Έφτασε λοιπόν, ο καιρός φίλε μου… Το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης. Έχεις τελειώσει με σχολές, μεταπτυχιακά και σκέφτεσαι το δρόμο που θα ήθελες να ακολουθήσεις μιας και το μέλλον ανοίγεται μπροστά σου…ανεμπόδιστο…

1731_1245

Ουπς! Sorry,  λάθος! Μέγα λάθος! Γιατί υπάρχει ένα μικρούλι, ένα τόσα δα εμποδιάκι, που θα σε καθυστερήσει περίπου ένα χρόνο, εμποδίζοντάς σε να εφαρμόσεις τα μεγαλεπήβολα σχέδιά σου, αλλά και που θα σε εμπλουτίσει με εμπειρίες που θα σε ακολουθούν μια ολόκληρη ζωή. Είναι η περίοδος εκείνη στη ζωή κάθε άνδρα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η καλύτερη και ξεκινάει μόλις πάρεις το χαρτί της παρουσίασης στο στρατό. Όταν η μαμά πατρίδα σε καλέσει να εκτελέσεις τα στρατιωτικά σου καθήκοντα, τι κάνεις τότε; Είναι δύσκολο να το πάρεις απόφαση μα στρατό πρέπει να πας. Σκέφτεσαι πως η ζωή σου θα πάει πίσω, αλλά είναι μια από εκείνες τις υποχρεώσεις που μπορεί φαινομενικά να είναι δυσάρεστες αλλά όπως όλα τα πράγματα σε τούτη τη ζωή έχει και τις καλές του πλευρές; Γι’ αυτό σου δίνω 18 λόγους που έχεις για να χαίρεσαι που θα πας φαντάρος.

 1. Πρώτον και βασικότερο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου να έχεις τα ψυχολογικά σου 6 μήνες πριν, γιατί θα πας στρατό κι έξι μήνες μετά, γιατί ήσουν στο στρατό. Και κανείς δεν μπορεί να σου πει κουβέντα.
 2. Σου δίνεται η ευκαιρία που έψαχνες απεγνωσμένα για να χωρίσεις την επί 7ετίας σύντροφό σου και να γνωρίσεις 1713 νέες γκόμενες. Αφού είσαι φαντάρος. Αν δεν χωρίσεις τώρα, δεν θα χωρίσεις ποτέ.
 3. Ακριβώς επειδή θα πας στρατό όλοι σου κάνουν τα χατίρια (δηλαδή η μαμά σου).
 4. Μπορείς να φας και να πιεις σαν να μην υπάρχει αύριο, γιατί το φαγητό στο στρατό είναι χάλια, ενώ το φαϊ της μαμάς σου είναι το καλύτερο στον κόσμο.
 5. Μπορείς να κάνεις αποχαιρετιστήριο πάρτι κάθε φορά που βρίσκεσαι με τους φίλους σου, γιατί θα πας στρατό.
 6. Έχεις το απόλυτο free pass από όλες τις υποχρεώσεις γιατί είσαι στο στρατό.
 7. Δεν έχεις πια ταυτότητα. Είσαι απλώς ένας τύπος με χαραγμένα τα στοιχεία του σε ένα μέταλλο, που το φοράς και σαν κόσμημα στο λαιμό σου!
 8. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το κούρεμά σου. Το κοντοκουρεμένο μαλλί θα φορεθεί πολύ και φέτος. Ομοίως και με τα γένια, μιας κι έχεις το ελεύθερο να έχεις το μουστάκι που πάντα επιθυμούσες, αλλά ντρεπόσουν. Γιατί τώρα είσαι στο στρατό.
 9. Δεν έχεις το μεγάλο άγχος του τι να φορέσω σήμερα. Το χακί και οι μαύρες αρβύλες σε μετατρέπουν απευθείας σε fashion icon του λόχου.
 10. Στο στρατό γίνεσαι άνδρας. (Δηλαδή αυτό τι φάση; Πριν μπεις ήσουν στο ντεμί; Δεν θα έπρεπε να το είχες αποφασίσει; Ποτέ δεν το κατάλαβα!)
 11. Θα μάθεις μέσα σε λίγες μέρες τι θα πει τάξη και καθάρισμα που τόσο απεγνωσμένα προσπαθούσε να σε μάθει η μαμά σου χρόνια ολόκληρα. Κι αν μας κάνουν ντου οι Τούρκοι εσύ λούσε τους με χλωρίνη. Κι από αέρα που φώναζαν οι πρόγονοί μας εσύ θα φωνάξεις Klinnex και θα τους επιτεθείς με τη σφουγγαρίστρα.
 12. Μαθαίνεις να εκτιμάς μικρά καθημερινά πράγματα. Στο στρατό δεν μπορείς να αράξεις, να δεις τηλεόραση με την ησυχία σου και να μην κάνεις τίποτα μα τίποτα. Γιατί εκεί, τίποτα δεν είναι δεδομένο.
 13. Στο στρατό μπορείς να κάνεις φιλίες ζωής και να δεθείς με εμπειρίες που δημιουργούν inside jokes.
 14. Κι αυτό συνεπάγει πως θα αποκτήσεις ένα ακλόνητο άλλοθι για τα επόμενα χρόνια. Όταν καθυστερήσεις κάπου μπορείς να πεις χωρίς τύψεις: βρήκα ένα φίλο από το στρατό, τα ήπιαμε και θυμηθήκαμε τα παλιά, μωρέ… Ξέρεις τώρα…
 15. Εμπλουτίζεις το λεξιλόγιό σου με λέξεις άγνωστες μέχρι τότε. Όπως: καραβάνα, γιωτάς, λελές, λελεόχαρτο, καναδέζα, πλοίο της αγάπης (και δεν εννοούμε φυσικά το original) και μαθαίνεις επιτέλους ποια είναι αυτή η καλλιόπη, που όλοι οι φαντάροι λατρεύουν.
 16. Αποκτάς εμπειρίες ζωής τις οποίες διηγείσαι μετά κάθε φορά με την πρώτη ευκαιρία.
 17. Θα γνωρίσεις νέα μέρη, μιας και μπορεί να βρεθείς σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Από Γαύδο μέχρι Λαγό Έβρου. Θα σε τρώει το κρύο και το αγιάζι στις σκοπιές κι εσύ στο ύψος σου παλικάρι, γιατί θα πρέπει να υπηρετήσεις τη μαμά πατρίδα.
 18. Μαθαίνεις από πρώτο χέρι πως λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, το ρουσφέτι, το γλείψιμο και ο λαϊκισμός. Μαθήματα ανεκτίμητης αξίας για τη μετέπειτα ζωή σου, για την οποία δεν χρειάζεται να ανησυχείς ακόμα, γιατί είσαι φαντάρος, φίλε μου… Δεν πήρες ακόμα το λελεόχαρτο.