Ο Σπύρος Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Τον ακούς όλες τις καθημερινές από τις 20:00 μέχρι τις 22:00 στον ραδιοφωνικό σταθμό Athens Voice Radio 102.5 και τον βλέπεις κάθε Κυριακή στις 19:00 στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ2, “Το Δίκτυο¨.

Ακόμη, από ό,τι φαίνεται είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την πρωινή ρουτίνα που έχουν ανάγκη, χωρίς να χρειάζεται αλλαγές.

Τι ώρα περίπου ξυπνάς το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις σηκωθείς;

Ευτυχώς φέτος το πρόγραμμά μου δεν απαιτεί σε σταθερή βάση ξύπνημα νωρίς. Δεν έχει πάντα σταθερά ωράρια η δουλειά μας οπότε απολαμβάνω πολύ κάθε σεζόν που δεν χρειάζεται να σηκωθώ, γιατί απολαμβάνω πολύ, τόσο τον ύπνο, όσο και την “τελετουργία” του πρωινού ξυπνήματός μου.

Η μέρα μου ξεκινάει γύρω στις 9:30 ή 10:00, με τρόπο που αν μου το έλεγες πριν λίγα χρόνια θα σου έλεγα ότι μιλάμε για άλλον άνθρωπο. Κάνω ένα κρύο μπάνιο. Βάζω το ντους μόνο στο κρύο, παίρνω μία βαθιά ανάσα και μπαίνω από κάτω εκπνέοντας. Όποιος σου πει ότι αυτά τα 3-4′ (δεν μιλάμε για μεγαλύτερα διαστήματα) είναι “μοναδικά, ευχάριστα, αναζωογονητικά” λέει ψέματα. Το αίσθημα ευφορίας μετά ναι, εκείνες οι στιγμές όχι. Αν ρωτάς γιατί, τα οφέλη για την υγεία είναι μια απάντηση, αλλά ένας ακόμα λόγος είναι ότι, με το που ξεκινάω τη μέρα μου, νιώθω ότι έχω αποδείξει στον εαυτό μου πως έχω ήδη ολοκληρώσει κάτι δύσκολο. Με “ανασυγκροτεί” και με προετοιμάζει, κατά κάποιο τρόπο, για το υπόλοιπο της ημέρας. Μετά βάζω φαγητό για τον σκύλο, πάμε μια σύντομη βόλτα και η μέρα ξεκινάει.

Τι έχεις πάντα πάνω στο κομοδίνο σου;

Ένα ποτήρι νερό. Δεν αντέχω το debate με τον εαυτό μου (“πήγαινε μέχρι την κουζίνα vs. σε 3 ώρες θα ξυπνήσεις, αφού θα κοιμάσαι δεν θα καταλάβεις ότι δίψας κλπ.”) που θα γίνει αν διψάσω κατά την διάρκεια της νύχτας.

Τρως πρωινό ή έναν καφέ στο χέρι και έφυγες;

Συνήθως, τίποτα από τα δύο και δεν έχω κάποια σταθερή συνήθεια ως προς αυτό. Προσπαθώ να καταλάβω τι θέλει το σώμα μου την κάθε μέρα.

Προετοιμάζεσαι για την ημέρα από το προηγούμενο βράδυ;

Ναι προσπαθώ, ειδικά γιατί, πέραν της σταθερής υποχρέωσης της εκπομπής στον Athens Voice 102.5 φέτος, το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι αρκετά ευμετάβλητο κάθε μέρα. Βέβαια δεν έχω φτάσει στον στρατιωτικό βαθμό οργάνωσης που καταφέρνουν άλλοι να το κάνουν, ποτέ δεν είχα αυτήν την πειθαρχία. Έχω φίλο ο οποίος ετοιμάζει τα ρούχα τις ημέρας και το morning routine του με τρόπο που να κάνει τον μικρότερο δυνατό αριθμό κινήσεων. Μου είναι εντυπωσιακό και τρομακτικό ταυτόχρονα, το πως κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να είναι τόσο οργανωμένοι.

Περιέγραψε μας ένα τυπικό πρωινό σου. Τι κάνεις από την ώρα που ξυπνάς μέχρι το μεσημέρι;

Μετά τα σου ανέφερα παραπάνω και επειδή, όπως σου είπα, το πρόγραμμα δεν είναι καθημερινά σταθερό, συνήθως το αυτό κομμάτι της ημέρας αποτελείται από τη “γραφειοκρατία” της δουλειάς (emails, τηλέφωνα, meetings), κάποια γυμναστική και τις εξωτερικές δουλειές, δηλαδή οι εκ του σύνεγγυς συναντήσεις και τα γυρίσματα. Κάπου εκεί μπαίνει το μεσημεριανό, που είναι ιεροτελεστία και δεν το χάνω γιατί αλλιώς δεν παραμένω ευχάριστος άνθρωπος ικανός να συνυπάρξει όμορφα.

Σε τι διαφέρουν τα πρωινά του Σαββατοκύριακου από αυτά των άλλων ημερών;

Δεν διαφέρουν ιδιαίτερα. Αρχικά γιατί απολαμβάνω το πρόγραμμα που έχω φτιάξει για την καθημερινότητά μου οπότε δεν έχω ανάγκη να το αλλάζω. Αρκετά συχνά θα προσθέσω στο πρόγραμμα ένα ωραίο, γεμάτο πρωινό για εμένα και την Τζένη ή φίλους, γιατί απολαμβάνω πολύ το μαγείρεμα. Επίσης, η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που το Σαββατοκύριακο δεν συνεπάγεται πάντα ότι δεν δουλεύω. Για να είμαι ειλικρινής, μου αρέσει να προσθέσω και μια δύο ώρες χαλαρής δουλειάς μέσα στο ΣΚ, για να μαζέψω εκκρεμότητες τις προηγούμενης ή της επόμενης εβδομάδας.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να βελτιώσεις στην πρωινή σου ρουτίνα;

Όχι. Έφτασα 34 για να το καταφέρω να το λέω αυτό όμως. Το σύστημα είναι πια δουλεμένο από την προπόνηση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η Εύα Χαντάβα, αρχηγός της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού ακούει τις συνεντεύξεις του Kobe Bryant για να πάρει έμπνευση