Ας μιλήσουμε για λάχανο. To λαχανικό αυτό είναι παρεξηγημένο ενώ είναι τραγανό, γλυκό, διαρκεί πολύ στο ψυγείο και είναι εκπληκτικά ευέλικτο. Παρακάτω θα βρεις μία συνταγή για σούπα με κόκκινο λαχανο, αρώματα κύμινου και μυρωδικών, τραγανό μήλο και γιαούρτι.

Τι θα χρειαστείς για 6 μερίδες:

1 κιλό κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

Βούτυρο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κοτσάνια σέλινου, ψιλοκομμένα

1 ½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινο

2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους

6⅓ φλιτζάνια ζωμός λαχανικών

2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο

2 κουταλάκια του γλυκού μέλι ή αγαύη

½ φλιτζάνι καρύδια, θρυμματισμένα

Μικρό μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο + λίγο για γαρνίρισμα

4 κουταλιές της σούπας crème fraîche, κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι, για το σερβίρισμα

Πώς θα το φτιάξεις:

Βάλε το λάχανο σε ένα μπολ με μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και το ξύδι. Ανακάτεψε καλά και στύψε με τα χέρια σου σε ένα σουρωτήρι και άφησέ το στην άκρη.

Λιώσε λίγο βούτυρο ή λάδι σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σέλινο και μαγείρεψε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 10 με 15 λεπτά.

Όταν μαλακώσουν τα κρεμμύδια, πρόσθεσε τους σπόρους του κύμινου και ανακάτεψε λίγο ακόμα. Δυνάμωσε τη θερμοκρασία και πρόσθεσε τα μήλα και τα τρία τέταρτα του λάχανου. Σόταρε μέχρι το λάχανο να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 5 λεπτά.

Πρόσθεσε τον ζωμό, το βαλσάμικο και το μέλι ή την αγαύη. Άφησε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμήλωσε και σιγόβρασε για 30 λεπτά. Ξεσκέπασε και σιγόβρασε για άλλα 10 λεπτά.

Στο μεταξύ, ζέστανε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και πρόσθεσε λίγο λάδι. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέστε το υπόλοιπο λάχανο και σόταρε μέχρι να γίνει τραγανό. Τα τελευταία δύο λεπτά πρόσθεσε τα καρύδια και τον μισό άνηθο.

Αλατοπιπέρωσε και βάλε το μείγμα της σούπας στο μπλέντερ για μία λεία μοβ σούπα.

Ρίξε τη σούπα σε ζεστά μπολ και πάνω από κάθε μερίδα πρόσθεσε το τραγανό λάχανο και τα καρύδια, μια κουταλιά κρέμα γάλακτος, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι και λίγο ακόμα άνηθο αν θέλεις.

Η συνταγή είναι από το One: Pot, Pan, Planet: A greener way to cook for you, your family and the planet της Anna Jones