Η σημερινή πρόταση είναι ένα ιδιαίτερο σε γεύση smoothie. Χρησιμοποίησα γάλα αμυγδάλου το συνδύασα με κάποια μπαχαρικά και φρούτα που θεώρησα ότι ταιριάζουν με τη γεύση του και χτύπησα όλα τα υλικά στο blender.

Για δύο ποτήρια χρειάστηκα:

– 2 κούπες γάλα αμυγδάλου – 4 δαμάσκηνα αποξηραμένα – 1 μπανάνα – 1 κουταλιά μέλι – 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα – 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

 

* Για να φτιάξετε το γάλα αμυγδάλου θα χρειαστείτε:

– 1 κούπα αμύγδαλα – 4 κούπες νερό – ένα blender – ένα λεπτό πανί για στράγγισμα (εγώ χρησιμοποίησα ένα κομμάτι τούλι από μπομπονιέρα)

Μουλιάζετε τα αμύγδαλα σε νερό για 6-8 ώρες, βολεύει να τα αφήσετε όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στο blender με 4 κούπες καθαρό νερό. Χτυπάτε καλά μέχρι να διαλυθούν τα αμύγδαλα και να ασπρίσει το νερό. Σε μια κανάτα στερεώνετε το ύφασμα με ένα λαστιχάκι και ρίχνετε το περιεχόμενο του blender. Με το χέρι στραγγίζετε καλά το ύφασμα μέχρι να μείνουν μέσα μόνο τα κομματάκια του αμυγδάλου, τα οποία μπορείτε να κρατήσετε και να χρησιμοποιήσετε σε κάποια άλλη συνταγή. Μεταφέρετε το γάλα σε ένα μπουκάλι και το διατηρείτε στο ψυγείο για 4-5 μέρες. Η ποσότητα που βγαίνει είναι περίπου ένα λίτρο γάλα. Η μυρωδιά του όταν είναι φρέσκο είναι απίστευτη και η γεύση του πολύ ήπια, ακόμα περισσότερο όταν κρυώσει μέσα στο ψυγείο. Μπορείτε φτιάξετε γάλα και από άλλους ξηρούς καρπούς (καρύδια, μακαντάμια, φουντούκια, κάσιους), να το αρωματίσετε με βανίλια, κανέλα ή μοσχοκάρυδο και να το γλυκάνετε με μέλι.

Μαρία Πρασσά (bread&tea)