Μπορεί να μην υποφέρεις από αϋπνίες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η ποιότητα του ύπνου σου είναι η καλύτερη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ένα από τα πράγματα που διαταράχθηκαν περισσότερο στη διάρκεια του lockdown, είναι ο ύπνος. Οι νέες συνήθειες που αποκτήσαμε, οι ανησυχίες και το στρες επηρεάζουν κατά πολύ την ξεκούραση και τον ύπνο μας. Ποια είναι, όμως, τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις και πιθανότατα δεν το αντιλαμβάνεσαι;

Πίνεις καφέ ή αλκοόλ

Ας τα πάρουμε ένα ένα. Μέχρι σήμερα νόμιζες ότι για να μπορέσεις να κοιμηθείς καλά το βράδυ, δεν πρέπει να πιεις καφέ αργά το απόγευμα. Εμείς, όμως, ερχόμαστε να σου πούμε ότι τον τελευταίο καφέ της ημέρας πρέπει να τον πιείς τουλάχιστον 8 ώρες πριν πας για ύπνο. Τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε η καφεΐνη να απορροφηθεί πλήρως και να σε αφήσει ήσυχη να κοιμηθείς. Από την άλλη, πάντοτε πίστευες ότι ένα ποτήρι κρασί πριν τον ύπνο βοηθά στη χαλάρωση σου. Αυτή η χαλάρωση όμως δε σημαίνει ότι θα φέρει και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Έτσι και το κρασί σου είναι κάτι που θα πρέπει να απολαύσεις αρκετές ώρες πριν να ξαπλώσεις.

Παίρνεις τις οθόνες μαζί στο κρεβάτι σου

Πριν μερικά χρόνια φαινόταν πολύ cool να έχεις το λάπτοπ στο κρεβάτι και να βλέπεις μία ταινία μετά την άλλη. Αυτή είναι μία συνήθεια που πολλοί από εμάς υιοθετήσαμε και τώρα παλεύουμε να κόψουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με το ατελείωτο scrolling στο Instagram. Φρόντισε από εδώ και πέρα, όλες οι οθόνες να παραμένουν κλειστές και εκτός υπνοδωματίου όταν πρόκειται να πας για ύπνο. Μπορεί ο αποχωρισμός να μοιάζει δύσκολος, μακροπρόθεσμα όμως θα είναι πολύ ωφέλιμος.

Φοράς πολύ ζεστά ρούχα

Για να μπορέσει το σώμα σου να προετοιμαστεί για ύπνο, ρίχνει πάντοτε τη θερμοκρασία του. Εσύ, όμως, αυτόματα νιώθεις ότι κρυώνεις και αισθάνεσαι την ανάγκη να φορέσεις κάτι πιο ζεστό ή να πάρεις μία πιο χοντρή κουβέρτα. Αυτό αναπόφευκτα επιβραδύνει την παραπάνω διαδικασία και το σώμα σου αργεί να μπει σε κατάσταση ύπνου. Έτσι, εσύ στριφογυρίζεις για ώρες στο κρεβάτι και ψάχνεις να βρεις τι σου φταίει.

Σε παίρνει ο ύπνος στον καναπέ

Κάτι τόσο άθωο ποτέ δεν θα φαινόταν ύποπτο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στον ύπνο σου. Πόσες φορές, όμως, σε πήρε ο ύπνος στον καναπέ και όταν σηκώθηκες να πας στο κρεβάτι σου δυσκολεύτηκες να ξανακοιμηθείς. Αυτό είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που κανείς όμως δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει μιας και ο ύπνος στον καναπέ είναι από τους καλύτερους. Ωστόσο, η μετάβαση από τον καναπέ στο κρεβάτι σταματά τον οργανισμό από το να πέσει σε βαθύ ύπνο και γι’αυτό μετά σε δυσκολεύει αρκετά.

Νομίζεις ότι θα αναπληρώσεις όλον τον χαμένο ύπνο το Σαββατοκύριακο

Το σώμα σου και ο οργανισμός σου έχουν κι αυτά τις δικές τους συνήθειες. Αν, λοιπόν, εσύ τους δίνεις μόνο 4-5 ώρες ύπνο καθημερινά μην περιμένεις ότι θα μπορέσουν να τον αναπληρώσουν το Σαββατοκύριακο. Έχοντας συνηθίσει πλέον τα ωράρια που τους επέβαλες, θα συνεχίσουν να τα τηρούν. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διατηρείς μία ισορροπία στις ώρες που κοιμάσαι κάθε μέρα της εβδομάδας. Αν για σένα οι 7 ώρες ύπνου είναι οι καταλληλότερες, προσάρμοσε και το ξυπνητήρι σου αναλόγως.

featured image: @tequila