Η Σοφία Μανουσάκη, είναι η τραγουδίστρια που σίγουρα σ ’έχει μαγέψει με τη χροιά της, σ ‘έχει ταξιδέψει με τις ερμηνείες της, και σ’ έχει κάνει να νιώσεις μοναδικά με κάθε στίχο που τραγουδά.

Αν κι είναι μόλις 27 ετών, η Σοφία, που κατάγεται από την Κρήτη, έχει μπει στον καλλιτεχνικό χώρο, και δίνει το δικό της στίγμα στην πορεία της ελληνικής μουσικής.

Η μουσική της ζωής της…

Θεωρητικά μιλώντας πάντα ο δίσκος που θα μου έκανε παρέα θα ήταν ο δίσκος των Queen “A Νight at the Opera”. Υπάρχουν πολλά τραγούδια που ερμήνευα από πάντα, αλλά ένα από αυτά είναι σε μουσική του Αντώνη Μιτζέλου και σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου με τίτλο «Με το ίδιο μακό» ερμηνευμένο μοναδικά από την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε λεπτό. Ακούω μουσική ασταμάτητα, παίζω μουσική, μελετάω μουσική, ζω με την μουσική.

Οι συνεργασίες και οι συμβουλές που τη συντροφεύουν… Σίγουρα ξεχωρίζω τη συνεργασία με τον τεράστιο μουσικό μας Μίκη Θοδωράκη, χωρίς όμως να παραβλέπω και τις υπόλοιπες συνεργασίες μου. Νιώθω ευλογημένη που είχα την τύχη να βρεθώ δίπλα του και να συνεργαστώ μαζί του. Μια συμβουλή που «κρατάω» είναι αυτή που μου είχε πει ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής.

Να μην χρησιμοποιώ ποτέ την μουσική σαν μέσο αυτοπροβολής, αλλά να υπηρετώ τη μουσική κι αυτή κάποια στιγμή θα με ανταμείψει.

Για την επιτυχία του «35 Χρόνια Στέφανος Κορκολής» στο θέατρο Παλλάς…

Θεωρώ ότι η επιτυχία προέρχεται από την ίδια τη μουσική προσωπικότητα, που ξετυλίχτηκε σε αυτές τις συναυλίες, από συμφωνικά έργα του συνθέτη μέχρι τις τεράστιες επιτυχίες του. Πραγματικά δεν περίμενα στο Μέγαρο να δω τον κόσμο να τραγουδάει, να χορεύει και να χειροκροτεί όρθιος.

Μιλώντας για τις τελευταίες μουσικές κυκλοφορίες… Σοφία, «ντύνεις μουσικά» μαζί με τον Στέφανο Κορκολή και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο τη σειρά «Παγιδευμένοι», με το τραγούδι «Ερωτευόμαστε ξανά». Πρόκειται για ένα τραγούδι που ξυπνάει έντονα συναισθήματα. Εσύ πως αισθάνεσαι όταν το ερμηνεύεις;

Το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε για μία συγκεκριμένη σκηνή μιας τόσο επιτυχημένης σειράς. Επειδή δεν μου έχει δοθεί ακόμη η ευκαιρία να το ερμηνεύσω σε συναυλία, μπορώ να σας πω μόνο το συναίσθημα που είχα όταν το ερμήνευσα στο στούντιο. Επειδή γνώριζα για ποια σκήνη της σειράς επρόκειτο, προσπάθησα από την μεριά μου να ακουμπήσω το συναίσθημα των δύο πρωταγωνιστών (και της συγκεκριμένης σκηνής).

Είναι ένα soundtrack. Υπηρέτησα την σκηνή, δεν θα μπορούσα να είναι παράταιρο το συναίσθημα μου από αυτό που κατά κάποιο τρόπο επιβάλλει η συγκεκριμένη εικόνα. Το σίγουρο ήταν ότι έπρεπε να το ερμηνεύσω με μία τρυφερότητα. Και μουσικά και στιχουργικά έπρεπε να ακολουθήσουμε ένα σενάριο, άρα και ερμηνευτικά το ίδιο. Το γεγονός ότι ήταν ένα τρυφερό και ρομαντικό τραγούδι με εξέφρασε πάρα πολύ.

Στο νέο σου ντουέτο με τον Πάνο Μουζουράκη, παραδέχεστε ότι είστε «Κακός Μπελάς». Τι σε κάνει να γίνεσαι «κακός μπελάς»;

Πως ήταν αυτή η μουσική συνάντηση; Είμαι κακός μπελάς για τον εαυτό μου καταρχήν. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν ικανοποιούμαι με τον εαυτό μου που ψάχνομαι διαρκώς αλλά και που αντιδρώ σε κάθε μορφή ρουτίνας και καταπίεσης. Άλλωστε εάν έχετε δει και το κλιπ μας το οποίο έχει αρκετή δόση χιούμορ στο μόνο που θα μπορούσα να γίνω κακός μπελάς θα ήταν απέναντι στους αγενείς, στους αδιάκριτους και στην αδικία.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει κακός μπελάς για τον συνάνθρωπό του είτε ηθελημένα ή άθελα του. Το να γίνεσαι κακός μπελάς ηθελημένα θα πρέπει να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, εάν δεν υπάρχει δεν είναι ωραίο.

Με τον Πάνο Μουζουράκη συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στη σκηνή του Παλλάς τον περασμένο Μάιο, σε μία συναυλία του Στέφανου Κορκολή όπου κάναμε διάφορα ντουέτα και έτσι «γεννήθηκε» η ιδέα να συναντηθούμε και δισκογραφικά. Θεωρώ πως είναι ένας πολύ ταλαντούχους άνθρωπος, με χιούμορ και πολύ αληθινός που είναι ένας λόγος που αναπτύχθηκε μία φιλία μεταξύ μας. Είμαι πολύ χαρούμενη που μου έκανε την τιμή να κάνει αυτή την συμμετοχή στο συγκεκριμένο τραγούδι.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου στη μουσική;

Έχουμε έναν ολοκληρωμένο δίσκο σε μουσική του Στέφανου Κορκολή και σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου με προσωρινό τίτλο «Τι είναι να αγαπάς» και προετοιμάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κυκλοφορία των singles. Στο πολύ άμεσο μέλλον θα το κυκλοφορήσουμε και σε βινύλιο.

Επίσης, δεν σας κρύβω πως είμαι πολύ χαρούμενη που μου δίνεται η ευκαιρία στις 28 & 29 Απριλίου θα κάνω τις πρώτες μου συναυλίες στο χώρο του Half Note σε συνεργασία με εξαιρετικούς μουσικούς που θα με πλαισιώνουν. Εκεί σκοπεύω πέρα από κάποια καινούργια τραγούδια που θα ερμηνεύσω να «ξετυλίξω» ό,τι αγαπώ μουσικά.

#RuleBreakers … εσένα τι θα σ’ έκανε να σπάσεις τους κανόνες του σήμερα;

Δεν έχω αντιληφθεί τι εννοούμε με τους κανόνες του σήμερα, διότι συνεχώς δημιουργούνται καινούργιοι. Θα ξεκινούσα πάντως σπάζοντας κάποιους δικούς μου κανόνες πρώτα…

photo: @nikzik