Τον Ιούνιο του 2021 οι υπεύθυνοι του καναλιού Ant1 υπέθεσαν πως είναι πάρα πολύ καλή ιδέα μία εκπομπή όπου γυναίκες με κοντά σορτσάκια να εκτελούν πέναλτι πριν τις αναμετρήσεις του Euro για να διασκεδάζουν το ανδρικό κοινό το οποίο θα γελάει με τις επιδόσεις των κοριτσιών.  Και την ονόμασαν “Στα πέναλτι”. Και το concept δεν το ενέκρινε μόνο μία ομάδα υπευθύνων προγράμματος, αλλά κι ένας παρουσιαστής, μία ομάδα marketing και τρεις χορηγοί. Άραγε σ’ αυτά τα meetings δεν υπήρχε καμία γυναίκα; Κανείς δεν σκέφτηκε ότι δεν έχει τίποτα αστείο και κυρίως τίποτα ”2021” αυτό το project;

Ευτυχώς που δεν τις έβαλαν να παλεύουν με μαγιό μέσα στις λάσπες. Αλλά μάλλον δεν το έκαναν επειδή ακολουθεί ποδόσφαιρο. Αν ακολουθούσε αγώνας πυγμαχίας είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα το βλέπαμε κι αυτό.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα αυτής της χώρας είναι ότι πάσχει από νέες ιδέες. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν αναπαράγει συνεχώς στερεότυπα τα οποία όχι μόνον θα έπρεπε να αφήσει πίσω της, αλλά και να καταδικάσει.

Η συνταγή λοιπόν είναι λίγο πολύ γνωστή: νέες κοπέλες με κοντά σορτς και σέξι διάθεση αλλά ανίδεες από ποδόσφαιρο, εκτελούν πέναλτι και προσβάλλουν με αυτό τον τρόπο όλα τα κορίτσια εκεί έξω που αγαπούν το άθλημα, είναι ποδοσφαιρίστριες ή θέλουν να γίνουν, μετατρέποντας τη διαδικασία σε ένα show για ανδρικά βλέμματα με διάθεση χλευασμού συνοδευόμενου από ταυτόχρονο μπανιστήρι. Μια εντελώς λάθος προσέγγιση τόσο κοινωνικά όσο και αθλητικά. Πιστεύετε ότι ένα  μικρό κορίτσι που αγαπάει το ποδόσφαιρο το φαντάζεται κάπως έτσι;

Μόλις πριν λίγες ημέρες, στον επίσημο λογαριασμό της ΑΕΚ στο instagram, ανέβηκε το γράμμα της Μιράλ από το Αφγανιστάν, ενός μικρού κοριτσιού το οποίο έχει όνειρο να γίνει διάσημη ποδοσφαιρίστρια και δήλωνε πόσο χαρούμενη είναι που βρίσκεται στο πρόγραμμα του συλλόγου «Welcome through Football» και μέσω αυτού θα έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Θεωρείτε πως όταν η μικρή Μιράλ δει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το γυναικείο ποδόσφαιρο σε αυτή τη χώρα θα της αρέσει;

Έβαλαν λοιπόν και παρουσιαστή έναν άνθρωπο που δεν φημίζεται  για το φεμινιστικό χιούμορ του και έτσι παρουσίασαν ένα τηλεοπτικό προϊόν που δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από παλαιότερες εκπομπές του καναλιού, όπως τα Καλλιστεία ή το 3,2,1 που ήταν βασισμένες ολοκληρωτικά σε επιφανειακά σεξιστικά πρότυπα που θέλαμε να πιστεύουμε πώς έχουν εκλείψει ολοκληρωτικά. Κάναμε λάθος, τα ’90s και τα ’00s είναι ακόμη εδώ. Τόσο ώστε να αναρωτιέσαι ” Ως πότε θα νομίζουν ότι πουλάει ο σεξισμός;”

Όσον αφορά εμάς, όταν μιλάμε για γυναικείο ποδόσφαιρο, προτιμούμε να προβάλλονται πρότυπα όπως η Megan Rapinoe, η οποία εκτός από μια από τις καλύτερες ποδοσφαιρίστριες στον κόσμο αποτελεί και μια πραγματική επανάσταση που δεν δίστασε να τα βάλει μέχρι και με τον Donald Trump λέγοντας χαρακτηριστικά “Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτώ τον γ@μημένο το Λευκό Οίκο σε περίπτωση επιτυχίας” .

Όσο για το πόση μπάλα ξέρει; Είναι η μοναδική –σε άντρες και γυναίκες- που έχει σκοράρει με απευθείας κόρνερ σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αλλά βέβαια, η πατριαρχία δεν βολεύεται με την επαναστάτρια, άβολη και καταιγιστική λεσβία Megan Rapinoe. Προτιμά να χαζεύει μπούτια κοριτσιών που ανάμεσα στα πέναλτι χορεύουν χιτάκια της εποχής και γελάνε με τα αποτυχημένα αστεία του παρουσιαστή.

Η εκπομπή «Στα πέναλτι» θα ήταν πραγματικά αστεία μόνο αν καλούσε μια Megan Rapinoe να εκτελέσει όχι μόνο πέναλτι, αλλά και φάουλ και κορνερ και να τα καρφώσει όλα μέσα στα διχτάκια του Φάνη Λαμπρόπουλου. Εκεί ναι, θα γελούσαμε με την ψυχή μας.