Μπορεί να βρέθηκες ξαφνικά single. Ή η ανάγκη να έχεις κοντά σου ανθρώπους μεγαλώνει τώρα που οι γιορτές πλησιάζουν. Ίσως πάλι να σε πιέζει αυτή η πλαστή κοινωνικότητα με τους εκατοντάδες «φίλους» στους social λογαριασμούς σου. Νιώθεις μόνη σου και αυτό σου δημιουργεί μια μεγάλη θλίψη.

Είναι πραγματικά οξύμωρο, αν το σκεφτείς. Ζούμε σε έναν μοναχικό κόσμο και δεν έχουμε μάθει πως να είμαστε μόνοι. Κι όμως, το να καταφέρεις να αγαπήσεις τη μοναξιά σου είναι το πρώτο βήμα. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική ευτυχία. Γιατί μεταξύ μας, είτε έχεις σύντροφο ή είτε όχι, θα υπάρχουν μέρες που θα νιώθεις πως δεν είσαι αρκετή. Εκείνες τις στιγμές αυτό που έχει σημασία είναι η μοναδική σχέση που θα έχεις για το υπόλοιπο της ζωής σου: αυτή με τον εαυτό σου.

Πρώτος στόχος: Solo dating

Ο σχεδιασμός και οι κανόνες είναι απλοί: Φαντάσου ποιο είναι το ιδανικό ραντεβού για σένα. Περιλαμβάνει όσα δεν έχεις κάνει ποτέ πριν; Ή μέρη και πράγματα που ξέρεις και αγαπάς:

Το κλειδί εδώ είναι να έχεις μια εμπειρία που να σου αφήνει μια αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης. Σκέψου τη διαφορά να κάθεσαι νευρικά μόνη σε ένα εστιατόριο και να αναρωτιέσαι τι σκέφτονται οι γύρω σου για σένα. Τώρα σκέψου και αυτό. Να λες στον εαυτό σου πόσο ωραίο είναι που απολαμβάνεις την παρέα με τον εαυτό σου. Αυτό το νοητικό πλαίσιο θα σε βοηθήσει πραγματικά να απολαύσεις την στιγμή. Θα σε ενθαρρύνει να δεις την κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία. Θα απολαύσεις τη χαρά που σου προσφέρει το να είσαι 100% υπεύθυνη, για το πώς να περνάς το χρόνο σου. Αν σε αγχώνει όλο αυτό ξεκίνα σταδιακά. Δοκίμασε, για παράδειγμα, να πας για φαγητό κάπου όμορφα κοντά στο σπίτι σου.

Τι κερδίζεις, όταν βγαίνεις ραντεβού με τον εαυτό σου

Το solo dating, δεν σημαίνει ότι απορρίπτεις την αγάπη και την οικειότητα που νιώθεις, όταν βγαίνεις ραντεβού με κάποιον άνθρωπο. Περισσότερο, είναι μια ευκαιρία να νιώσεις σίγουρη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Εξάλλου, η αυτοεκτίμηση βοηθάει στη δημιουργία όμορφων σχέσεων.

Κυρίως, σε βοηθάει στο να μην αισθάνεσαι απεγνωσμένη και μη συνδέεσαι με τους άλλους εξαιτίας αυτής της απόγνωσης. Θα έχεις μια συμπεριφορά που θα επικοινωνεί το μήνυμα πως είσαι καλά ανεξαρτήτως του relationship status σου. Έτσι, δε θα υποχωρείς σε συμπεριφορές που σε στενοχωρούν και σε ανθρώπους που σου φέρονται με άσχημο τρόπο. Μόλις θα μάθεις πώς να είσαι η καλύτερη παρέα για τον εαυτό σου, ποτέ δεν θα φοβηθείς ξανά να είσαι single ή να χωρίσεις.

Το να είσαι «Solo» σημαίνει να επιλέγεις να αγκαλιάσεις τη μοναξιά σου

Εν ολίγοις, αγαπάς τον εαυτό σου περισσότερο. Διασκεδάζεις και απολαμβάνεις τη στιγμή. Παρατηρείς όλες τις αποχρώσεις και εκδοχές του εαυτού σου, χωρίς την επιρροή ενός άλλου προσώπου.

Αγαπάς την αγάπη, αλλά δε θέτεις τη ζωή σου σε αναμονή για τον οποιονδήποτε θεωρητικά τέλειο που θα εμφανιστεί κάποια μέρα. Η ζωή σε προσπερνάει, αν περιμένεις να έρθουν άλλοι άνθρωποι να στη γεμίσουν. Επομένως, απόλαυσε το χρόνο σου, όσο το δυνατόν περισσότερο. Εξάλλου, το να μάθεις να είσαι χαρούμενη μόνη σου δεν συμβαίνει εν μία νυκτί.

featured image: Ketogenic Girl Minute