Εάν θέλεις να δημιουργήσεις μία αίσθηση ευεξίας και ζεστασιάς στο σπίτι σου, η Σκανδιναβία θα είναι η καλύτερη η καλύτερη πηγή έμπνευσης για εσένα. Δεδομένης της έντονης εργασιακής ζωής των ανθρώπων εκεί αλλά και των σκοτεινών χειμώνων τους, έχουν την τάση να στήνουν το σπίτι τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με όαση, στην οποία θα μπορούν να ξεφεύγουν και να αποφορτίζονται από τη ρουτίνα τους. Αν το σπίτι είναι ο χώρος που καθαρίζει το μυαλό μας, τότε σίγουρα θα πρέπει να αποπνέει μια χαλαρότητα, ζεστασιά και φιλοξενία.

Αν λοιπόν έχεις την περιέργεια να μάθεις τι το τόσο ξεχωριστό επιλέγουν στη διακόσμηση του χώρου τους οι Σκανδιναβοί, συνέχισε να διαβάζεις. Έχουμε και λέμε:

1. Φυσικό φως

Είπαμε για τους σκοτεινούς χειμώνες και κυριολεκτούσαμε. Μέσα στους χειμερινούς μήνες οι Σκανδιναβοί, βλέπουν ελάχιστο φως, με αποτέλεσμα να βασίζονται στη διακόσμησή τους, ώστε να υπάρχει όσο περισσότερο φως γίνεται. Έχει να κάνει κυρίως με απαλούς φωτισμούς ή ή χρωματισμούς στους τοίχους, πράγμα που φέρνει μεγάλη ισορροπία στον χώρο. Αν πάλι θεωρείς κάτι τέτοιο βαρετό για εσένα, μην ξεχνάς πως ένας λευκός τοίχος δεν είναι απαραίτητα βαρετός. Αν κοιτάξουμε καλύτερα το εσωτερικό ενός σκανδιναβικού σπιτιού, θα υπάρχει μια συλλογή από λευκούς τοίχους ή ταπετσαρίες, ενδεχομένως όμως με μια πιο ιδιαίτερη επιφάνεια, ανάγλυφη για παράδειγμα, πράγμα που δίνει ένταση στον χώρο.

elledecor.com

2. Φυσικά υλικά

Η ισορροπία μεταξύ μινιμαλισμού και ζεστασιάς σε έναν χώρο επιτυγχάνεται με μοναδικό τρόπο. Χρησιμοποιούν λινά υφάσματα, μαξιλάρια, τουίντ δίνοντας με όλα αυτά τα είδη επιφανειών μια αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς στο σπίτι τους.

3. Μην πετάς – αξιοποίησε

Παρά τη μινιμαλιστική κυριαρχία στον χώρο τους, οι Σκανδιναβοί εξακολουθούν να θέλουν να κρατούν πράγματα, όπως αναμνηστικά για παράδειγμα. Αν έχεις πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι σου, ήρθε η ώρα να τα αξιοποιήσεις. Μπορείς να κάνεις μικρές ομάδες από αυτά και έτσι να δημιουργήσεις ξεχωριστές γωνιές για το καθετί. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκείνο το τραπεζάκι που είχες στην άκρη και να βάλεις γύρω του αρωματικά κεριά ή μαξιλάρια, ή από την άλλη, να κρεμάσεις εκείνα τα καδράκια που μέχρι πρότινος σου φαίνονταν ανούσια. Θα δώσουν άλλη πνοή στους τοίχους σου.

elledecor.com

4. Τέλος τα χαλιά

Οι Σκανδιναβοί προτιμούν να μην χρησιμοποιούν πολλά χαλιά μέσα στο σπίτι και αντίθετα, να αφήνουν το ξύλινο ενδεχομένως, πάτωμά τους να φαίνεται, προσθέτοντας ίσως μόνο μερικές μάλλινες πινελιές (πχ. κουβέρτες).

5. Φυτά

Όπως όλοι, έτσι και οι αγαπημένοι μας Σκανδιναβοί θέλουν να έχουν λίγο πράσινο στον χώρο τους. Είναι κάτι που δίνει ζωή στον χώρο και τον συνδέει με τη φύση, στην οποία και είναι πολύ κοντά.

freshome.com

6. Συνδύασε διαφορετικά πράγματα

Εννοείται πως μας αρέσουν τα σύγχρονα κομμάτια επίπλων ή διακοσμητικών, ειδικά όταν τα αγοράζουμε έτοιμα, αλλά γιατί να μην πειραματιστούμε λίγο; Με ένα μικρό mix and match παλιών κομματιών και σύγχρονων, θα δώσεις μια πιο προσωπική πινελιά στο σπίτι σου. Ας μην ξεχνάμε πως και τα vintage κομμάτια έχουν την ομορφιά τους.

Έχοντας λοιπόν, συγκεντρώσει τα tips από τη διακόσμηση και στυλ εσωτερικού χώρου των Σκανδιναβών, καταλήγουμε στο τελευταίο και σημαντικότερο: Πάρε τον χρόνο σου. Σκέψου το έτσι. Μπορείς πάντα να προσθέσεις το να κάνεις πράγματα μόνη σου –ζωγραφική, χειροποίητα έπιπλα- ζωντανεύοντας τον χώρο σου μέρα με τη μέρα. Καλύτερα να σκέφτεσαι τις κινήσεις σου και να δημιουργείς σιγά και σταθερά, παρά να βιαστείς. Όλα θα φανούν στο αποτέλεσμα. Εξάλλου, η διακόσμηση του χώρου σου είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ.

featured image: Buyer Select