσης και αυτοβελτίωσης αλλά και εσύ η ίδια χρειάζεστε σεβασμό και χρόνο.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις την κριτική από τη επίκριση. Η καλοπροαίρετη κριτική έχει ως στόχο να σε πάει μπροστά και να σε κάνει καλύτερη. Η επίκριση έχει στόχο να σε αποδυναμώσει και να σε αποτρέψει από το να εξελιχθείς. Μην το επιτρέψεις.

featured photo: @verakharlamovaphotography