Αυτή η μέθοδος ενίσχυσης της υγρασίας έχει να κάνει με τo layering προϊόντων χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα βήματα, τύπους υφής και συστατικά.

Οι επαγγελματίες παραδέχονται ότι λειτουργεί (αν γίνεται σωστά, φυσικά) και μπορεί να είναι παγκοσμίως ωφέλιμο για όλους τους τύπους δέρματος. Χρειάζεσαι όμως ένα καλά εφοδιασμένο «οπλοστάσιο» ομορφιάς για να το εκτελέσεις σαν ειδικός.

Τι είναι το skin flooding;

«Αυτή η μέθοδος προορίζεται στο να «πλημμυρίσει» το δέρμα με υγρασία τοποθετώντας ενυδατικά προϊόντα σε υγρό δέρμα από το λεπτότερο έως το πιο παχύρρευστο για να διασφαλίσει τη σωστή διείσδυση», εξηγεί η Marisa Garshick, M.D., στο SundayRiley.com.

Σύμφωνα με την Ava Shamban, M.D., δερματολόγο, η οποία είναι επίσης υπέρ του skin flooding, αυτή η ιδέα ήταν πάντα δημοφιλής για τους δερματολόγους. «Το skin flooding χρησιμοποιεί υγρό δέρμα για να τραβήξει το προϊόν με τα μικρότερα μόρια στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος πρώτα και μετά προσθέτεις άλλα υγραντικά, γλυκερίνες και κεραμίδια συν ενυδατικά συστατικά από πάνω», εξηγεί η Shamban.

«Η διαφορά είναι σαν να ξεκινάς με ένα υγρό σφουγγάρι αντί για ένα στεγνό σφουγγάρι, το οποίο θα απορροφήσει το νερό και θα επεκταθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχεις τη σειρά με την οποία προσεγγίζεις τα προϊόντα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη συνοχή καθώς και στο να είσαι σίγουρ@ ότι κάθε στρώμα διεισδύει πλήρως.

«Το ονομάζω απλά layering γιατί εφαρμόζεις βασικά προϊόντα ενυδάτωσης και ενυδάτωσης το ένα πάνω στο άλλο για να προκαλέσεις τον «καταρράκτη» της ενυδάτωσης ή αλλιώς τη «διαδικασία πλημμύρας»», εξηγεί η Nigma Talib, κοσμετολόγος, με έδρα το Los Angeles.

Ποια είναι τα οφέλη του skin flooding;

Αν η μέθοδος γίνει σωστά, τότε θα δεις την πραγματικότητα του «more is more». «Όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο και ξηρό, που σημαίνει ότι η επιφάνεια του δέρματος δεν είναι πάντα φιλόξενη σε αυτό που χρειάζεται περισσότερο, συνιστώ να γίνεται βράδυ η διαδικασία», εξηγεί η Shamban. Επίσης προσθέτει, «Βασικά είναι ο τρόπος προετοιμασίας του καμβά για να λάβει την καλύτερη ενυδάτωση και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται».

Η Garshick λέει ότι το flooding του δέρματος μπορεί να λειτουργήσει για όλους τους τύπους δέρματος κι όλο το χρόνο, αν και είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα κατά τους σκληρούς χειμερινούς μήνες. «Δεδομένου ότι οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν λιπαρό δέρμα που είναι επίσης αφυδατωμένο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμη και εκείνοι με λιπαρό δέρμα χρειάζονται ενυδάτωση», εξηγεί.

«Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό όσοι χρησιμοποιούν ενυδατικά προϊόντα με λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα να επιλέξουν προϊόντα που δεν είναι φαγεσωρογόνα και δεν φράζουν τους πόρους».

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις;

«Όσον αφορά την πυκνότητα του προϊόντος ξεκίνα από το ελαφρύτερο έως το πιο βαρύ που επιτρέπει τη διείσδυση κάθε συστατικού να φτάσει στο βαθύτερο στρώμα και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την ενυδατική κρέμα στο τέλος για να «κλειδώσει» την υγρασία— αυτό το τελευταίο βήμα προστατεύει το δέρμα από την περιβαλλοντική ρύπανση και τις αλλαγές θερμοκρασίας», λέει η Shamban.

Είναι λογικό να θέλεις να κάνεις τα προϊόντα σου να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, σωστά; Αν ναι, τότε ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

1. Ξεκίνα με τον καθαρισμό της επιδερμίδας για να απομακρύνεις όχι μόνο τους ρύπους αλλά και να εξισορροπήσεις το δέρμα. Φροντίστε να αφήσεις το δέρμα ελαφρώς υγρό για το επόμενο βήμα.

2. Χρησιμοποίησε ένα spray με συσφιγκτικά πεπτίδια για να αναζωογονήσεις το δέρμα σου και να το διατηρήσεις υγρό πριν από την επόμενη στρώση.

3. Εφάρμοσε ένα ενυδατικό προϊόν, το οποίο διαθέτει γαλακτικό οξύ που απολεπίζει απαλά και μπορεί επίσης να τραβήξει νερό στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. «Τα συστατικά που αγαπούν το νερό έχουν πολύ πιο εύκολο χρόνο να «κρατηθούν» όταν είναι κλειδωμένα πάνω στην υγρασία και μέσα στο δέρμα – σκέψου το ως ένα φαινόμενο μαγνήτη», λέει η Shamban.

4. Σφράγισε τη ρουτίνα με μια ενυδατική κρέμα. «Συστατικά όπως τα κεραμίδια που βοηθούν στη δέσμευση της υγρασίας υποστηρίζοντας τον φραγμό του δέρματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν βρίσκονται σε μια ενυδατική κρέμα ή αλοιφή».

Υπάρχουν κίνδυνοι;

«Μπορεί να υπάρχουν μειονεκτήματα, καθώς εάν έχεις ευαίσθητο ή εξαιρετικά αντιδραστικό δέρμα ή εάν έχεις αλλεργία σε ένα ή περισσότερα συστατικά στη διαδικασία πολλαπλών στρωμάτων, μπορεί να προκαλέσει μια δερματική αντίδραση που μπορεί να επηρεάσει τον φραγμό του δέρματος.», λέει η Talib. Οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει επίσης να προσέχεις την κατάσταση του δέρματός σου τη στιγμή πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία του flooding.

«Όσοι έχουν πιο λιπαρό ή επιρρεπές σε ατέλειες δέρμα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα υψηλής αποφρακτικής προστασίας που μπορεί να σφραγίζουν τα βακτήρια ή να σφραγίζουν την περίσσεια λιπαρότητας στην επιφάνεια», προσθέτει. «Επομένως, ενώ είναι λογικό οι ξηρότεροι τύποι δέρματος να ωφελούνται περισσότερο, οι εξίσου λιπαρές και μικτές επιδερμίδες θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν από διάφορα συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος χωρίς να αυξάνουν τους σμηγματογόνους αδένες για να υπερπαράγουν λάδι».

Η Talib προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος που να ταιριάζει σε όλους», λέει, προσθέτοντας ότι πρέπει πάντα να ακολουθείς μια προσέγγιση 360 μοιρών για την επίτευξη υγιούς δέρματος.

«Το λαμπερό δέρμα είναι επίσης μια εσωτερική δουλειά, οπότε φροντίζοντας να έχεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, να είσαι ενυδατωμέν@ και να διασφαλίζεις ότι τα συμπληρώματα διατροφής με βάση τις ανάγκες σου είναι πάντα το πρώτο βήμα, θα δεις ότι στη συνέχεια η περιποίηση της επιδερμίδας σου μπορεί όχι μόνο να λειτουργήσει καλύτερα αλλά θα καταβάλεις και λιγότερο κόπο.»