Αν ακόμη δεν έχεις βρει τη συνταγή για την τέλεια σούπα που θες να σερβίρεις στο αυριανό τραπέζι, στο thiscookingman βρήκαμε την ιδανική συνταγή.

Μια σούπα με ρίζες από τις βόρειες περιοχές των Η.Π.Α που το κύριο συστατικό είναι το τσένταρ. Και όταν λέμε τσένταρ, εννοούμε πολύ τσένταρ!

Λαχανικά, τσένταρ, μπύρα (α, ναι έχει κάμποση και από αυτή) και γάλα είναι μια δυνατή τετράδα που δένει εξαιρετικά. Την πεντάδα ωστόσο τη συμπληρώνει το ελαφρύ και άκρως αρωματικό Grenache/Cinsault/Syrah από την Προβηγκία και συγκεκριμένα από το Chateau de Roquemartine.

Υλικά:

  • 3 καρότα κομμένα σε καρέ
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 3 στικ σέλερι χοντροκομμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι λευκό κομμένο σε καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • 1 πατάτα κομμένη σε καρέ
  • 50 γραμμάρια αλεύρι
  • 100 γραμμάρια βούτυρο (χωρισμένο σε 50 γραμμάρια)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μοσχοκάρυδο
  • 1000 ml ζωμό κοτόπουλο
  • 500 ml μπύρα pilsner
  • 300 ml γάλα πλήρες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Worchestire sauce
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα dijon
  • 400 γραμμάρια ώριμο Cheddar τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιεν
  • 100 γραμμάρια μπέικον σε καρέ για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Σε βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα και σε μεσαία προς δυνατή θερμοκρασία, προσθέτεις το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτεις το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, το σέλερι και την πατάτα, ανακατεύεις και σωτάρεις για 5-6 λεπτά. Προσθέτεις και το σκόρδο και συνεχίζεις για 2 λεπτά ακόμα.

Προσθέτεις το ζωμό κοτόπουλο και σιγοβράζεις μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα μπλεντάρεις και περνάς τη σούπα από το σινούα και το ξαναπροσθέτεις στην κατσαρόλα και την κρατάς σε μεσάια θερμοκρασία. Προσθέτεις τη worchestire sauce, τη μουστάρδα και το καγιέν (αλάτι στο τέλος μόλις έχεις τη σούπα έτοιμη)

Σε μια άλλη κατσαρόλα, προσθέτεις το υπόλοιπο βούτυρο (50 γραμμάρια) και το αλεύρι και ξεκινάς να κάνεις το roux προσθέτοντας σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι να ενσωματωθεί και πήξει το μείγμα ελαφρά. Συνεχίζεις προσθέτοντας το μοσχοκάρυδο, σταδιακά την μπύρα (μη σταματάς να ανακατεύεις). Βγάζεις από τη φωτιά και ρίχνεις το τυρί. Όταν το μείγμα έχει αναμιχθεί και έχει πάρει τη μορφή απαλής κρέμας το προσθέτεις στη σούπα. Ανακατεύεις και δοκιμάζεις τη γεύση προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.

Γαρνίρεις με μπέικον (προτιμότερο να είναι σε καρέ τηγανισμένο και όχι σε φέτες), τριμμένο cheddar, φρέσκο κρεμμύδι και πιπέρι.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σουφλέ γλυκοπατάτας με topping από καρύδια πεκάν