Τα οφέλη από το κεφίρ τα γνωρίζεις σίγουρα εδώ και καιρό. Αυτό το ζυμούμενο γαλακτοκομικό προϊόν φαίνεται να έχει τριπλάσια ποσότητα προβιοτικών από ότι το πολυαγαπημένο σου γιαούρτι.

Είτε αγοράζεις ήδη κεφίρ, είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου θα ανακαλύψεις πολλούς νέους τρόπους αξιοποίησης του στις συνταγές σου.

Για παράδειγμα, ήξερες πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κεφίρ για να φτιάξεις σπιτικές τορτίγιες; Τι θα έλεγες για ένα διαφορετικό dressing για να αναβαθμίσεις τις σαλάτες σου, αλλά και τα sandwiches σου;

Και γιατί να περιορίζεσαι μόνο σε αλμυρές συνταγές; Μπορείς, επίσης, να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις παγωτό και κέικ πλούσιο σε προβιοτικά. Σου άνοιξα την όρεξη; Για να δούμε.

Smoothie Φράουλας με κεφίρ

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να χρησιμοποιείς το κεφίρ καθημερινά είναι προσθέτοντας το στα smoothies σου μαζί με διαφορετικά φρούτα εποχής. Εδώ θα βρεις τέσσερις διαφορετικές συνταγές για smoothies που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την υγεία του πεπτικού σου ακμαία και ισορροπημένη.

Dressing σαλάτας με βάση το κεφίρ

Με την προσθήκη αυτής της σάλτσας με βάση το κεφίρ στη σαλάτα σου αυξάνεις άμεσα τη διαθρεπτική αξία του γεύματος σου και βελτιώνεις την υγεία του εντέρου σου, εξαιτίας των προβιοτικών στη βάση της, δηλαδή το κεφίρ. Κυριολεκτικά κάθε συστατικό σε αυτή τη συνταγή μόνο καλό μπορεί να σου κάνει, από το αβοκάντο μέχρι και τα φρέσκα βότανα. Να θυμάσαι πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αντί για μαγιονέζα και στα sandwiches σου!

Υγιεινή εκδοχή για muffins με βατόμουρα και κεφίρ

Έχεις σκεφτεί να προσθέσεις κεφίρ στα muffins και τα κέικ σου; Μόλις βρήκες τη συνταγή για να το δοκιμάσεις. Η προσθήκη του προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση στις λιχουδιές σου και, φυσικά, όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία σου. Η προσθήκη βατόμουρων στο μείγμα αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη γεύση του και αυξάνει περισσότερο την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μείγματος, καθιστώντας το, το ιδανικό πρωινό, μιας που σου δίνει τρομερή ενέργεια.

Εύκολο βούτυρο Ghee

Εάν έχεις ενδιαφερθεί κάποια στιγμή στη ζωή σου για συνταγές προερχόμενες από την Αγιουβέρδα είναι πολύ πιθανό να είσαι γνώστης του όρου και της χρήσης του βουτύρου Ghee. Το Ghee στα ελληνικά θα το συναντήσεις και ως “εξαγνισμένο” ή “καθαρισμένο” βούτυρο. Πρόκειται για ένα ωφέλιμο προϊόν που εμφανίζεται από τα αρχαία χρόνια στην Ινδία. Από μόνο του, το Ghee έχει ήδη θρεπτικά προνόμια για να ανέβει στην υπόληψη σου (είναι γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα). Με την προσθήκη του κεφίρ αυξάνεις κατά πολύ τα οφέλη του. Μπορείς να το αποθηκεύσεις και το χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου αντί για βούτυρο.

Τορτίγιες με κεφίρ

Είτε φτιάχνεις ήδη, είτε όχι τις δικές σου τορτίγιες, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τορτίγιες με προβιοτική δράση. Πώς θα γίνει αυτό; Μα, φυσικά, με προσθήκη του κεφίρ στη συνταγή! Η χρήση κεφίρ δίνει στις τορτίγιες το προζύμι που χρειάζονται.

Παγωτό με βάση το κεφίρ

Η χρήση κεφίρ στην παραγωγή παγωτού είναι must-learn για τη φετινή Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Εκτός από το κεφίρ, το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγο μέλι (ή κάποιο άλλο γλυκαντικό της αρεσκείας σου) για γλυκύτητα. Στη συνέχεια, η γεύση που θα δώσεις εξαρτάται 100% από εσένα και την όρεξη της στιγμής.

Υπέρτατο κέικ σοκολάτα-βανίλια με κεφίρ

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι κέικ βανίλιας-σοκολάτας, το οποίο συνοδεύει τα ροφήματα σου κάθε μέρα; Αν μάλιστα σκεφτείς το συνδυασμό σε οφέλη που προσφέρει η σκόνη κακάο (αντιοξειδωτική δράση) και το κεφίρ (προβιοτικά και καλή λειτουργία του εντέρου), τότε το γλύκισμα σου απογειώνεται και μπορείς να το καταναλώνεις χωρίς τύψεις!

featured photo: @lelia_milaya