001ykb2x

«Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός» λένε προσπαθώντας κάπως έτσι να απαλύνουν τον πόνο σου, να σε παρηγορήσουν και εκεί που νομίζουν πως πράγματι σε έχουν βγάλει από τον βούρκο της αναμονής του χρόνου, εσύ ξανακυλάς, σαν ποτάμι. Σαν ποτάμι, έτοιμο να περάσει απειλητικά από τα γεγονότα της ζωής σου και να τα παρασύρει. Και μαζί να παρασύρει και εσένα ρίχνοντάς σε σε πηγάδι δίχως πυθμένα. Τότε είναι που θα βρεθεί στον δρόμο σου κάποιος και θα σου ξαναπεί πως «ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός», αλλά εσύ θα ξέρεις, θα ξέρεις πως δεν είναι και θα τον προσπεράσεις, γιατί βαρέθηκες να περιμένεις άλλο.

Σταμάτα, λοιπόν, να περιμένεις…

…το Σάββατο. Τα περισσότερα εργαζόμενα νιάτα περιμένουν την τελευταία ημέρα της εβδομάδας για να βγουν και να φέρουν σε πέρας κάθε «θα τα πούμε το σαββατοκύριακο», «είδα μία παντελόνα και θέλω να την αγοράσω το Σάββατο μετά τη δουλειά, γιατί την άλλη μέρα δε θα δουλεύω και θα έχω χρόνο για ψώνια». Τι γίνεται, όμως, όταν το Σάββατο φαντάζει πιο ουτοπικό από ποτέ και εσύ νιώθεις πως θες να βουτήξεις το κεφάλι μέσα στο γραφείο σαν άλλος ουρακοτάγκος και να εξαφανιστείς σαν άλλος Copperfield; Ε, αποφάσισε ποιος είσαι. Το μυστικό βρίσκεται σε αυτά τα μικρά διαλείμματα ανάσας που έχεις ανάμεσα στη δουλειά και σε αυτά ακριβώς τα διαλείμματα θα επενδύσεις. Θα αφιερώσεις χρόνο για τον εαυτό σου, θα κάνεις αυτά που θες ή δε θες και στο τέλος της ημέρας θα διαπιστώσεις πως ένα βάρος έφυγε από πάνω σου. Δε χρειάζεται να περιμένεις εναγωνίως το Σάββατο για να κάνεις όλα όσα υποσχέθηκες στον εαυτό σου. Και στην τελική σκέψου πως «αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα μην το αναβάλλεις για αύριο». Σε αυτό το ρητό οφείλεις να βασιστείς.

…τον έρωτα. Σε εσένα μιλάω που περνάς ώρες ατέλειωτες στο Tinder ψάχνοντας το επόμενο ραντεβού σου. Που προτιμάς να αναζητάς διακαώς έναν άνθρωπο να γεμίσει την άδεια -κατά την άποψή σου- ζωή και όταν τελικά τον βρεις να απλώσεις πάνω του όλα τα απωθημένα και τα σπασμένα της εξίσου άδειας –κατά την άποψή σου- ερωτικής ζωής. Πολλές φορές θεωρείς πως το να έχεις δίπλα σου έναν σύντροφο είναι επιτυχία και δικαίωση για όλες τις αποτυχίες που συνάντησες μέχρι τώρα. Το θέμα όμως είναι να ξέρεις τι θες. Θες κάποιον που θα τον αποκαλείς απλώς σύντροφο ή κάποιον που κάθε φορά που τον βλέπεις οι χτύποι της καρδιάς σου θα χτυπάνε κόκκινο; (πιο κόκκινο και από τα μαλλιά σου!). Μπορεί τίποτα να μην είναι δεδομένο, σε αυτή την περίπτωση, όμως, η απάντηση είναι δεδομένη. Όταν, λοιπόν, ξέρεις τι θες και τι ζητάς τα πράγματα θα έρθουν από μόνα τους. Ακόμη κι αν έχεις φτάσει στο έσχατο σημείο και έχεις κάπως πείσει τον εαυτό σου πως δεν υπάρχει σωτηρία. Απλώς μέχρι τότε θα έχεις περιμένει πολύ ή θα έχεις βγει πολλά Σάββατα. Από σένα εξαρτάται τι θα επιλέξεις.

…το χειμώνα. Τώρα που βρίσκεσαι στην καρδιά του καλοκαιριού, νιώθεις πως θα εκραγείς από τη ζέστη και το σεντόνι έχει γίνει ο χειρότερος εχθρός σου αρχίζεις και αναπολείς τον χειμώνα. Ή έστω εκείνο το μεταβατικό διάστημα από το φθινόπωρο στο χειμώνα που το σεντόνι αρχίζει και γίνεται φίλος σου. Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στο ότι όχι μόνο το αναπολείς, αλλά κατηγοριοποιείς το οτιδήποτε: αυτά που θα κάνεις το καλοκαίρι και αυτά που θα κάνεις τον χειμώνα. Και ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και συνειδητοποιείς πως και χρήματα για τον χειμώνα δε μάζεψες και αρκετά παγωτά δεν έφαγες.

Η ώρα, λοιπόν, είναι τώρα. Σταμάτα να περιμένεις τα γεγονότα στη ζωή σου. Η ευτυχία επιτυγχάνεται όταν σταματάς να την περιμένεις και ζεις το κάθε λεπτό της ζωής σου. Τότε μόνο θα καταλάβεις πως όταν είσαι πραγματικά ευτυχισμένος, ευτυχή πράγματα θα συμβούν γύρω σου. Εκτός εάν το στομάχι σου διαμαρτύρεται από την πείνα και δε μπορείς να περιμένεις άλλον τον ντελιβερά.