Η Μαριλένα Βαϊνανίδη είναι η δημιουργός του spitishoot.com, του πρότζεκτ που μπαίνει σε σπίτια Αθηναίων και τα φωτογραφίζει παρέα με τον ιδιοκτητη τους.

«Είναι ένα site στο οποίο φωτογραφίζω ανθρώπους στα σπίτια τους. Ο πυρήνας είναι η φωτογραφία.

Δυο πράγματα που μπορείς να καταλάβεις από το σπίτι κάποιου;

Ο χαρακτήρας έχει τόσες πλευρές και τόσο βάθος που δε μπορείς να το καταλάβεις με μια ώρα που θα κάνεις φωτογράφηση. Μπορείς όμως να καταλάβεις πιο επιφανειακά πράγματα, όπως την αισθητική του, τις εμμονές του, το πόσο τον ενδιαφέρει η εικόνα του. Δηλαδή αν δεις ένα σπίτι το οποίο εχει το τέλειο  design, είναι όλα πολύ προσεγμένα έως ψυχαναγκαστικά, σαν να βγήκε από περιοδικό, καταλαβαίνεις γι αυτόν που μένει ότι τον νοιάζει πολύ η εικόνα του.

DSC_3991

Τι σε ιντριγκάρει κάθε φορά;

Το χιούμορ! Να υπάρχει ανατρεπτικό χιούμορ και διακοσμητικές λεπτομέρειες με χιούμορ! Και επίσης το πώς ταιριάζει ο άνθρωπος μέσα στο σπίτι, πόσο είναι διατεθειμένος να τσαλακωθεί, να κάνει βλακείες, να φωτογραφηθεί χωρίς να τον νοιάζει να βγει ωραίος.

Μπορεί ένα σπίτι να σου αλλάξει τη διάθεση;

Ναι μπορεί να με ψυχοπλακώσει αλλά και να με επηρεάσει ευχάριστα. Αμα δω πράγματα που μου αρέσουν τρελαίνομαι από τη χαρά μου στην κυριολεξία.

Αν υπάρχει και σκύλος, είναι το τέλειο!

DSC_4060

Έχεις αντιπαθήσει κάποιον από το σπίτι του;

Μόνο έναν (γέλια). Περιέργως, παρόλο που δεν είμαι ο πιο κοινωνικός άνθρωπος και ο πιο εύκολος άνθρωπος σε όσους έχω πάει για φωτογράφηση, τους έχω συμπαθήσει!

Το δικό σου σπίτι;

Εγώ μένω σε ένα 70s ξενοδοχείο.  Το χε ο θείος μου τότε και τώρα απλά λειτουργούν σαν μεμονωμένα διαμερίσματα τα δωμάτιά του. Το σπίτι μου μέσα είναι λίγο χάος, σαν εμένα. Έχει άσχετα πράγματα μεταξύ τους, έχει απ ὀλα, έχει βιβλία σοβαρά μαζί με ροζ πάνθηρα και μία φώκια που την κουρδίζεις και κολυμπάει. Γενικά το σπίτι μου το ονειρεύομαι ιδανικά λευκό, σκανδιναβικό με πολλές πολύχρωμες λεπτομέρειες και πολλά βιβλία.

Από τα σπίτια που έχεις δει, ποια ήταν η πιο τρομερή ιδέα;

Η Δάφνη είχε σκεφτεί το τέλειο σπιτάκι για γάτες το χειμώνα. Είχε φτιάξει ένα κρεβάτι στο καλοριφέρ! Σαν κρεμαστή κουκέτα, πολύ δημιουργικό και πρακτικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

DSC_4033

Το savoirville πώς θα ήταν σαν σπίτι;

Ένα κομψό διαμέρισμα στο Παρίσι, λευκό με λουλούδια. Και θα μύριζε πολύ ωραία. Η μυρωδιά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Οι επιρροές σου;

Χαζεύω συνέχεια στο internt, αν κάποιος δε με σταματήσει μπορεί να περάσει μια εβδομάδα και να μαι εκεί στα tabs μου. Μαρέσει να χαζεύω φωτογράφους του εξωτερικού και  νομίζω ότι όταν κάνεις μια δημιουργική δουλειά πρέπει να ενημερώνεσαι συνεχώς για το τι γίνεται. Ανατροφοδοτείσαι και ανοίγεις κι άλλα μονοπάτια.

DSC_4157

Κάτι που δεν ξέρουμε για το spitishoot.com

Yπάρχει ζευγάρι που γνωρίστηκε από το spitishoot.com! Έχουν φωτογραφηθεί και οι δύο, ο ένας είδε τον άλλο, έστειλαν μήνυμα και είναι μαζί. Και τώρα πάει να προκύψει δεύτερο, δε θα πω τίποτα άλλο.

Στείλε και εσύ στη Μαριλένα να ρθει να φωτογραφίσει το σπίτι σου, και γίνε ένα από τα στολίδια του site της.

http://www.spitishoot.com

Φωτογραφίες: Παντελής Μπαλής [PBalisPhotography]