Το να βλέπεις ένα ελεύθερο, χωρίς οδηγό, σκύλο στον δρόμο, τη στιγμή που εσύ βγάζεις βόλτα το δικό σου, είναι κάπως τρομακτικό. Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις την επόμενη φορά που θα σου συμβεί κάτι τέτοιο;

Να είσαι on alert στις βόλτες

Το να φορέσεις τα earbuds είναι τα κάνεις scroll στο Instagram κατά τη διάρκεια της βόλτας με τον σκύλο σου, είναι εύκολο και δελεαστικό. Ωστόσο, αυτό θα σε εμποδίσει να εντοπίσεις “κινδύνους” στον δρόμο. Ειδικά τη νύχτα. Να είσαι όσο πιο συγκεντρωμένη μπορείς κατά τη διάρκεια της βόλτας με το κουτάβι σου, για περιπτώσεις ατυχημάτων, φολών, αλλά και τετράποδων φίλων χωρίς λουρί.

Κράτησε απόσταση

Κράτησε όσο μπορείς σε απόσταση τον δικό σου σκύλο, από τον άλλο. Με αργές κινήσεις και με επιβραβεύσεις οδήγησε το κουτάβι σου μακριά. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις χρησιμεύουν οι λιχουδιές που παίρνεις στην τσέπη σου κάθε φορά για να δείξεις στον μικρό σου ότι έκανε κάτι καλά.

Δημιούργησε ένα όριο

Πήγαινε σε ένα σημείο όπου κάτι μεγάλο θα διαχωρίζει εσάς και το ελεύθερο σκυλί. Για παράδειγμα, προσπάθησε να πας πίσω από ένα αυτοκίνητο. Έτσι θα είναι πιο πιθανό να σταματήσει το ελεύθερο σκυλάκι να προσπαθεί να έρθει προς το μέρος σας.

Δώσε εντολές

Πρέπει να είσαι η ενήλικη στην κατάσταση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστεί να κάνεις babysitting τον σκύλο κάποιου άλλου. Δώσε εντολή στον ελεύθερο σκύλο να καθίσει, να μείνει στη θέση του ή και να πάει σπίτι. Πρόκειται για εντολές που τα περισσότερα σκυλιά γνωρίζουν.

Αν ο σκύλος σου είναι μικρός, πάρε τον στα χέρια

Τα μικρά σκυλιά είναι εύκολο να τα πάρεις στην αγκαλιά σου για να τα “σώσεις”. Αν αυτή η λύση σε βολεύει, σήκωσε τον σκύλο σου στα χέρια, αλλά στρατηγικά. Υπάρχει περίπτωση ο άλλος σκύλος να πιστέψει πως προσπαθείς να παίξεις μαζί του.

Μάθε να διαβάζεις τη γλώσσα σώματος των σκύλων

Ας υποθέσουμε πως το ελεύθερο σκυλάκι τρέχει κατά πάνω σας. Τι κάνεις; Ψάξε για σημάδια επιθετικότητας (για παράδειγμα, ψηλό παράστημα με κατεβασμένα αυτά ή ένα ελαφρύ γρύλισμα). Ωστόσο, ακόμα κι αν ο σκύλος δείχνει φιλικός (κουνάει την ουρά του ή/και ξαπλώνει κάτω για χάδια ή για να τον μυρίσει ο δικός σου), συνέχισε να κρατάς απόσταση.

Τι να μην κάνεις:

Μην πανικοβληθείς: Αντιδρώντας με άγχος θα περάσεις το μήνυμα στον δικό σου σκύλο πως κάτι πηγαίνει λάθος. Μείνε ήρεμη και κάνε ό,τι μπορείς για να κρατήσεις και το κουτάβι σου ήρεμο. Αν δεις έναν σκύλο χωρίς λουρί, πες στον δικό σου να καθίσει κάτω ή να ξαπλώσει.

Μην τρέξεις: Όσο πιο γρήγορα βηματίσεις, τόσο πιο πολύ θα θέλει το άλλο σκυλάκι να σε προλάβει. Παραδόξως, ο μόνος τρόπος να κερδίσεις αυτόν τον αγώνα, είναι να προχωρήσεις αργά και σταθερά.

Μην κάνεις την ηρωίδα: Ας πούμε πως εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο και τα δύο σκυλιά καταλήγουν να μαλώνουν. Με το να μπεις ανάμεσα για να σώσεις τον σκύλο σου, σίγουρα θα μπλεχτείς και θα αυξήσεις τις πιθανότητες να φύγεις και με κάποιο δάγκωμα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να ζητήσεις βοήθεια από τους ανθρώπους γύρω σου. Να τους πετάξεις νερό ή ένα μεγάλο αντικείμενο που μπορεί να πέσει ανάμεσά τους, όπως για παράδειγμα μια βαριά κουβέρτα.

images: purewow.com