Ή… tan ή επι tan

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε παρατηρήσει μέσα στο καταχείμωνο μαυρισμένα πρόσωπα και κορμιά, να μοιάζουν λες και βγήκαν από διαφήμιση γνωστού αντηλιακού.

solarium

Κι αν αυτό το θέαμα φαντάζει αλλόκοτο στα μάτια μας, είναι η πραγματικότητα των ημερών. Ο λόγος για το τεχνητό μαύρισμα, κοινώς solarium, που σου προσφέρει μαυρισμένη επιδερμίδα σε χρόνο dt. Άσπρος σαν γάλα το πρωί, μαύρος σαν μέλος αφρικανικής φυλής το μεσημέρι. Τόσο γρήγορα και τόσο απλά. Το solarium, αν και παλαιότερα αποτελούσε δείγμα πολυτελείας,  τώρα ήρθε για να μείνει.

Και λέω είδος πολυτελείας, διότι η μόδα του solarium ξεκίνησε από την πλούσια γενιά που ήθελε να δείχνει εντυπωσιακή ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Έπειτα, το τεχνητό μαύρισμα άρχισε να παρέχει σε άτομα, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής τάξης, τη δυνατότητα να αποκτούν βαθύ μαύρισμα εύκολα και με λίγα χρήματα. Πλέον, όλοι και όλες μπορούν να είναι μαυρισμένοι όλες τις εποχές του χρόνου και αυτό να φαίνεται τόσο φυσιολογικό. Φαίνεται φυσιολογικό, είναι αντιαισθητικό, αφού το μαύρισμα είθισται να αποτελεί μέρος του καλοκαιριού. Οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου θεωρείται παράταιρη, αφύσικη.

Παρόλα αυτά, το τεχνητό μαύρισμα, όσο κολακευτικό και να είναι, κρύβει κινδύνους. Το κυριότερο που μπορεί να προκαλέσει είναι καρκίνο του δέρματος, αν σκεφτεί κανείς ότι η διαδικασία solarium έχει άμεση επαφή με το δέρμα. Εκτός από καρκίνο, μπορεί να δημιουργήσει μελανώματα, τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε πριν οδηγηθούμε σε μια τέτοια διαδικασία και φυσικά να επιλέγουμε χώρους με ανθρώπους που ειδικεύονται σε αυτό το αντικείμενο. Τεχνητό και μη, το μαύρισμα πρέπει να γίνεται με το σωστό τρόπο και τη σωστή στιγμή. Ειδάλλως, μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα. Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι ομορφιάς, αλλά για μια συνήθεια των ημερών που βλάπτει άμεσα τον οργανισμό.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.