Ιούλιος 2016. Στη Νότια Καλιφόρνια έχει συγκεντρωθεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του… “γυναικείου ημισφαιρίου” στον πλανήτη του skateboarding. Από τη Lizzie Armanto και την Kisa Nakamura, μέχρι την Brighton Zeuner. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις γυναίκες του skateboard που αποδεικνύουν πως δύσκολα βρίσκει λόγο ύπαρξης κανείς σε οποιαδήποτε “ταμπέλα” κοινωνικά, υπάρχει και ένα 8χρονο κορίτσι. Η Sky Brown, μισή Βρετανίδα μισή Γιαπωνέζα, φαίνεται να είναι ο η πιο νέα skater, ανεξαρτήτως φύλου, που κατάφερε να διαγωνιστεί στο Vans U.S. Open Pro.

Kamri Noel McKnight/Courtesy Narratively

Είναι ήδη γνωστή σε κάποιους. Ίσως λόγω ταλέντου ή απλά λόγω της ηλικίας της που την κάνει πιθανό viral. Το θέμα είναι ένα: Θα είναι η Sky το κορίτσι που θα καταρρίψει όλα τα στερεότυπα;

Η Sky κέρδισε για πρώτη φορά δημοσιότητα ούσα μόλις 4 ετών, με μια σειρά video στο YouTube στα οποία κάνει skate στον κήπο της. Σιγά σιγά άρχισε να “δένει” όλο και περισσότερο το όνομά της με το skateboarding κάνοντάς μας να καταλάβουμε πως εδώ κάτι γίνεται. ΟΚ, το skate έχει δει αρκετή νεότητα, αλλά κανείς και τίποτα μέχρι τώρα δεν είχε αυτό που έχει η Sky.

“Το μόνο πράγμα που την κάνει να μοιάζει με παιδί, είναι το μέγεθός της”, κατέληξαν να λένε οι σχολιαστές,  Neal Hendrix και Chris Pastras σε έναν αγώνα όπου συμμετείχε. Κατά τα άλλα, η Sky μιλάει και φέρεται σαν ένα κορίτσι πνευματικά πολύ μεγαλύτερο από την ηλικία του.

Γεννημένη στις 12 Ιουλίου του 2008, από μαμά Γιαπωνέζα και Βρετανό μπαμπά που μόλις είχε μετακομίσει στη Νότια Ιαπωνία για το surfing, η πρώτη skateboard-ική ανάμνηση της Sky είναι εκείνη του πατέρα της, Stuart, να κάνει κάποια κόλπα μπροστά από το σπίτι τους. Στα 3 της πια είχε ήδη την ανάγκη να μιμηθεί τον πατέρα της. Έτσι, παρά τις ανησυχίες τους, οι γονείς της πείστηκαν μετά από τις πιέσεις της να της αγοράσουν μια σανίδα.

Η Sky έκανε προόδους με γρήγορους ρυθμούς. Ο πατέρας της κατασκεύασε μια ράμπα στον κήπο τους για να κάνει εξάσκηση, δείχνοντάς της τα βασικά. Δεν είχε ποτέ κάποιον επίσημο προπονητή. Απλώς παρακολουθούσε τον μπαμπά της και προσπαθούσε να κάνει ακριβώς ό,τι έβλεπε. Έμαθε γρήγορα και όλα πια γίνονταν αβίαστα.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για διάφορους άλλους, νέους αθλητές, κανένας υπερφιλόδοξος γονιός δεν πίεσε τη Sky να θέλει να κάνει skate και να γίνει η καλύτερη στο “tribe” της. Απλά κάνει αυτό που της αρέσει, με επιμονή, αγάπη και παιδικότητα. Το μόνο που φαίνεται να θέλει η Sky είναι να μαθαίνει νέα κόλπα. Ωστόσο ξέρει πως για να το καταφέρει θα πρέπει να προσπαθεί, να αποτυγχάνει και να ξανασηκώνεται. Ξανά και ξανά.

Featured image: Tokyo Weekender