Ψωμάκια, κοιλίτσα, μπουτάκια και άλλα χαριτωμένα ουσιαστικά που χαρακτηρίζουν τα λίγο πιο στρογγυλεμένα μέρη του σώματός μας! Δεν είναι απαραίτητα αρνητικά όλα αυτά όμως! Οι καμπύλες έχουν τη χάρη τους και κάτω από προϋποθέσεις είναι και θετικές για την υγεία μας. Η επιστήμη επιτέλους συμμάχησε με τα παχάκια μας και έβγαλε κάποια ενθαρρυντικά πορίσματα:

Τα άτομα που έχουν σώμα «αχλάδι», είναι τα άτομα που συσσωρεύουν λίπος στην περιφέρεια και όχι στην κοιλιά τους, ξέρετε όλες εμείς οι μεσόγειες γυναίκες. Εκτός από ταμπεραμέντο έχουμε και καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αυτό που έχει σημασία είναι η αναλογία μέσης γοφών, η οποία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία μας. Η αναλογία αυτή θα πρέπει να είναι μικρότερη από 0,8 για τις γυναίκες και μικρότερη από 0,9 για τους άντρες. Όλα αυτά βέβαια, με μέγιστο όριο για την περιφέρεια της μέσης 88 και 102 εκατοστά αντίστοιχα. Ένας ακόμη τρόπος είναι η διαίρεση της περιφέρειας της μέσης με το ύψος. Τα ιδανικά αποτελέσματα είναι 0,4-0,5. Λιγότερο σημαίνει ότι το άτομο ίσως χρειάζεται να πάρει βάρος και περισσότερο ότι έχει σωματότυπο μήλο.

Ζήτω λοιπόν στη μεσογειακή σιλουέτα, η οποία φαίνεται να έχει προστατευτική δράση. Προσοχή όμως, αυτή η προστασία αφορά τα υγιή άτομα και όσα έχουν φυσιολογικό βάρος για το ύψος τους, καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αν υπάρχει και ενδοκοιλιακό λίπος, η προστατευτική δράση δεν υφίσταται. Τι να κάνει η καημένη η περιφέρεια αν είμαστε και παχύσαρκοι και δε φροντίζουμε την υγεία μας;

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που έχουν σωματότυπο «μήλο», δηλαδή, τα άτομα που συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά και έχουν αδύνατα πόδια δε μένουν παραπονεμένα. Οι περισσότεροι άντρες και οι φίλες μας που φοράνε μίνι με άνεση, φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κιρσούς και λιγότερη κυτταρίτιδα.

Συγχρόνως, κάποιες έρευνες έδειξαν πως οι ελαφρώς υπέρβαροι άνθρωποι έχουν καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης συγκριτικά με τους παχύσαρκους αλλά και με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος (με βάση το δείκτη μάζας σώματος, ΔΜΣ=Βάρος/ Ύψος², με φυσιλογικές τιμές 18,5-25). Προσοχή δεν προτείνω να παχύνουμε…

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν άπειρες έρευνες που μας δίνουν μια θετική χροιά για τα παχάκια μας. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το νόμισμα έχει δύο πλευρές και να μπορέσουμε να βρούμε κάτι θετικό ακόμα και αν δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εμφάνισή μας. Τα κοινωνικά πρότυπα είναι πολύ πιεστικά και η παγίδα να προσπαθούμε να τα φτάσουμε μεγάλη. Το «μήλο» ή το «αχλάδι» όμως, είναι χαρακτηριστικά που τα οφείλουμε στους γονείς μας και στα γονίδιά μας και δε γίνεται να τα αλλάξουμε εντελώς, αλλά μόνο να τα βελτιώσουμε με σωστή διατροφή και άσκηση.

Το λυπηρό είναι ότι όταν κάποια στιγμή μια μεγάλη εταιρεία ρούχων έκανε την απόπειρα  στη Σουηδία να χρησιμοποιήσει στις βιτρίνες της φυσιολογικές και όχι τις γνωστές αδύνατες κούκλες, το κοινό μετά από γκάλοπ τις απέρριψε. Τα θέλουμε λοιπόν και τα παθαίνουμε! Το θέμα είναι να είμαστε και να φαινόμαστε υγιείς, φρέσκοι και δυνατοί και να καταλάβουμε ότι και λίγο παχάκι έχει τη νοστιμιά του. Οι άνθρωποι που είναι γοητευτικοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση δεν είναι μόνο όσοι έχουν τέλειες αναλογίες, αλλά όσοι έχουν αποδεχτεί το σώμα τους και του φέρονται με φροντίδα και σεβασμό.

Κλειώ Δημητριάδου – Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος