Το Netflix συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Αναλαμβάνει να φέρει στο προσκήνιο τις αληθινές ιστορίες εγκλημάτων που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση τα προηγούμενα χρόνια. Το νέο ντοκιμαντέρ Sophie: A Murder in West Cork είναι μία τέτοια περίπτωση και ασχολείται με τη δολοφονία της Γαλλίδας Sophie Toscan du Plantier στην Ιρλανδία το 1996. Ωστόσο, οι δημιουργοί θέλησαν να ακολουθήσουν μία ξεχωριστή προσέγγιση σε αυτή την περίπτωση.

Ποια είναι η αληθινή ιστορία της Sophie Toscan du Plantier;

Εκείνη ήταν μία παραγωγός ντοκιμαντέρ στη Γαλλία. Από τα εφηβικά της χρόνια επισκεπτόταν πολύ συχνά την Ιρλανδία και είχε αγαπήσει τα τοπία και την ιδιαίτερη κουλτούρα της. Έτσι, το 1993 αποφάσισε να αγοράσει το δικό της σπίτι εκεί, ένα μικρό εξοχικό. Εκείνα τα χρόνια ζούσε στο Παρίσι με τον σύζυγο της Daniel Toscan du Plantier και τον γιο της από τον πρώτο της γάμο. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1996 αποφάσισε να πάει ένα ταξίδι μόνη της στο σπίτι της στην Ιρλανδία και να γυρίσει πριν την Πρωτοχρονιά.

Ωστόσο, το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου, ένας γείτονας τη βρήκε νεκρή στην αυλή της. Εκείνη φορούσε το νυχτικό και τις μπότες της και κάποιος την είχε χτυπήσει πολύ βάναυσα πιθανότατα με κάποιο βαρύ και αιχμηρό αντικείμενο. Στην εξιχνίαση του συγκεκριμένου εγκλήματος έγιναν αργότερα πολλά λάθη και η ιρλανδική αστυνομία κατηγορήθηκε αρκετά.

25 χρόνια αργότερα, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία της

Ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της Sophie Toscan du Plantier είναι ο Ian Bailey, που ακόμη και σήμερα αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία. Έτσι οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ θέλησαν να ρίξουν φως σε αυτήν την υπόθεση που ακόμη δεν έχει εξιχνιαστεί. Το βασικότερο βέβαια που θέλησαν ήταν να καταρρίψουν όλα τα κλισέ που περιτριγυρίζουν τις γυναίκες θύματα και τις γυναικοκτονίες. Συχνά μιλάμε απλά για όμορφες γυναίκες που προκαλούν εγκλήματα πάθους. Αυτό το ντοκιμαντέρ όμως μιλά για μία γυναίκα που ναι μεν ήταν πολύ όμορφη, αλλά είχε μία περίπλοκη ζωή.

Η Sophie ήταν ιδιαίτερα γνωστή στη Γαλλία, φημολογούταν ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις και ο γάμος της ήταν ιδιαίτερα ταραχώδης. Αναπόφευκτα, λοιπόν, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μία ακόμη όμορφη γυναίκα που δολοφονήθηκε, αλλά σαν μία γυναίκα που έχασε άδικα τη ζωή της εξαιτίας κάποιου δολοφόνου που ακόμα δεν έχει βρεθεί.